Aspecte importante într-o locuință

living room

Știm cu toții că părerile sunt împărțite când e vorba de orice chestie de pe lumea asta, drept pentru care menționez încă din primul enunț faptul că aspectele importante dintr-o locuință, aspecte pe care le voi scrie în acest material, sunt pur subiective. Practic e vorba de detalii fără de care nu îmi imaginez că aș putea sta într-un loc, fie că e garsonieră, apartament, casă, studio sau ce altă formă de locuință mai există. Și nu voi scrie despre dragoste, înțelegere și compromisuri, acestea fiind baza unui cămin, ci voi scrie despre acele detalii fără de care eu nu aș putea să trăiesc undeva. Mă voi rezuma la cât mai puține, un fel de strict necesar pe această temă.

1. Chiuvetă și frigider în condiții bune
Dacă mă mut cu chirie într-un apartament în care chiuveta de la bucătărie nu e decentă indiferent cu câte soluții și câte tipuri de bureți și lavete o voi curăța… e mult probabil să îmi caut altă locuință (ori să o refuz din cauza acestui aspect). Sau, dacă îmi place restul apartamentului și proprietarul îmi permite… sunt dispusă să cumpăr altă chiuvetă din banii mei și să plătesc și manopera celui care vine să o schimbe. Am mai investit și în alte locuri în care am stat cu chirie, deci nu văd asta ca pe un capăt de țară. E doar o chiuvetă bucătărie, nu e o avere, există și variante low cost. În schimb cu frigiderul lucrurile sunt mai complicate, fiind o investiție mai mare pe care nu sunt dispusă să o fac. Așa că e esențial să arate bine. Nu sunt dispusă să-mi țin mâncarea în orice frigider și cred că asta e o investiție pe care proprietarii de apartamente ar trebui să o ia în considerare (eventual pot crește prețul chiriei cu 50-100 de lei și costul bunului se amortizează cam într-un an și jumătate). În rest, orice altceva ce ține de bucătărie, I can handle it! Sunt maniacă la partea de curățenie și am o grămadă de soluții de partea mea.

2. Un pat cu saltea decentă
Am stat cândva cu chirie într-un loc în care salteaua era cel puțin groaznică. N-am văzut niciodată o saltea cu atât de multe arcuri răzvrătite. După prima săptămână de nesomn și dureri de spate am discutat cu proprietarul și l-am întrebat dacă vrea să punem bani jumi-juma pentru achiziționarea unei saltele noi. A fost de acord. În fond nu era o investiție mare, dar i-a plăcut că m-am oferit să împărțim cheltuiala și că nu m-am văitat de situație așa cum ar fi făcut-o alte persoane înaintea mea. Păi… îmi place să cred despre mine că sunt persoana potrivită pentru a găsi întotdeauna o cale de mijloc. Când lucrăm împreună putem rezolva orice, nu-i așa? We can do it!

3. Baie în condiții bune
Aici deja nu mai zic de condiții decente, ci chiar vreau condiții bune. Mă puteți numi pretențioasă, dar nu pot face duș într-un loc în care mi-e teamă că mai degrabă mă umplu de microbi. Sau, mai rău, să-mi fie greață să văd chiuveta. E important să fie un mediu curat, cu potențial măcar. Eu oricum lustruiesc fiecare centimetru pătrat când mă mut undeva, însă e important să existe potențial pentru acel loc. Nu am preferințe la zona pentru duș, poate fi atât cadă, cât și cabină de duș sau o zonă amenajată cu scurgere în pardoseală (un fel de spațiu despărțit de restul băii printr-o ușă de sticlă, așa cum am avut într-unul din apartamentele în care am locuit). Și e important să nu existe umezeală, să fie un geam sau un sistem de ventilație pentru a nu se forma mucegai.

Cam acestea ar fi aspectele importante într-o locuință, aspecte de care obișnuiesc să țin cont atunci când vreau să schimb chiria. Orice alt detaliu este pe plan secund. Adică nu mă interesează mobilierul, parchetul (dacă există), gresia și faianța etc. Ar fi totuși bine să nu existe plante de apartament, că nu-mi plac florile în ghiveci și nici nu intenționez să am grijă de ele. În rest mă descurc :D.

7 comments on “Aspecte importante într-o locuință”

 1. Emma says:

  Si de data asta sunt total de acord cu tine!!
  Cand ne-am mutat aici,am avut de curatat cam o saptamana.:))
  Atat proprietara cat si fostii chiriasi au avut catei si cred ca nici unii,nici ceilalti nu au adunat vreodata parul. Baia nu era foarte okay,dar am zis ca o rezolv eu si am rezolvat-o. Nu-mi puteam inchipui ca gresia aia chiar era alba=)))
  Am avut si plante de apartament. Nu-mi plac,uit sa am grija de ele,dar am zis totusi sa fac un efort si sa le mentin frumoase.Dupa ce le-am tot udat si curatat o buna perioada,unul din pisoi s-a gandit sa-i foloseasca ghiveciul pe post de litiera si sa-i manance frunzele. Toate. Am gasit doar batul intr-o seara ,dupa lucru. Cu jardiniera cu flori colorate a cazut de la balcon. Din fericire s-a ales praful doar de jardiniera,nu si de pisic.=))

  1. Ioana Radu says:

   Ai un stil de a povesti de ma faci mereu sa zambesc ^_^. Cred ca ar trebui sa te apuci de scris. Aventuri cu pisoiul. Sau “Aventuri cu Emma” :D .

   1. Emma says:

    :))) Ma bucur,atunci,ca ai un motiv in plus pentru a zambi!:))
    Scriu,dar mai mult pentru mine. Am vreo 6 agende pline cu de toate:)))
    Si un blog cam nefolosit:))

    1. Ioana Radu says:

     Vezi cum faci sa repui blogul in functiune :D .

 2. Cum prin bucatarie stau mai putin, eu am acordat mai multa atentie elementelor din dormitor si celor din baie. Astea sunt locurile de relaxare pentru mine si aici mi se pare important sa nu fac rabat de la calitate si sa am lucruri care sa vibreze in acord cu mine. Singurul lucru pe care vreau sa il schimb este sa renunt la cada si sa pun o cabina de dus.

 3. Diana Ion says:

  Cred ca orice om care tine la sanatate si la igiena tine cont de aceste aspecte. Noi nu am locuit cu chirie, imediat dupa nunta am facut un credit si ne-am cumparat apartamentul , pe care l-am renovat de la zero. Insa mi se pare normal sa ingrijesti aceste obiecte si mai ales daca dai spre inchiriere sa fii constient de faptul ca nimeni nu se va muta intr-un apartament cu o cada sau o chiuveta plina de microbi…

  1. Ioana Radu says:

   Ai fi surprinsa cati oameni nu investesc in apartamentele pe care le ofera spre inchiriere. Si cati oameni accepta conditii precare (unii probabil din motive financiare, altii poate pentru ca asa au crescut si nu ii deranjeaza).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>