Diverse

Atenție la excesele alimentare

By | 26.04.2019 | 0 Comment

Ideea materialului de azi e bazată pe faptul că de vreo săptămână supermarket-urile seamănă mai mult cu “Hunger Games” decât cu locuri din care ne aprovizionăm cu alimente. Și-mi zic, în apărarea tuturor, că e ok ca unele chestii să fie luate pe ultima sută de metri. De exemplu bananele și alte fructe care se coc repede și pe care mulți le preferăm mai verzui. Astea sunt de cumpărat pe ultima sută de metri, alături de pâine (ca e important să fie proaspătă) și alte câteva chestii, însă puține la număr în ansamblu. Nu mi-e dat totuși să văd în jurul meu oameni care se aprovizionează cu doar câteva chestii, ci oameni care mă lovesc cu cărucioarele pline până la refuz, oameni care sunt stresați și uneori chiar vorbesc urât așteptându-și rândul la casă, oameni care-și pierd complet răbdarea și lasă cumpărăturile în seama soțiilor, mergând să le-aștepte în parcare… acolo unde dau de fapt de alt haos.

Excesele alimentare reprezintă deznodământul acelui cărucior de cumpărături arhiplin. Nu cred să existe altă cale decât cea către exces, asta pentru că mâncarea în cantitate mult mai mare decât de obicei, oricât de mulți musafiri s-ar anunța, ajunge să ispitească o parte dintre meseni suficient încât să aibă dureri abdominale și/sau grețuri și/sau nevoie de asistență medicală. Prea multă mâncare, dincolo de faptul că nu e sănătoasă, reprezintă și risipă. Oricâte sarmale vor da bunicile la pachet nepoților, oricâte caserole cu prăjituri se vor da din mână în mână… cineva tot va ajunge în punctul în care aruncă o parte din ele. Pe motiv că n-au apucat să le mănânce, că au fost prea multe.

În ceea ce mă privește, aragazul și cuptorul vor fi folosite cu ocazia sărbătorilor din perioada asta la fel ca în orice altă săptămână din an. Nu fac mare haz în bucătărie pe seama Paștelui ori a Crăciunului din motive de sănătate, că nu consider în regulă a avea tone de mâncare, să gâfâie frigiderul, nu alta.

Eu eram în supermarket doar pentru o mână de ciuperci brune, ca să încerc o rețetă de orez cu ciuperci peste care am dat din întâmplare. Dacă tot îmi plac preparatele vegetariane, am zis că-i clar de încercat. Totuși nu sunt vegetariană, a nu se înțelege greșit, la kebap nu renunț 😀 , doar că acasă îmi place mai degrabă să mânânc preparate fără carne sau cu foarte puțină carne. Iar pentru cele câteva zile de Paște, cum am zis și într-un articol anterior, voi avea doar câteva preparate. În eventualitatea în care sunt puține mă descurc să gătesc ceva pe loc, fie o porție de paste pe bază de griș din grâu dur (sunt mult mai ușoare pentru digestie decât cele obișnuite), fie o salată de crudități în care pot adăuga și un ou fiert (că tot e sărbătoarea specifică).

În rest… vă recomand să ocoliți supermarket-urile și să vă orientați mai degrabă către piețe și magazine mai mici. Forfota nu-i la fel de mare și implicit nici stresul de a pierde minute în șir așteptând la casă. Totodată, apropo de Jocurile Foamei, vă recomand să fiți cumpătați și să nu faceți excese. Puteți chiar să gustați din toate preparatele, dar cu măsură 😀 . Atenție și la cantitatea de alcool consumată. Mai introduceți în ritualul de hidratare și câte un pahar cu apă, din când în când :D.

Cheers! Sper să ne auzim cu bine și după sărbători. Teferi și nevătămați.

Sărbători cumpătate și fericite! ♥

ceai de zmeura

Leave a Reply