Am participat recent la un concurs național, prin intermediul programului de master pe care îl urmez, alături de două super colege. Am avut de realizat un material conform unei teme dintr-o anumită listă dată de organizatori și toate am fost de acord să mergem pe segmentul de asigurări de locuință – atât asigurarea obligatorie, cât și cea facultativă. Cum fiecare experiență din viață ne aduce mai aproape de anumite informații, experiența aceasta ne-a ajutat să aflăm mai multe despre locuințe și investițiile care se fac în direcția asta. Așa am decis să scriu rândurile de azi, la pachet cu mențiunea că îmi doresc, la rândul meu, să achiziționez o locuință, ceea ce îmi justifică și mai mult interesul față de subiect.
Fără moloz, bormașină și meșteri
Toți cei care au trecut prin cel puțin o renovare știu cât stres implică activitatea asta. E drept, multă vreme am fost de părere că e mai bine să-mi iau un apartament vechi și să-l renovez exact așa cum îmi doresc (o anumită gresie, o anumită culoare a pereților, uși interioare pe care să mi le aleg singură etc.). Dar e foarte foarte mult de muncă. Durează mult timp. Costă mulți bani. Costă mulți nervi. Și în final s-ar putea ca o parte din lucrurile alese cu grijă de mine să fie montate greșit ori să apară anumite probleme cu cei care se ocupă de lucrări. O locuință nouă are avantajul că totul e gândit să nu mai fie nevoie să îi aducem îmbunătățiri de acest fel, să nu fie nevoie să folosim bormașina, să ne împiedicăm de saci de moloz ori să căutăm meșteri în stânga și în dreapta. Putem, cel mult, să ne facem griji că apar cadouri casa noua care nu prea ni se potrivesc. Dar asta nu-i așa o tragedie, let’s be honest.
Costuri mai mici post-cumpărare
În primul rând e vorba de costuri reduse la întreținere, pentru că locuințele nou construite sunt izolate mai bine și majoritatea sunt gândite astfel încât să aibă un consum energetic mai mic decât locuințele vechi. Nu știu încă dacă se aplică și pentru apartamente, dar conform unei directive UE intrată în vigoare în decembrie 2020 toate casele care se construiesc de acum înainte trebuie să aibă o anumită eficiență energetică pentru a se putea obține persimul de construire. Asta ajută la reducerea impactului negativ asupra mediului, pentru că ajungem să consumăm mai puține resurse.
În al doilea rând avem costuri mai mici în ceea ce privește investițiile pentru locuință. Pentru că nu mai trebuie să dăm banii pe renovare, totul fiind de-a gata, proaspăt, singurele cheltuieli care rămân în picioare sunt cele pentru mobilier, electrocasnice și decorațiuni. Din acest motiv e plin internetul cu idei de amenajare apartament 2 camere, amenajare locuință, amenajarea unei anumite camere (a copilului, de exemplu) ș.a.m.d. Sunt informații de mare interes, iar unde există cerere există și ofertă.
Vecini aproximativ din același aluat
Dacă într-un bloc vechi există multe categorii de persoane, într-un bloc nou construit sunt persoane ori familii cu vârstă similară, cu venituri similare și majoritar e vorba de oameni harnici (altfel nu și-ar fi permis o locuință nouă). Într-un bloc vechi de apartamente vor exista mereu discuții atunci când sunt probleme și toți locatarii trebuie să se implice cu o anumită sumă de bani. Unii nu își vor permite, alții nu vor dori să cotizeze, iar alții nu vor fi mulțumiți de soluția găsită (că știu ei sigur pe cineva care face la jumătate de preț). Într-un bloc nou construit e prea puțin posibil să existe astfel de probleme. Și astfel de situații, pentru că ce e nou construit nu se strică (o țeavă din beci, acoperișul…) după 2 ani.
Locuri suficiente de parcare
Dacă blocurile construite în urmă cu 30-40 de ani sunt înghesuite și parcările sunt o problemă reală, cu clădirile noi de locuințe problema aceasta a cam fost rezolvată. Dezvoltatorii imobiliari știu că astfel ne pot atrage să achiziționăm un apartament nou construit și țin cont de acest detaliu atunci când se ocupă de proiect. În fond, ei știu care sunt problemele locuințelor vechi și crează soluții pentru ele atunci când construiesc imobile noi.
Sunt și alte avantaje ale locuințelor nou construite, dincolo de cele menționate mai sus, însă știu că timpul de parcurgere al articolelor de blog este din ce în ce mai limitat, astfel că încerc să mă adaptez și să nu mai scriu postări kilometrice. Și sunt și în vacanță 😀 . Vă scriu rândurile astea din Dubova, Mehedinți. Apropo, frumos pe aici 😀 .
Cheers!
Pot să spun că îți dau dreptate la “Fără moloz, bormașină și meșteri” asta a fost cea mai urâtă parte din viața mea. Te pot contrazice la anumite lucruri precum, costuri mici la întreținere, eu nu platesc întreținere, gazele mi-au venit 141 lei maxim pe lună (am avut 22-24 C constant in apt), toate corpurile iluminat le am pe LED-uri;
Într-un bloc nou sunt și persoane de bani gata și fițoase, nu e totul lapte și miere. Cunosc destul de multe persoane apropiate care au plecat din complexe rezidențiale, la case (vorbesc de Târogoviște și București).
Dar îți spun Ioana, satisfacția că ți-a ieșit apt exact așa cum ți-ai dorit… nu întrece nimic.
p.s.: Poate ne zici și nouă cum a fost în Dubova 🙂
Abia aștept să vă revăd! Dubova e o zonă foarte frumoasă și o să am nevoie de timp și relaxare să descriu experiența cât mai aproape de realitate, iar asta va fi posibil abia după ce scap de disertație :)). Mi s-au dublat firele albe de la master, iar acum trecem printr-o renovare și mai avem un pic și o luăm razna ?.