Basarabia NU e România!

Târgoviştea nu este singurul municipiu vandalizat cu “Basarabia e România”. Ca să ne înţelegem de la început, nu am nimic cu cetăţenii din Republica Moldova. Nu pot decât să mă gândesc că au şi ei un Mircea Badea al lor care le-a spus răspicat că Basarabia e România şi că aceste cuvinte trebuiesc puse sub ochii tuturor, cu precădere sub ochii românilor. Problema de faţă are două răspunsuri:
1. omul de la care a pornit convingerea asta nu prea le are cu timpul verbelor. Basarabia A FOST România! Tratatul de la Versailles din 1920 a apus probabil înainte ca individul să se nască (asta în cazul în care nu are 72 de ani sau peste).
2. nici măcar cu verbul la timpul corect (adică trecut), afirmaţia nu este onestă. Lipsesc niscai litere… “parte din” sau altele de forma acestora din care să rezulte un mesaj de forma “Basarabia a fost parte din România”. Abia acum parcă se leagă ceva… Totuşi insuficient pentru a vandaliza oraşul!

În altă ordine de idei, înainte ca un mesaj să fie postat pe multe garduri şi ziduri ar trebui ca cineva să-l verifice. Şi nu e nevoie de multă carte pentru asta. Timpul verbelor, de exemplu, se învaţă prin clasa a IV-a.

30 comments on “Basarabia NU e România!”

 1. Altair says:

  Nu sunt moldoveni/basarabeni, ci tot romani. Restul sunt rusi comunisti. Macar fa efortul sa treci granita . Amin

 2. Gheara says:

  In sfarsit, cineva care are aceeasi parere ca si mine! Mi se pare foarte idioata campania asta, cel putin, atata timp cat basarabenii nu sunt de acord cu aceasta “unire” dintre Romania si Rep. Moldova.

 3. Lucianna says:

  Scumpa, scrie te rog mai des! Jur ca mi-e dor de tine!!

 4. moroşan says:

  N-ai găsit cu ce să te bagi în seamă !? Io nu mi-s basarabean, sunt neam de voievod, din Maramureş, n-am cîţi ani ţi-ar place ţie să am însă nu mă pot abţine să nu-ţ bat obrazu. Ştii tu ce este/a fost Basrabia, dincolo de timpul verbelor şi de ce mai îndrugi pe-acolo !? Ai şters măcar o singură lacrimă de pe obrazul unui bătrîn de 72 de ani care încă mai visează cu ochii deschişi la orizontul bătăturii de unde istoria şi Ivan l-au silit să ia calea pribegiei ?! Mai gîndeşte-te şi mai vorbim…
  PS: Puteam să-ţi spun, cu 1001 argumente, “să-ţi fie ruşine !” dar pun diletantismul dumitale pe seama altor coordonate pentru care nu prea ai mare vină, însă buna credinţă şi respectul faţă de o suferinţă pe care sunt convins că nimeni nu şi-ar dori-o vreodată n-ar trebui să-ţi scape. Şiiiii… apropo: la prezent !

  1. lup says:

   Batrane, eu cred ca tie ti-ar place sa te intorci in trecut poate asa stergi lacrimile oamenilor care sufera si iei tu toata gloria. Chiar greu sa te abtii dar eu nu iti intorc obrazul. Povesteste-ne cum sa intamplat…

  2. romanciuc says:

   Respect maxim pentru dumneavoastră!!

 5. pase scurte says:

  basarabia a fost teritoriu romanesc. romania mare are granita la nistru

 6. Sarafan says:

  Esti un cretin,un dibitoc si un handicapat.Asta e o ideologie,retardatule,nu spune nimeni ca acum basarabia nu mai face parte din romaniamsnobule,dar asa ar trebui,asa ar fi corect,idiotule.Inainte sa postezi informeaza-te,redusule.

  1. Ioana Radu says:

   Acum pune, te rog, totul la feminin.

  2. Istvan says:

   Ai dreptate insa site-ul asta am impresia ca este unul 100 % basist si de aici se subantelege totul sau cumva este un site al celor de la 2 si un sfert ? hai ocupativa de lucruri serioase..Basarabia face parte din Romania de pe vremea lui Stefan.. si acum vin niste destepti care au citit in tabloide si pe facebook tot felul de aberatii si schimba istoria.
   Cred ca ar fi mai bine sa fim uniti macar in cinstea celor ce si-au varsat sangele pentru istoria pe care o avem astazi si nu o pretuim.
   Traiasca Romania Mare in pace si onor !

 7. Lauru Balauru says:

  Sunt perfect de acord cu tine. Granita este la Prut si asa TREBUIE SA RAMANA! Poate vorbim in particular mai mult. Si sa incercam sa raspandim ideea noastra.

 8. Alex says:

  Tu, blogul tau mi-a mancat comentariul precedent aici, ai putea sa-l recuperezi?

  1. Ioana Radu says:

   Nu mi-a aparut niciun comentariu. Sigur nu ti-a dat vreo eroare la trimitere?

   1. Alex says:

    Are id #7497 daca ai chef sa sapi in baza de date.

    In orice caz, era o intrebare simpla: “Kosovo e Serbjia” la ce timp are verbul? De ce?

    1. Ioana Radu says:

     Nu ma-ncurc cu gramatica altor popoare.

     1. Alex says:

      Rau faci. N-ai un amic sarb sa te ajute? In orice caz, expresia e la prezent si sensul subinteles in ciuda elipsei, asa functioneaza by default in multe culturi. Prin urmare, argumentul #2 din articol nu prea se sustine, mai degraba denota o anumita lipsa in cunostintele tale :)

     2. Ioana Radu says:

      Am spus că nu mă-ncurc cu gramatica altor popoare. Dar… pe a noastră o cunosc. Cu alte cuvinte, nu ştiu după ce reguli funcţionează sârbii, nemţii şi japonezii, dar ştiu că varianta în limba română e cât se poate de prost scrisă.

     3. Alex says:

      N-o cunosti suficient de bine. Sensul figurat al verbului “a fi” este si “reprezinta”; prin urmare cand spui Kosovo e Serbia, intelegand elipsa, spui ca (pentru mine) Kosovo reprezinta (o parte din) Serbia.

      Ma rog, nu tin sa polemizez la infinit. Ti-am aratat usa – si anume ca expresia e perfect functionala in romana in forma asta, precum e si in alte limbi tot in forma asta, tu poti sa spui ca “nu se intelege” cat doresti de acum incolo.

     4. Ioana Radu says:

      Daca pentru dumneata “reprezinta” este egal cu “reprezinta o parte din”, atunci mi-am pierdut timpul degeaba cu tine.
      O2 reprezinta o parte din CO2 = O2 reprezinta CO2 ?

      P.S.: intrebarea este retorica;
      P.P.S.: nu vreau sa ma intelegi gresit, intrebarea mea nu “este parte din retorica” ci “este retorica”.

 9. Boris says:

  Basarabia NU E ROMANIA si Washington NU E AMERICA

 10. Anonim says:

  Da,s-a trezit si generatia Mc Donalds sa comenteze.
  Basarabia a fost parte din Romania,este si va fi in vecii vecilor.Pt ca am fost foarte ghinionisti, prinsi intre 3 Imperii,fiecare a luat cate o fasie(Transilvania,Cadrilater,Bucovina,Basarabia),dar ce sa stiti voi?..Doar dati comentarii aiurea,BASARABIA E ROMANIA!BUCOVINA E ROMANIA!CADRILATERUL E PARTE DIN ROMANIA!..

 11. dave says:

  despre treaba cu timpurile verbale nu ma voi lega fiindca e chiar lipsita de sens. banuiesc ca ai folosit-o ca si pretext pentru a-ti exprima un punct de vedere sustinut de alte argumente. totusi doua mentiuni tin sa fac
  unu la mina: ai folosit termenul de vandalism. sensul principal al termenului asa cum este el definit de in dictionarul explicativ este urmatorul: VANDALÍSM s.n. Distrugere sălbatică a valorilor culturale, artistice etc. ale unui popor; p. gener. distrugere sălbatică şi nejustificată.

  cu greu as putea include inscrierea unui slogan pe peretii cenusii ai unor blocuri sau pe parapetii soselelor drept “vandalism”.

  doi la mina: ca si jurnalista ai, cred eu, datoria de a te informa mai mult inainte de a publica un material. fie chiar si pe un blog.

  http://www.youtube.com/watch?v=QCsFNsWgGt0
  http://www.youtube.com/watch?v=woCqKEAm4T8

  1. Ioana Radu says:

   Conform legii, “se considera vandalism distrugerea sau deteriorarea intentionata a unor bunuri”. In rest, ce, cum si in ce cantitati postez pe blog… e alegerea mea. Nu vad de ce te impiedici.

 12. Cineva CARE SE PRICEPE MAI BINE CA TINE says:

  Totul ii leaga de Romania ! Mai putin istoria care ii leaga si de rusi , si limba (mai vorbesc si rusa) , dar in rest , absolut tot arata ca Basarabia e Romania ! Limba , Istoria , Forma Politica , Forma financiara ( aproape) , etc ! NU TE MAI IMPOTRIVII ! ASTA E ADEVARU ! BASARABIA E ROMANIA !

 13. valentin gheorghe says:

  Bai baieti, o sa venim dupa voi si nici picior de rusofon nu va mai exista. Basarabia este a noastra,, pentru simplu fapt ca noi am murit pentru ea! Credeti ca exista posibilitatea sa fi-ti mintiti?

 14. valentin gheorghe says:

  Basarabia nu exista, nici republica de cacat, exista o singura tara, Romania, care ii tine pe toti romanii in aceeasi tara.
  Fratilor, pentru prima data in istoria noastra mostenitorul la tron este o femeie, Regina Margareta!

 15. Adrian says:

  Scri si tu niste tampenii fara rost ca sa te afli in treaba …

 16. Alexandru says:

  BASARABIA e ROMANIA!

 17. Karl says:

  Voi credeti ca se poate dezbate in 3 fraze corectitudinea sau veridicitatea propozitiei “Basarabia e Romania”? Nu suntem la ora de gramatica! Expresia asta se refera strict la faptul ca si noi si ei avem o istorie comuna, obiceiuri comune, limba comuna etc Sa nu intelegeti gresit, vandalismul mi se pare o problema in cazul asta si sunt complet impotriva umplerii oraselor cu mesajul asta sau cu oricare alt mesaj de acest gen, dar problema nu este daca mesajul este sau nu corect din punct de vedere gramatical sau socio-politic/istoric.In realitate, problema este mult mai complexa.Asa cum a subliniat si autorul, Basarabia A FOST PARTE a Romaniei acum cateva decenii.In acest moment, populatia Republicii Moldova se imparte in mai multe grupuri etnice, fiecare cu alte convingeri nationaliste (unii se considera moldoveni, altii se considera romani, altii rusi etc), dar dincolo de nationalitate, toti fara exceptie sunt cetateni moldoveni si astfel situatia socio-politica a regiunii ii priveste pe toti.
  Cu alte cuvinte, cei care au cu adevarat dreptul sa se pronunte cu privire la aceasta afïrmatie “Basarabia e Romania” sunt cetatenii rezidenti ai actualei Republici Moldova.Daca ei se considera romani, vor declara acest lucru la recensamant(considerand ca se efectueaza corect si cinstit). Dincolo de asta, dezbaterile noastre pe aceasta tema nu au nicio valoare, pentru ca chiar daca noi ajungem la un consens, nu ii putem constrange si pe ei sa fie de acord cu noi.Daca noi ne punem de acord ca Basarabia este cu adevarat Romania, asta nu inseamna ca automat toti cetatenii Republicii Moldova se vor declara romani. In plus, nu cred c toti cetatenii Romaniei sunt de acord cu acesta idee, dar asta nu inseamna ca trebuie sa numim niste cetateni “rusi comunisti”.Haideti sa nu discriminam si sa acceptam realitatea socio-politica in care traim.

  1. Ioana Radu says:

   Un bun punct de vedere. Chapeau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>