Lumina e importantă din mai multe motive, astfel că am ales astăzi să scriu un pic despre becuri, făcând în cadrul acestui material și o paralelă între un bec tradițional / clasic și un bec led economic.
În primul rând să ne amintim de becurile clasice, cele cu filament de wolfram, suport de sârmă și montură de sticlă. Dacă faceți parte din aceeași generație cu mine, sigur ați auzit cel puțin un bec clasic arzându-se și ulterior balonul de sticlă să cadă și să se spargă în bucăți sau… o grămadă de cioburi mărunte zburând în mai multe direcții. Efectiv se încingeau până își dădeau duhul. Ei bine, cu becurile din generația nouă n-am asistat la niciun astfel de incident. În fond, nici nu știu să se fi ars prea des astea noi.
Se cade să facem o trecere în revistă și a simpaticului bec led economic, fiind cel mai recent tip de bec apărut pe piață. De ce insist să-i zic simpatic? Pentru că vine într-o mulțime de forme, modele și mărimi, acoperind cam toată gama de becuri existente vreodată. Un bec led economic poate să arate și ca un bec clasic, numai că funcționează altfel, după tehnologie mai nouă. Totodată, un bec led economic poate avea un design futurist, ideal pentru a lumina încăperi extravagante, glam sau new age. Becul cu led a preluat și denumirea de “economic” datorită consumului mic de energie – însă, atenție, el nu trebuie confundat cu becul economic CFL.
Bec tradițional/clasic VS bec led economic
Cea mai utilă modalitate de a vorbi despre două obiecte cu același scop (acela al iluminării, în cazul de față) este ca ele să fie tratate comparativ. Ce are becul clasic și nu are becul cu led? Dar invers? Becul cu led are un consum foarte mic de energie comparativ cu becul clasic cu filament. Unele studii spun practic despre becul clasic că 97% din energia consumată o transformă în căldură și doar restul de 3% este lumină. Generația recentă de becuri led nu emite niciun pic de căldură, astfel că folosește energia doar pentru iluminat. Deci fără a ne raporta la noua tehnologie în sine putem deduce deja diferența mare de consum între cele două tipuri de becuri.
O altă diferență între cele două constă în durata de viață. În vreme ce becul clasic se arde relativ ușor sau se sparge din cauza temperaturii ridicate pe care o produce, becul led rezistă minim 50.000 de ore și riscul ca el să se spargă este foarte scăzut (se spune despre leduri că sunt rezistente la șocuri). Becul led are totodată avantajul luminii de intensitate variabilă și e disponibil într-un spectru destul de larg de culori (alb cald, alb rece, galben, roșu, albastru, violet, verde ș.a.m.d.). Becul clasic, pe de altă parte, luminează doar galben (mi-a marcat copilăria lumina aia galbenă, dar sunt totuși recunoscătoare că n-am prins vremurile cu lumânarea).
De ce optăm pentru becuri led?
– pentru că e mult mai scăzut consumul de energie în cazul lor, deci economisim bani
– pentru că au o durată de viață mult mai mare și nu ne mai stresăm cu schimbatul
– pentru că protejăm planeta, emisiile de CO2 fiind cu mult reduse
– pentru că sunt disponibile în mai multe nuanțe de culori și intensitatea este reglabilă
– pentru că există o mulțime de modele, ideale pentru a satisface preferințele oricărei generații.
Întrebarea este, mai degrabă, de ce să nu optăm pentru becuri led? Că nu cred că există un motiv pentru care n-am face asta 😀 .