Mă adresez astăzi nu doar celor care s-au născut pentru turism, pentru a străbate lumea în lung şi-n lat, ci şi celor cu viziune sau imaginaţie bogată (a căror situaţie materială nu le-a permis mai mult de o vacanţă pe an). Atunci când vizitaţi marile oraşe, cât de atraşi sunteţi de latura hidrologică? Cât de mult v-aţi dorit să vedeţi Sena ori să vă plimbaţi pe lângă aceasta? De ce podul Charles din Praga este atât de celebru? Fără latura aceasta, a podurilor care străbat râul Vlatva, ar mai fi fost capitala Cehiei atât de iubită de turişti? Ar mai fi fost Veneţia la fel fără gondole? Dar New York-ul fără cadrul romantic pe care-l crează canalul East River?
Pe de o parte, lacurile, râurile şi altele din categoria „apelor” au rostul lor cu preponderenţă în oraşele mari şi foarte mari, dar mai ales în zonele cu climă uscată. Din cauza căldurii excesive, dacă există o sursă de apă din care soarele să topească un sac de picături, aceasta (apa) devine brusc elementul principal. Şi tu urăşti aerul uscat de iulie, praful care îţi distruge tenul, poluarea din aer, combinaţia de noxe de la maşină cu praf şi alte arătări din aer… Apa curăţă o parte din aerul acesta şi îl face mai suportabil, mai respirabil, mai umed. Dar tot ea dă o notă aparte oraşelor, fie ele mici sau mari.
Te-ai gândit vreodată la Bucureşti prin prisma râului Dâmboviţa? Ţi-ai imaginat vreodată poduri mici şi cochete? Poduri cu o arhitectură de invidiat, demne de aprecierea noastră, dar şi de ochii curioşi ai turiştilor străini. Poduri noi şi vechi, poduri din fier dotate cu arcadă şi trandafiri care să ţină umbră, poduri din piatră şi mici gondole care să-şi facă loc pe sub ele… Săptămâna aceasta dăm frâu liber imaginaţiei, având în vedere că Bucureşti UrbanFest se apropie cu paşi repezi. Ştii ce-ar mai fi plăcut să văd? Roţi de lemn sau alte aparate cochete, vintage ori moderne, care să răscolească râul Dâmboviţa. Roţi colorate, albastre şi verzi, care să te facă să te opreşti şi să le admiri.
Bucureşti UrbanFest este un festival de dezvoltare urbană, eveniment organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Evenimentul, derulat sub înaltul patronaj al comisarului european Corina Crețu, își propune promovarea valorilor europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile. Bucureşti #UrbanFest are loc în perioada 16-21 iunie! Ediția din acest an are ca temă „BlueGreen – Râuri în orașe smart” și se desfășoară în zonele adiacente râului Dâmbovița din București, între Grozăvești și Parcul Național Văcărești. Evenimentul își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională.
2 thoughts on “BlueGreen… şi imaginaţia”