Diverse

București, Mioveni și Craiova – o șansă în plus pentru #EconomieLaEnergie :D

By | 29.04.2018 | 3 Comments

Ceea ce vreau de fapt să spun în titlu este faptul că pe lângă toate informațiile pe care le veți găsi în acest material și pe site-ul pe care vi-l voi recomanda, oamenii din București, Mioveni și Craiova vor avea o șansă în plus să fie motivați să facă #EconomieLaEnergie 😀 . Dar, nah, nu-mi încăpea toată fraza asta în titlu (și, de-ar fi încăput, ar fi fost sinucidere curată pe partea de SEO, mă renega Google imediat).

Economie la energie

Ce vreau să spun cu economia asta la energie? Înainte de toate vreau să recunosc că există două tipuri de oameni care își doresc să facă economie la energie: 1. cei care vor să reducă, oricât de puțin, costurile facturilor; 2. cei care vor să aibă un pic mai multă grijă față de planetă (că, între noi fie vorba, nu se știe cât ne mai suportă). Desigur, mai există și variațiuni pe baza acestor două tipuri de oameni, de exemplu cei cu un picior într-o tabără și un picior în cealaltă, dar ideea de bază e că sunt două mari categorii când e vorba de #EconomieLaEnergie. De ce tot pun hashtag? Păi… Am o veste bună. O veste care, dacă vă surâde, o puteți căuta în online după hashtag-ul pe care l-am folosit. Sau după link – EconomieLaEnergie.eu

Ceea ce vreau să spun pe baza economiei la energie este că mă gândesc serios de ceva timp la ea. Ce să fac și cum să fac pentru a obține rezultate cât mai bune, dar totodată să păstrez confortul cu care m-am obișnuit. Mă sperie ideea că în fiecare zi nu doar noi, oamenii, suntem cu un pas mai aproape de moarte, ci și pământul pe care călcăm (și care, de la o vreme, a început să se revolte, iarna cu câte o bilă de ger, vara cu valuri de căldură cum n-am mai experimentat în trecut).

Ei bine, cu pași mici am început să schimb becurile din casă, optând pentru becuri cu LED, care consumă cel mai puțin. Apoi am renunțat la băile cu spumă pentru dușurile fresh (unde cantitatea de apă caldă folosită e mai mică, deci se reduce consumul de energie, cât și cel de gaze; ca bonus reduc și timpul, că la duș nu mai stau până mi se încrețește pielea degetelor). Am renunțat și la ciclurile de spălare a hainelor la temperatură ridicată, mai ales că distrugeau mult mai repede țesăturile. Programele cu spălare la 40 de grade sunt chiar ok și, bonus, se reduce și consumul de energie (chestie pe care am aflat-o de curând prin intermediul campaniei Economie La Energie). Ce altceva am mai făcut pentru a obține un consum mai mic de energie? Păi… cred că achiziționarea de electrocasnice dintr-o clasă energetică bună poate fi și ea pe lista asta. Și ar mai fi faptul că îmi dau silința să nu mai stau cu luminile aprinse în aproape toată casa (chestia asta nu-mi iese mereu, dar îmi dau silința totuși, cât de cât stau mai bine decât în trecut la capitolul ăsta). Sunt chestii mici pe care le fac, chestii pe care sper de multe ori în gând să le facă și alți oameni, mulți mulți alți oameni, astfel încât rezultatele chiar să se simtă, Pământul să vadă că avem voință și că nu suntem chiar așa de răi, că e ok să ne continuăm relația și să avem grijă de noi (noi de el și el de noi).

București, Mioveni și Craiova, atenție la mine! Comisia Europeană a lansat campania #EconomieLaEnergie și a pus la cale un pavilion mobil pentru a ne însufla la un alt nivel idei de economisire a energiei. Ei bine, simpaticul pavilion e în turneu și voi veți avea acces la el după cum urmează:
25 aprilie-1 mai la București (în parcarea București Mall – Vitan)
3-6 mai la Mioveni
9-13 mai la Craiova

Pentru ce este pavilionul mobil? Ce-i cu el? Ce știe să facă? E un loc simpatic unde, cu doar o apăsare de buton, veți putea afla idei practice de economisire a energiei casnice. Fiecare dintre cei patru pereți interactivi ai pavilionului oferă soluții pentru câte una dintre camerele casei: bucătărie, sufragerie, baie și dormitor. E o chestie interesantă de văzut și cu cei mici, drept pentru care nu e de mirare că se pun deja la cale și niște activități cu clasa. Aceia dintre voi care aveți copii și locuiți în București, Mioveni sau Craiova… puteți discuta cu educatoarea, învățătoarea sau diriginta, astfel încât să puneți la cale o activitate cu clasa. Mai multe informații despre campanie puteți afla de pe site-ul EconomieLaEnergie.eu

Personal, apropo de grija față de planetă prin prisma economiei la energie, îmi doresc ca pe viitor să optez pentru niște panouri solare. Nu am încă propria locuință și mă aflu în imposibilitatea de a monta câteva pe peretele exterior al blocului, dar într-o zi sigur voi face ceva în direcția asta. Poate între timp mă mut la casă și o să am loc lejer pentru panouri solare. Om trăi și om vedea ce se întâmplă 😀 .

3 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  01/05/2018

  In prima faza vedeam economia de energie doar ca pe o varianta de a cheltui mai putini bani pe facturi. abia mai tarziu am realizat cum am distrus noi natura, cum nu mai avem aer sa respiram pentru ca ne batem joc de resurse. Daca imi spuneai acum 15 ani sa sting lumina, ziceam ca esti zgarcita. Acum strig eu dupa toti sa nu mai lase becurile aprinse cand nu au nevoie de ele.

 • Reply

  Mihaela

  02/05/2018

  Si iubitul meu vrea sa-si monteze panouri solare pe casa si a auzit ca Statul va finanta un astfel de program. Sunt curioasa cum va fi pus in aplicare fiindca mi se pare o alternativa viabila pentru viitor.

 • Reply

  Bratu Gabriela

  22/05/2018

  uite, evenimente de genul sa tot fie, si sa se extinda in toata tara! mie-mi plac chestiile astea cu economisirea energiei si cu sursele regenerabile…cred ca trebuie pus un accent mai mare pe ele

Leave a Reply