Discuțiile despre serviciu, mai ales detaliile financiare, sunt adesea văzute ca fiind sensibile, motiv pentru care uneori sunt ocolite. Se merge pe principiul vechi de a discuta mai bine despre lucrurile frumoase și de a le omite pe cele neplăcute până când uităm de ele. Dar, hey, lucrurile neplăcute se adună uneori și fac loc demisiei. Din acest motiv este bine ca neplăcerile să fie rezolvate la timpul lor și doar dacă sunt chestiuni mărunte să fie date uitării fără a mai fi aduse în discuție. Un mediu de lucru plăcut se construiește de ambele părți implicate. Adică angajatorul oferă ceva bun, dar angajatul trebuie să ofere și el la rândul lui, să se regleze cumva balanța pentru ca mediul de lucru să fie plăcut. Ca orice relație, și relația profesională trebuie să fie întreținută din ambele părți. Oricum, astea sunt un pic alte discuții. Azi vorbim de cifre, demisii și alte câteva mici aspecte.
Cum se calculează salariul?
Atunci când faceți primii pași către un job nou și discutați la interviu și despre salariu, trebuie să știți în primul rând care este cel brut și care este cel net. Să nu vă treziți, de exemplu, că vi se spune că veți câștiga 2600 lei salariu brut și să vă așteptați să primiți atât la finalul fiecărei luni lucrate. Salariul brut este cel inițial. El este compus din salariu net + contribuție pensii + contribuție sănătate + impozit. Asta înseamnă că un salariu brut de 2600 lei = 1552 lei salariu net + 650 lei la pensii + 260 lei la sănătate + 138 lei impozit pe venit. Practic, peste 40% din valoarea totală a salariului se duce la stat. Pentru a nu vă bate capul cu astfel de calcule există site-uri care fac ele toate calculele conform normelor în vigoare din anul respectiv, așa cum este calculator salarii 2020.
Un alt aspect de care să țineți cont este contractul individual de muncă.
Să îl parcurgeți în întregime să nu se ascundă detalii cu care în mod normal nu sunteți de acord și care ar duce la o eventuală demisie mult prea devreme. De exemplu se practică trecerea pauzei de masă în contract, care are durata de o oră, fără ca ea să fie oferită complet angajaților. Asta înseamnă că luați pauza de masă 20 de minute și restul de 40 de minute se adaugă programului de lucru de 8 ore. Este o tehnică pentru a-i face pe angajați să lucreze mai mult (ca timp de lucru). Puteți clarifica aspectul acesta cu angajatorul încă de la semnarea contractului.
Ore suplimentare?
Tot în contractul de muncă ar trebui să scrie dacă și cum se plătesc orele suplimentare. Sunt persoane care pun foarte mare preț pe timpul lor liber, dar și persoane dispuse să facă ore suplimentare fără niciun fel de probleme. Pentru a nu exista situații neplăcute la locul de muncă, cel mai bine este să verificați în contract, înainte de semnarea lui, cum anume se realizează orele suplimentare (dacă se pune problema și de weekend-uri) și cum anume sunt plătite. Puteți discuta detaliile acestea și cu angajatorul, dar să fiți atenți să corespundă cu ceea ce este scris în contract.
Demisia – cum? când?
Aici părerile sunt împărțite. Unii sunt dispuși să plece pur și simplu & never look back. Alții, categorie din care fac și eu parte, completează frumos o fișă de demisie, o depun la locul de muncă și respectă preavizul. Personal fac asta indiferent de cât de mult sau puțin îmi place un loc de muncă, pentru că mă consider un angajat bun (și cu bun simț) și nu mă schimb nici măcar pe durata preavizului. Dar nici nu mă sucesc, pentru că orice decizie iau îmi place să cred că este calculată, deci dacă depun o demisie înseamnă că am motive întemeiate și că e cazul să merg până la final cu ea. Au fost două cazuri în care mi s-a propus un salariu mai mare, dar am refuzat, mi-am continuat perioada de preaviz și am plecat.
Există angajați și… angajați. La fel cum există angajatori mai buni și angajatori mai… nepotriviți. Eu sunt bucuroasă că am cunoscut ambele tipologii și asta mă ajută să-i apreciez pe aceia care sunt într-adevăr lideri și conduc cu brio echipe mai mici sau mai mari.
Vă doresc să aveți și voi parte de angajatori buni (respectabili, lideri), dar nu uitați la rândul vostru să fiți pe măsura așteptărilor sau chiar peste ele.
Cheers!
Multumim pentru sfaturi.