Cunoaștem destul de bine faptul că autovehiculul ne poate face oricând o surpriză neplăcută, însă la fel de bine ne este cunoscută și atenția asupra pieselor care îl compun. Conform producătorului sau a altor factori, unele piese trebuiesc schimbate la un anumit interval de timp sau după un anumit număr de kilometri parcurși, astfel încât să putem evita suprizele neplăcute de care aminteam în enunțul de mai sus. Știu că nimeni nu prea vrea să audă de cheltuieli, de schimbat piese, de drumuri pe la service, însă schimbarea anumitor piese din când în când (anual sau o dată la 5 ani, în funcție de piesă) poate de fapt să ne salveze de niște chetuieli suplimentare pe care ar trebui să le suportăm dacă tragem de mașină până când se produce o defecțiune de trebuie să vină cineva cu mașina de tractat să ne ia din drum. Nu-i frumos să se întâmple asta, cu atât mai puțin din punct de vedere al banilor, așa că schimbarea pieselor auto la timp e esențială pentru scutirea unor cheltuieli mai mari. Am aflat de pe blogul AutoAtu care sunt cele 5 piese vitale pe care trebuie să luăm în calcul să le schimbăm după ce achiziționăm o mașină second hand, iar printre acestea se numără și kit-ul de distribuție. Acesta, kit distribuție de la AutoAtu, conform blogului lor trebuie schimbat la un interval de km stabilit de producătorul autovehiculului.
În momentul în care decideți să cumpărați un kit de distribuție e important să știți dacă mașina pe care o conduceți are distribuția pe lanț sau pe curea. Cele mai multe mașini au distribuția pe curea, însă trebuie să știți cu exactitate înainte de a comanda kit-ul, evident. Se spune despre distribuția auto pe curea că rezistă între 300.000 și 600.000 km, în funcție de modul în care este utilizat autovehiculul.
Când am început să învăț partea de mecanică pentru permisul de conducere, capitolul despre distribuție mi s-a părut a fi unul dintre cele mai ușoare. Dacă-mi dai un motor demontat mă descurc cât de cât să-l asamblez, însă cu distribuția chiar mă descurc perfect. În perioada în care am învățat partea asta a mecanicii aproape că visam noaptea cum se prinde partea de sus de axul cu came, iar partea de jos de arborele cotit și vedeam așa, cu pleoapele închise, cum se pun toate în mișcare prin intermediul curelei de distribuție. E chiar șmechră tehnologia asta. Cred că nu degeaba visam să devin mecanic auto când eram mică :)). Crescând, mi-am dat seama că la câtă forță (n-)am eu asta nu e o meserie potrivită pentru mine.
Revenind la ceea ce ne interesează mai mult în situația dată, adică schimbarea distribuției, e imperios necesar să dăm și niște prețuri estimative. Așadar, conform magazinului AutoAto (am verificat la ei, dacă tot eram cu ochii pe blogul lor), prețul pentru cureaua de distribuție și rola întinzătoare (kit-ul propriu-zis) este de 200 de lei pentru VW Golf 4, 440 de lei pentru Opel Astra G și 210 lei pentru Ford Focus 1. Ideea este că prețul poate să difere destul de mult în funcție de marca și modelul autovehiculului, cât și în funcție de firma producătoare a kit-ului (adică un kit distribuție Bosch o să coste întotdeauna mai mult decât unul Febi Bilstein).
Tu când ai schimbat ultima oară kit-ul de distribuție? Dacă ai și uitat când ai făcut asta, ori dacă n-ai făcut-o niciodată deși ai mașina de câțiva ani, ar trebui să te gândești la o astfel de investiție. Să nu riști să rămâi cu mașina-n drum…
Pe cuvant ca asta il intreb prima data pe Dan cand vine azi de la munca. Sa vezi ce fata o sa faca atunci cand ii voi adresa intrebarea – Noi am schimbat vreodata kit-ul de distributie? O sa ii zic ca de la tine mi se trage, ca sa stii de ce da sughitul peste tine pe la ora 16.
A fost in regula, n-am sughitat si nici nu m-am impiedicat 😀 .