Diverse

Când curățenia în locuință nu e stres, ci relaxare

By | 16.06.2018 | 2 Comments

Când curățenia în locuință nu e stres, ci relaxare

Ori de câte ori am lăsat să-mi scape că-mi place tare mult să fac curățenie și ordine în locuință, am fost tratată cu răspunsuri precum “Ah, dar tu nu ai copii” și “Păi hai și pe la mine să dai o mână de ajutor”. În ce privește prima replică aș prefera să nu intru singură în gura lupului și să fac ce am făcut de fiecare dată când am auzit-o, adică să trec peste ea. Nu că n-aș ști ce înseamnă viața cu copii, că doar am locuit cu mulți copii până-n prezent, iar de unii am avut și grijă. Știu că unii dintre ei sunt mici uragane și, oricâtă curățenie s-ar face, e suficient să treacă ei de câteva ori și să răstălmăcească totul la loc. Dar măcar răstălmăcesc pe covoare curate și pardoseli fără praf, ceea ce e mai ok decât să nu se facă deloc curățenie. Cât despre a doua chestie, “Păi hai și pe la mine să dai o mână de ajutor”, uneori chiar răspund afirmativ. Ba chiar m-am oferit să merg la cineva să ajut când am aflat că e în curățenie și are de cărat moloz și de făcut șmotru. Sunasem să văd ce mai face, iar când am auzit că e în curățenie mi-am amintit imediat ce înseamnă ajutorul în momentele alea, așa că am propus să merg să ajut și o jumătate de oră mai târziu deja eram acolo. Unde-s mulți puterea crește 😉 . Să țineți minte că puteți să vă bazați pe mine în astfel de cazuri.

În toți anii de nebunie cu ordinea și curățenia am învățat câteva chestii esențiale, astfel încât experiența în sine să nu fie stres, ci relaxare, exact ce spuneam și-n titlu, mai sus. Cum așa? Cum poate fi catalogată drept relaxantă o activitate legată de ordine și curățenie? Când avem cel mai bun aspirator și renunțăm la cel vechi cu care mai rău ne enervăm. Când folosim șervețele umede cu soluție pentru mobilă (se găsesc în pachete de vreo 50 de bucăți) în detrimentul produselor de tip spray și al lavetelor care se îmbibă imediat cu praf, astfel că ștersul prafului e mult mai ușor & rapid. Când schimbăm des capul de la mop, fiind mai igienic și mai plăcut să ștergem pardoselile cu un mop alb și curat (eu iau de obicei capetele de schimb cele mai ieftine și le schimb cam o dată la 4-6 săptămâni). Când optăm pentru stație de călcat în locul unui fier de călcat cu care ne evervăm că durează mult până venim de hac tuturor cutelor, stațiile de călcat fiind mult mai eficiente și mai rapide în obținerea rezultatelor. Când încetăm să mai cumpărăm o mulțime de obicete din toate vacanțele, obiecte care nu ne folosesc la nimic și de care doar ne împiedicăm prin casă de fiecare dată când facem curățenie (după părerea mea cele mai frumoase suveniruri sunt hainele și încălțămintea, că așa ori de câte ori port lucrurile respective îmi amintesc cu drag de țările frumoase în care am fost).

În concluzie, cheia e să avem produsele potrivite atunci când vorbim de curățenie. Produsele care să ne ușureze munca și care totodată să o transforme din stres în relaxare. Chiar vă invit să luați în calcul chestiile astea. Uite, eu recunosc că pe cât de mult îmi place să fac ordine și curățenie, pe atât de mult o bună perioadă de vreme n-am suportat să șterg praful. Mi se părea a fi cam singura activitate cu care nu mă pot împrieteni. Până am descoperit că există șervețele îmbibate cu soluție pentru mobilă, iar de atunci lucrurile s-au schimbat, ștersul prafului fiind o activitate ok. Și, desigur, un pas important a fost și să arunc multe chestii inutile, pe care îmi era silă să le tot ridic săptămânal pentru a șterge praful. O parte le-am pus într-o cutie și le-am dus la gunoi, iar altele au ajuns într-o cutie care stă cuminte în debara (până mă apuc iar de curățenie și arunc încă o jumătate din lucrurile alea, că-mi dau seama că-s obiecte inutile, dar n-am avut tăria să le arunc pe toate de-odată).

P.S.: Apropo de copii, am văzut pe net că cineva și-a învățat copilul că urăște foarte mult sunetul aspiratorului, astfel că ori de câte ori copilul e supărat că nu primește ceea ce vrea… se apucă și dă cu aspiratorul ca să-i facă în ciudă părintelui. Psihologia inversă e o tehnică bună uneori :)). Puteți câștiga un ajutor de nădejde la curățenie. Da, știu, nu e frumos să calculăm astfel lucrurile și să inducem copilul în eroare… Dar dacă e plin de energie și nu reușiți prin nicio altă metodă să-l responsabilizați / determinați să participe la treburile gospodărești, asta cu psihologia inversă se poate dovedi a fi o bună idee.

Lots of hugs!

2 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  18/06/2018

  Ioana, daca e vorba de ajutor la curatenie, eu vreau sa fii tu prietena mea cea mai buna incepand de azi. Am ajutor de nadejde din partea unor electrocasnice de ultima generatie, cu tehnologii smechere, dar tot nu se lipeste cheful de treburi casnice de mine. Cu aspiratorul parca mai dau cum mai dau, dar cand vine vorba de calcat, mai ca imi pare rau ca nu suport poliesterul, ca ala merge si fara calcare.

  • Reply

   Ioana Radu

   19/06/2018

   Cu mare drag, Cristina! Oricum eu ma simt foarte apropiata de tine si sper sa reusim sa ne vedem! ♥

Leave a Reply