Când îmi place să beau vin alb, de ce şi ce sortiment?

vin alb Pinot Gris si Pinot Grigio

Majoritatea oamenilor care mă ştiu sunt familiarizaţi cu faptul că refuz orice licoare ce are alcool în compoziţie. La fel cum refuz şi sucuri şi cam orice nu se numeşte “apă plată”. Însă am momente în care beau vin alb sau rose, dar vinul alb este de departe favoritul. Îl beau doar când sunt eu cu mine, când am nevoie de o pauză de la tot ce se întâmplă în jur, când caut răspunsuri la unele întrebări, când am nevoie să privesc lucrurile din exterior. Un vin alb bun, aşa cum este Mirachi Sauvignon Blanc (îl poţi vedea aici), nu e doar licoare turnată în paharul tip pară, cu picior înalt, ci este o experienţă – una care mă determină să îmi accesez o altă latură a creativităţii faţă de cea la care fac apel în mod constant.

Abia aştept să mă întorc în România, să mă bucur de biroul frumos de acasă, să lucrez în linişte aproape deplină, relaxată fiind de zgomotul traficului. Abia aştept să mă relaxez, singură, în vreme ce lucrez. Şi în vreme ce citesc o carte. Mi-e dor de liniştea de acasă, chiar dacă vine la pachet cu un altfel de zbucium. Şi mi-e dor să deschid o sticlă de vin alb şi să o ţin numai pentru mine.

Pinot Gris şi Pinot Grigio sunt preferatele mele, având în genere un conţinut mai scăzut de alcool (comparativ cu vinurile făcute din alt soi de struguri). În principiu Pinot Gris şi Pinot Grigio înseamnă acelaşi lucru, denumind soiul strugurilor din care aceste vinuri sunt făcute, cu menţiunea că prima denumire este în franceză, iar a doua este în italiană. La o privire mai în detaliu, Pinot Gris şi Pinot Grigio sunt vinuri diferite. Primul este mai potrivit pentru preparate din carne de pasăre, salate sau brânzeturi tari, pe când al doilea, Pinot Grigio, este recomandat pentru consumul alături de aperitiv, preparate din peşte sau creveţi.

Chiar mai devreme am mâncat o salată de legume în care am pus şi puţină brânză cu mucegai. Ar fi mers de minune un pahar de vin alb. Ceea ce e bine de reţinut este faptul că cele două tipuri de vin menţionate mai sus nu se produc exclusiv în Franţa şi Italia, ci şi în Germania şi România.

De asemenea, menţionam în primul paragraf de vinul Mirachi, vin alb din categoria Sauvignon Blanc, o excepţie de la regula mea, o excepţie pe care nu o pot refuza. Ce e atât de special la acest vin produs pe meleagurile noastre? Strugurii din care este făcut sunt crescuţi pe colinele Dobrogei, în apropierea cetăţii Histria. Îmi amintesc cu drag momentele în care colindam zonele cu plantaţii de viţă de vie în drum spre mare, iar strugurii din zona respectivă a ţării erau (şi sunt în continuare) îmbrăţişaţi nu doar de razele generoase ale soarelui, ci şi de briza mării. Trebuie să cauţi vinul Mirachi Sauvignon Blanc şi să testezi experienţa pentru a înţelege pe deplin aceste cuvinte. Ţine totuşi seama de faptul că este un vin cu 12,5% alcool, ceea ce îl face să se încadreze cu brio în categoria vinurilor de calitate superioară.

Cheers! ;)

5 comments on “Când îmi place să beau vin alb, de ce şi ce sortiment?”

 1. Miss I. says:

  Si mie imi place sa beau cate un pahar de vin, in ultima vreme mai des putin, dar recunosc ca il prefer pe cel rosu. Totusi am zis sa mai reduc factorii care pateaza dintii, ca si-asa beau doua-trei cafele pe zi :( Asa ca acum am in frigider o sticla de Sauvignon Blanc de la Purcari si am de gand sa caut Mirachi, sunt curioasa cum o sa-mi placa, fiindca momentan nu simt ca ma impac prea bine cu cel alb :)

  1. Ioana Radu says:

   Si eu obisnuiam sa am vinul rosu ca preferat, insa cred ca sunt deja cativa ani de cand n-am mai baut deloc din acest tip si m-am orientat catre alb si rose. Dar la rose chiar e greu de gasit unul foarte bun, asa ca tot vinul alb ramane baza :D .

 2. Te pricepi si la vinuri? :D Eu sunt genul care doar gusta si stie daca ii place sau nu. Sa nu ma intrebi pe mine la ce merge vinul alb, ce soi de struguri s-au folosit la prepararea lui sau cat de vechi e. Nici macar nu beau des vin, dar oricum intre ce rosu si cel alb il prefer pe cel din urma pentru ca mi se pare mai usor.

 3. Emma says:

  Nu consum alcool des,dar si cand o fac optez pentru long drinks. Nu pot bea bere deloc,nu-mi place,iar in materie de vin nu am gasit inca unul care sa-mi placa.In acest moment am 3 sticle incepute si abandonate in frigider :( Le mai folosesc la gatit. Am descoperit acum ceva timp lichiorul pe baza de ceai,TatraTea. Mi se pare ideal in combinatie cu sucuri de fructe. Are alcoolde la 22 la 72%.Personal il prefer pe cel de 72.
  O sa caut si vinul mentionat de tine. Din cate vad,ai gusturi faine si e posibil sa-mi placa. Thanks :*

  1. Ioana Radu says:

   Cu mare drag, Emma! Nici eu nu consum bere deloc. Nici cu vinul nu ma dau peste cap, dar imi place o jumatate de pahar din cand in cand. Obligatoriu sa-l savurez singura, preferabil in liniste si cu o carte buna alaturi. Sau un film, da, merge si un film.
   Iti multumesc si eu pentru recomandare! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>