IT&C

Când și de ce să apelezi la campanii Google AdWords pentru afacerea ta

By | 07.03.2018 | 6 Comments

De-a lungul timpului am primit multe întrebări referitoare la modurile în care o afacere își poate croi drum în mediul online. Fie că vorbim de o firmă care își desfășoară deja activitatea în offline și ne dorim să se extindă și-n online pentru a beneficia de un public mai mare, fie că vorbim exclusiv de pornirea unei afaceri în mediul online, soluțiile sunt cam aceleași. Lucrez în publicitate de câțiva ani buni și mi-am dat tot timpul silința să țin pasul cu schimbările, astfel că pot da sfaturi și pe partea de marketing direct, cât și pe segmentele de SEO, campanii Google AdWords și Facebook Ads. Publicitatea nu e o chestie standard pe care o implementăm la fel în cazul oricărui business, ci are o structură complexă. Astăzi vreau să ne concentrăm asupra segmentului de campanii AdWords pentru că reprezintă o bună unealtă pentru oricine își dorește să vadă rezultate cât mai repede.

business quote

Există multiple variante prin care putem face o afacere să fie populară pe internet. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da în acest sens este să vă concentrați pe calitatea site-ului și campanii Google AdWords.

1. Partea despre calitatea site-ului o pot exemplifica foarte pe scurt aici, urmând să o explic probabil într-un viitor material. Calitatea este un aspect la care se lucrează constant și, de cele mai multe ori, implică mult timp și multă atenție. Calitatea site-ului este despre: design de actualitate, navigare facilă, SEO in-site și SEO off-site. Fiecare chestie în parte poate fi rezolvată de diferite firme.

2. Partea despre campanii Google AdWords este acel boom pe care îl poate avea o afacere din online oricând. Fie că tocmai ne-am deschis un magazin online, fie că avem unul de vreo 5 ani și vrem mai mult de la el… o campanie AdWords este eficientă prin faptul că atrage exact clienții și potențialii clienți pe care îi căutăm. Practic, pe înțelesul tuturor, o campanie AdWords funcționează prin plasarea site-ului în primele rezultate din Google. Dacă avem o librărie online și plătim o agenție specializată să ne optimizeze cât mai bine o campanie Google AdWords înainte de începerea școlilor, site-ul nostru va apărea printre primele în Google ori de câte ori cineva caută “caiete”, “penar” sau “creioane colorate”.

Acum, că v-am sugerat atât construirea unui site calitativ/puternic pentru afacerea pe care o aveți, cât și campaniile directe de publicitate în Google, făcând astfel o introducere în temă, mă pot îndrepta către miezul postării – all eyes on the titleCând și de ce să apelezi la campanii Google AdWords pentru afacerea ta.

you did it

Situații în care putem opta pentru o campanie Google AdWords:
– când avem un site nou și vrem să-l aducem cât mai repede în atenția publicului țintă;
– când avem un site vechi prin intermediul căruia nu simțim că am atins potențialul maxim;
– când e perioada propice vânzării de servicii și/sau produse specifice afacerii pe care o avem (de exemplu să optăm pentru campanii Google AdWords înaintea sărbătorilor sau înaintea unui eveniment important cum este începerea anului școlar);
– când avem bani pe care ne dorim să îi reinvestim în afacerea pe care o deținem și/sau coordonăm.

DE CE să apelăm la campanii Google AdWords? Nu degeaba am optat să scriu “de ce” chiar în titlu, fiind un factor esențial în luarea oricărei decizii, cu atât mai mult cu cât sunt bani la mijloc. De ce să facem asta? De ce Google AdWords? Putem reduce prețurile pentru atragerea clienților, dar vor fi în mare parte exact clienții pe care i-am avut și până atunci, ba chiar unii dintre ei pot alege să cumpere de pe alte site-uri. Saaaauu… putem păstra prețurile întregi (ori reduse doar foarte puțin) și să punem la cale o campanie AdWords, să apară site-ul nostru în rezultatele de pe Google atunci când potențiali clienți caută ceva ce noi vindem. E o strategie bună nu doar pe termen scurt, cât se derulează campania, ci și pe termen lung, pentru că sunt clienți care revin dacă sunt mulțumiți de experiența cu site-ul nostru.

Un aspect important, chiar esențial de menționat, este să optăm pentru agenții specializate, așa cum este Epic Ads, agenție care oferă o gamă largă de servicii în ceea ce privește managementul campaniilor PPC – campanii Google AdWords, Facebook Ads, YouTube Ads. Știu că suntem frumoși și deștepți, că avem diferite afaceri și încercăm în mod constant să ne dezvoltăm, dar mai știu și faptul că noi suntem buni pe anumite domenii de activitate, iar dacă ne dorim să obținem rezultate bune printr-o campanie AdWords atunci e cazul să apelăm la cineva care e bun/specializat pe acest domeniu. Un fel de… fiecare cu domeniul lui. Altfel riscăm să pierdem banii aiurea. AdWords nu e pentru oricine, fiind nevoie de o echipă de oameni care să se ocupe de monitorizarea pieței și a trendurilor din online, astfel încât să poată optimiza cât mai bine o campanie. Acesta este motivul pentru care am făcut trimitere către site-ul agenției EpicAds, pentru a avea un reper atunci când veți fi hotărâți să faceți pasul către acest tip de publicitate. Totodată, puteți cere un audit gratuit aici sau chiar să solicitați o ofertă personalizată.

quality is the best business plan

6 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  08/03/2018

  Fix asta voiam sa zic, dupa ce am citit titlul, ca nu pot apela la Google Adwords pentru ca nu ma pricep la setari si chichite pe acolo si cred ca nu as face altceva decat sa pierd banii aiurea. Nici la reclame pe Fb nu ma pricep si am dat o data 5 dolari aiurea pentru un reach de 200 de persoane. Sigur nu as face singura o campanie adwords si as apela la cineva care se pricepe la asta.

  • Reply

   Ioana Radu

   08/03/2018

   Nici eu nu am lucrat până acum în cadrul campaniilor AdWords, de aceea recomand agenții specializate pe așa ceva. Nu e genul de chestie pentru care să fie necesare doar câteva informații și să-i putem da de cap. Pe viitor intenționez însă să fac un curs pe segmentul acesta.

 • Reply

  Toma Tantica

  08/03/2018

  Interesant articol!!La multi ani!!

  • Reply

   Ioana Radu

   08/03/2018

   Vă mulțumesc!

 • Reply

  Ela

  08/03/2018

  Foarte tare, ai explicat excelent! Da, asa e cu AdWords, poti pierde foarte usor bani daca nu te pricepi la optimizarea campaniilor.

  • Reply

   Ioana Radu

   08/03/2018

   Mulțumesc mult, Ela! Înseamnă mult venind din partea ta.

Leave a Reply