Diverse

Case din containere – Da? Nu? Poate?

By | 25.04.2019 | 2 Comments

Aș minți dacă aș spune că am fost reticentă în privința caselor din containere. Prima mea reacție a fost chiar mai rea de atât în momentul în care prietenul meu a adus în discuție acest tip de locuințe. Am spus un “Nu” hotărât. Cum adică să locuiesc într-un container? Acum, în schimb, lucrurile stau complet diferit, poziționându-mă la polul opus față de opinia pe care am avut-o inițial. Am înțeles treptat că o casă din containere este o casă aproape ca oricare alta. Are câte uși și ferestre doresc locatarii, are termoizolație, dispune de suprafață mai mică sau mai mare (cea mai mică fiind de 60mp parcă), are apă curentă, electricitate, canalizare și cam orice altceva ce are și alt tip de casă. Diferența e dată de faptul că “scheletul” locuinței nu este din cărămidă sau beton, așa cum e obiceiul la români, dar nici din lemn, așa cum sunt majoritatea caselor la americani, ci e vorba de metal. Metalul ulterior este acoperit cu materiale care să izoleze termic locuința, însă la exterior adesea se păstrează aspectul original al containerului (dar nu întotdeauna, pentru că sunt și case din containere îmbrăcate în lemn, piatră ori chiar oglinzi).

Cât costă?
Un alt avantaj când e vorba de case din containere îl constituie prețul. Un container reciclat poate fi achiziționat cu 1.800 de dolari, conform site-ului Tettu.ro. Desigur, pentru containere în condiții mai bune prețul crește, însă această variantă de a “construi” o locuință rămâne poate cea mai ieftină (și prietenoasă cu mediul, dacă optăm pentru containere reciclate).

Cum arată aceste case din containere?
Prima oară când am auzit eu de ele m-am pripit în privința concluziilor. Îmi imaginam că e pur și simplu un container în care se pune mobilă, eventual și un covor, iar aia se dorește a fi locuința. În mintea mea imaginea de ansamblu a unei astfel de locuințe era un stil extrem de industrial. I couldn’t be more wrong. Design-ul acestor case din containere poate fi modern (de exemplu cu un întreg perete din sticlă), romantic, country (containerele pot fi îmbrăcate în lemn la exterior, pentru un aspect tradițional), clasic, ba chiar rococo ori gotic. O casă din containere poate fi așa cum și-o dorește fiecare dintre noi, în funcție de stilul care ne atrage mai mult, cât și de tipurile de design la care aspirăm atunci când ne gândim la propria locuință (sau la încă una, după caz).

De ce iau eu în considerare acest tip de locuință?
• Prețul este mult mai mic comparativ cu al unei case tradiționale de la noi. Și am ajuns în punctul în care îmi dau seama că scopul meu în viață nu este să muncesc o jumătate din viață pentru un apartament înttr-o zonă bună sau o casă într-o zonă bunicică. Prefer o locuință mai ieftină, iar cu restul banilor să merg în vacanțe în toate locurile în care îmi doresc.
• Stresul și timpul investite sunt considerabil mai mici. Chiar dacă și o casă din containere are nevoie de aprobări și diverse alte hârtii, totuși stresul nu e la fel de mare ca la o casă tradițională și nici nu durează la fel de mult pentru a fi gata.
• Arată bine. În general îmi plac proiectele inedite, astfel că mi-ar plăcea să am o casă din containere într-un stil cât mai modern sau pe modelul deconstructivismului. Nu știu dacă să pun asta pe seama emisiunii Extreme Homes la care mă uit curioasă de ceva vreme, dar cert e că-mi place neobișnuitul. Las mai jos o imagine cu o casă din containere care mi-a atras atenția. Deși sunt multe care arată bine, asta se apropie totuși de stilul rece care-mi place mie (se pare că nu degeaba drumul m-a purtat către Suedia).

case din containere

2 Comments

 • Reply

  Camelia C.

  25/04/2019

  Wow! De cand caut si eu un astfel de container. Habar nu am de ce ne incapatanam sa cladim mastodonti din BCA cand putem sta foarte comod si intr-o astfel de casuta. Si eu am in plan achizitionarea unui modul din asta. Foarte fain articolul tau!

  • Reply

   Ioana Radu

   07/05/2019

   Iti multumesc mult, Camelia! ^_^

Leave a Reply