Cantitate sau calitate? Texte care să păcălească Google-ul sau texte care să fie apreciate de cititori? Optimizare SEO sau informare și educare? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care s-au tot găsit, de-a lungul timpului, pe buzele experților în Search Engine Optimization.
Având în vedere cât de prezent este Google în viața de zi cu zi a consumatorilor, precum și cantitatea de informație existentă în online, conținutul creat de branduri (sau care face referire la branduri) trebuie să transmită într-adevăr ceva, pentru a ajunge la cititor.
Conform Meaningful Brands Study 2017, 84% dintre consumatori așteaptă ca brandurile să creeze conținut, în timp ce o persoană consumă, în medie, peste 11 bucăți de content înainte să facă o achiziție.
Dacă acestor date li se adaugă și faptul că Google procesează, zilnic, peste 3,5 miliarde de căutări, înăsprirea criteriilor de filtrare a unui text este mai mult decât justificată. Algoritmii Google de indexare și clasificare a informației s-au modificat în mod constant, astfel că tacticile SEO care făceau rabat de la calitatea conținutului au început să fie penalizate de Google și scoase din funcțiune.
CE ÎNSEAMNĂ CALITATE PENTRU GOOGLE?
Inteligența artificială avansează cu pași repezi, depășind din ce în ce mai multe limite și bariere. Este și cazul lui Google, care nu mai poate fi păcălit atât de ușor. Vremea textelor scrise pentru roboți, în care cuvintele cheie erau introduse fără niciun fel de noimă și coerență a trecut demult.
În prezent, Google are alte repere vis-a-vis de calitate:
• Content unicat
Având în vedere calitatea de content care se găsește la ora actuală în online, unicitatea a devenit un criteriu esențial. Textele duplicate sau reformulate, care expun aceleași idei, cu alte cuvinte, nu trec testul algoritmilor Google.
În altă ordine de idei, Google vrea să se asigure că utilizatorul care accesează un link, în urma unei căutări, va avea parte de o experiență online unică: dincolo de forma cuvintelor cu care este îmbrăcat textul, ideile esențiale trebuie să aducă, într-adevăr, plus valoare.
• Backlink-uri cu autoritate
Un criteriu după care Google identifică conținutul de pe un site ca fiind de calitate este cantitatea și autoritatea link-urilor externe care fac trimitere către pagina web în cauză. Cu alte cuvinte, un text bun, publicat pe un site slab calitativ nu va avea același impact asupra campaniei ca un text bun publicat pe un site de o calitate mai bună.
• Textul trebuie să răspundă cerințelor căutătorului
Pentru Google, lucrurile funcționează cam așa: cineva efectuează o căutare după anumite cuvinte cheie, apoi accesează unul din link-urile sugerate de Google. Să presupunem că utilizatorul în cauză nu stă foarte mult pe pagina respectivă. Însă, după ce apasă butonul back și ajunge înapoi la Google nu mai accesează o altă pagină afișată în urma căutării sau efectuează o altă căutare, pe un subiect complet diferit de primul. În acest caz, Google identifică faptul că link-ul accesat a răspuns nevoilor utilizatorului și, prin urmare, este de calitate.
• Site-ul targetat trebuie să fie optimizat corespunzător
O altă caracteristică importantă a calității este felul în care site-ul clientului este construit și structurat pentru a răspunde căutărilor în Google. Degeaba se oferă conținut de calitate și backlink-uri cu autoritate, dacă paginile site-ului către care se fac referirile nu pot fi identificate și indexate de Google.
O idee speculată (intuită de experții SEO) încă de acum câțiva ani, însă neconsemnată încă drept o regulă dovedită, este importanța corectitudinii gramaticale a unui text. Deși nu se adaugă pe lista criteriilor oficiale de clasificare a conținutului, câteva teste demonstrează că, într-o anumită măsură, Google penalizează conținutul cu greșeli de scriere.
RELEVANȚA CONȚINUTULUI, CRITERIUL CARE FACE DIFERENȚA
Google clasifică un text ca fiind relevant dacă acesta este construit într-o manieră închegată și fluidă în jurul cuvintelor cheie. De la titlu până la fraza de încheiere, ideile expuse trebuie să conveargă toate către același subiect și să ofere informații care să răspundă cerințelor utilizatorului, menite de multe ori să surprindă sau să educe.
Asta înseamnă texte bine documentate, în acord cu business-ul clientului și care să răspundă nevoilor publicului țintă. Pentru asta, departamentul de content writing trebuie să cunoască destul de bine caracteristicile business-ului despre care scrie.
Așadar, antreprenorii care vor să fie mai mult decât un rezultat în Google și să ajungă la publicul targetat prin content-ul online, trebuie să apeleze la o agenție care inițiază cât mai multe discuții și cere cât mai multe informații despre business-ul în cauză, sectorul de piață în care activează și concurența cu care se confruntă.
De la conturarea Business Profile-ului, până la analiza concurenței și auditul tehnic – toate sunt etape SEO importante, de care depinde atât calitatea content marketing-ului oferit, cât și buna desfășurare a întregii campanii.
ma bucur ca se pune tot mai mult accent pe continut si ca site-urile care pun cuvinte cheie care nu prea au legatura cu textul sunt penalizate. Probabil ca par rea, dar imi doresc sa ajung mai sus daca tot muncesc pentru un continut unic.