Diverse

Cât ne gândim la sănătate și cât contează de fapt pentru fiecare dintre noi

By | 20.06.2021 | 0 Comment

sănătate

Am fost recent în concediu medical. Primul concediu medical din viața mea, la 30 de ani. O dată pe an răcesc ori iau o gripă care mă zăpăcește de-a binelea. Oricât de activă sunt ca persoană și oricât de mult îmi displace ideea de a sta (pentru că mi se pare că e o pierdere de timp și se duce viața pe lângă noi dacă stăm degeaba), o dată pe an efectiv nu pot să mai fiu eu. Pot să muncesc și cu febră, am făcut asta de mai multe ori, dar de la un punct mă zăpăcește complet și încurc borcanele. No good, no good. Uite așa, o dată pe an, învăț să stau. În adâncul sufletului meu îmi crește un pic tensiunea știind că se dublează la număr chestiile pe care le am de făcut dacă îmi permit să stau câteva zile. Dar nu prea am încotro. M-am mai încăpățânat eu odată, cred că în urmă cu 2 ani, să nu stau locului, iar gripa s-a agravat și am avut mult mai mult de tras pentru vindecare.

Mai nou, aștept să-mi treacă de tot și vreau să-mi fac niște analize de sânge, să văd cum mai sunt, ce se mai întâmplă cu mine. N-am mai făcut analize de sânge de… habar n-am câți ani. În general nu prea îmi fac griji în privința mea, dar consider că o dată la ceva timp trebuie făcute niște analize. De rutină, așa cum mergem regulat și la stomatolog, pentru control de rutină.

Pe lângă analizele clasice, cu nivelul mineralelor din organism, valori glicemie și alte chestii care se mai verifică în mod normal, aș vrea ca anul acesta să fac și niște analize suplimentare. Simt că ar fi timpul, că au trecut ani de când n-am mai făcut o ecografie, o analiză a nivelului stresului din sânge, o verificare a nivelului TGO și TGP, dar și altele.

Per total simt că am și totodată că nu am suficientă grijă de mine. Nu știu exact cum să explic asta. Sunt lucruri pe care le fac bine, dar și aspecte pe care aș putea să le îmbunătățesc. Și să mă apuc din nou de sport, de asta chiar simt nevoia, numai că între un job full time, unul part time și un master pe care încerc din răsputeri să-l termin cu brio… sportul nu și-a mai avut locul. Ziua are doar 24 de ore. Dacă avea mai multe, făceam mai multe. Dar timpul trece, masterul se termină, iar timpul pe care îl alocam pentru el îl voi putea folosi ulterior pentru sport.

În urmă cu vreo 10 ani, când cineva mi-a spus că metabolismul se schimbă și n-o să fiu mereu la fel de plină de energie și că o să cunosc după ce ating vârsta de 30 de ani ce este oboseala… mi se părea o glumă. Aveam impresia că sunt făcută din alt aluat, #ForeverYoung, că n-o să obosesc niciodată și o să pot să muncesc enorm de mult pentru a-mi împlini toate dorințele. Dar în practică lucrurile nu stau chiar așa. Da, oboseala a început să se simtă.

Cred că fiecare perioadă din viață vine cu anumite responsabilități și anumite griji. În copilărie avem responsabilitatea temelor, a mersului la școală și la liceu, a înțelegerii programului, a studiului. Iar grijile se învârt în jurul prieteniilor, trendurilor și primelor iubiri (la pachet cu primele dezamăgiri). Mai târziu avem responsabilitatea job-ului, a chiriei, a studiilor superioare, a gătitului, iar grijile se învârt în jurul acestora – dorința de carieră, timp liber aproape zero. Ulterior apare oboseala a 10-12 ani munciți cu dorința nebună de a avea o carieră, poate construirea unei familii, iar grijile sunt despre cum să împăcăm cel mai bine cariera cu viața de familie.

Nu prea ne facem analize, că n-avem timp. Nu prea stăm să ne întrebăm dacă suntem bine, că n-avem timp. Nu știm sau nu vrem să știm că multe afecțiuni sunt declanșate de stres și lipsa grijii față de noi, așa cum sunt encefalita, diabetul și problemele hepatice.

Mesajul pe care vreau să ți-l transmis azi este că e ok să luăm pauză o zi-două și să ne facem câteva analize, măcar cele de rutină. E ok și să stăm în pat un weekend întreg, că n-o să crape casa dacă sărim peste o curățenie. Odihna e importantă și chiar necesară. Trebuie să învățăm să luăm pauză din când în când. Să avem grijă de noi și cu odihnă, nu doar cu împlinirea dorințelor materiale.

Lots of hugs!

Leave a Reply