Cred că toţi ştim deja că diabetul este acea boală care îi ţine pe oameni departe de dulciuri şi orice alimente care conţin zahăr. O boală cruntă, din punctul meu de vedere dar şi al altor pofticioşi, când ne gândim la tot felul de alimente colorate, însiropate, glazurate, cât şi chestii tradiţionale delicioase, precum cozonaci, cornuleţe şi dulceţuri care ne aduc aminte de copilărie. Dar ce altceva ştim despre această boală? Ce este diabetul de fapt? Există tratament? Care sunt complicaţiile? Dar riscurile?
Sunt o grămadă de întrebări pe care nu ni le-am pus. O grămadă de răspunsuri care nu ne-au interesat. Cred că nu atât de mult din teama pentru această boală, cât din nepăsare. Da, ăsta-i adevărul, nu ne-a păsat prea mult ce este diabetul. Nu ne-a interesat cum se simt oamenii cu această boală şi cât de greu le este. Îl văd pe tataie care se chinuie să-i gătească bunicii mele chestii fără zahăr. O văd pe ea poftind la diferite chestii, mai ales din cele pe care le vede la televizor când e publicitate, sau chiar în cadrul emisiunilor (de sărbători, când se vorbeşte aproape numai de cozonaci delicioşi).
Dar… uit uneori că boala aceasta nu e doar a persoanelor de vârsta a treia, uit că există copii şi adulţi care se luptă cu poftele, oameni care poate înghit în sec ori de câte ori trec pe lângă o cofetărie în drum spre serviciu, sau când chelnerul de la restaurant aduce la masa de lângă ei nişte papanaşi frumoşi ca-n revistele de gastronomie. Uit că sunt părinţi care se chinuie să le explice copiilor lor, copii cu diabet zaharat, de ce nu au voie să mănânce chestii pe care toţi ceilalţi copii le mănâncă.
Mă gândesc, din când în când, la alimente pentru diabetici. Mă gândesc ce chestii să-i duc bunicii mele atunci când merg în vizită. Mă gândesc la faptul că diabetul este o boală cronică (are o avoluţie lentă şi de durată) şi mi-e teamă de riscuri şi complicaţii. Riscul de diabet nu e chiar ieşit din comun. Conform site-ului Favio.ro, peste 382 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, iar complicaţiile acestei boli pot duce la boli ale rinichilor şi ale inimii, amputări netraumatice şi chiar la Alzheimer. Tot pe site-ul Favio se găsesc şi nişte multivitamine care contribuie la reglarea glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, dar şi multe alte informaţii despre aceasta boală.
Eu mă uit la unele emisiuni ale lui Jamie Oliver, legate de educația alimentară și mi se ridică părul pe ceafă de ce văd acolo. În multe țări, diabetul și bolile cauzate de alimentație omoară mai mulți oameni decât criminalii. Mi se pare cutremurător.
Eu aș muri de inimă fără amandinele mele ocazionale.
Deja atenția la alimentație nu mai ține de două, trei kile în plus. Unele chestii ne pun viața în joc.
Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi viaţa fără dulciuri 🙁
Unele boli sunt atât de urâte…
Cand mi-a explicat sister toate problemele de sanatate care sunt asociate diabetului, am ramas socata de cat de complicata e. Funny fact: father nu poftea niciodata la dulciuri inainte de diabet, dar acum saliveaza dupa ele. Ce ti-e cu fructul interzis…
Da, e tare aiurea. Uite, eu n-am voie să consum alcool. Înainte nu pofteam. Acum, de câţiva ani, de când ştiu că nu am voie, am nişte pofte când ajung la raionul cu vin din supermarket…
Plus că mai peste tot pe unde mă duc lumea zice “hai să-ţi pun şi ţie un pic într-un pahar, că poate bei totuşi”. Asta aşa, ca să fie tentaţia şi pofta mult mai mari… Cruel people.
Sunt vechi în această “meserie”. Pot să ies şi la pensie, căci am 30 de ani vechime.
De restul nici nu vreau să mai vorbesc. Vorba ta, de la ce eşti oprit, aia pofteşti.
De complicaţii……dacă ţii în frâu glicemiile, nu se agravează boala.
Cam atât, restul mai bine nu îl spun. Aveţi grijă de sănătatea voastră!
Esti un erou pentru modul in care faci fata diabetului si nu numai! Te pup, Nicu!