M-am gândit să scriu materialul de astăzi în calitate de persoană care a încercat kinetoterapia. Practic mi-a fost recomandată ca formă de tratament în urma unor analize medicale și, pe cât de sceptică am fost eu la început, s-a dovedit a fi mană cerească pentru problemele pe care le aveam la acea vreme. Astfel, pentru aceia dintre voi cărora vi s-a recomandat kinetoterapia sau care, slavă Domnului, sunteți sănătoși și vreți doar să vă informați, voi scrie ce este ea și cum anume funcționează, pe înțelesul nostru, al tuturor celor care nu am făcut vreo școală medicală.
Desigur, informațiile pe care vi le voi furniza eu le puteți oricând verifica și în altă parte sau chiar le puteți discuta cu medicul dumneavoastră. Kinetoterapia, în orice caz, nu este ca un medicament pe care îl puteți cumpăra după ce ați citit pe internet despre el, ci este un tip de terapie care se calculează de către o persoană abilitată pentru fiecare pacient în parte, în funcție de problemele pe care le are. Din acest motiv scriu liniștită despre ea, prin prisma experienței mele de recuperare.
Ce este kinetoterapia?
Cuvântul în sine ne spune ce este. Kineto înseamnă mișcare, iar terapia este un tratament, o metodă pentru a vindeca ceva. Astfel, kinetoterapia este un tratament prin mișcare. Sau, ca să folosesc denumirea cea mai des întâlnită, este gimnastică medicală de recuperare. În limbaj mai tehnic, kinetoterapia studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură unui individ desfășurarea activităților motrice normale. Dar, cum am promis chiar din titlu, articolul acesta este pe înțelesul tuturor, astfel că voi evita descrierile astea mai tehnice și mă voi exprima ca un pacient normal 😀 , adică ceea ce sunt de fapt.
Cum funcționează kinetoterapia?
Asta e partea cea mai interesantă și îmi permit să fac o mică paranteză. Ați văzut că oamenii activi au tendința să trăiască mai mult și mai bine? Fie că e vorba de oameni care merg cu regularitate cu bicicleta, fie de cei care joacă fotbal în fiecare săptămână, ba chiar și de cei care muncesc zi de zi pământul, ei bine toți aceștia își pun constant mușchii și articulațiile în mișcare, antrenându-le, întărindu-le forța și rezistența în timp. Kinetoterapia acționează aproape la fel, având ca scop întărirea și rezistența mai bună în timp a anumitor părți ale corpului.
Pentru că din punct de vedere geografic ne-am născut și am crescut aici, unde nivelul educației este scăzut, iar lipsa banilor ne împiedică să facem analize cu regularitate și să ne tratăm la timp unele afecțiuni, uneori ajungem să mergem la medic abia când ne doare prea tare spatele ca să mai putem dormi sau când articulațiile sunt prea inflamate pentru a ne doctorici singuri (o altă problemă cauzată tot de lipsa banilor, medicația pe care ne-o administrăm singuri, dar acesta-i alt subiect, poate pentru un alt articol). Ei bine, în astfel de cazuri, toate drumurile duc către un consult medical sau mai multe. Și în cazurile fericite ni se recomandă kinetoterapia. Dar și în cazurile mai grave, ca terapie suplimentară de recuperare.
Kinetoterapia funcționează pentru că nu este un program standard ce ni se aplică la fel tuturor, ci este un ansamblu de exerciții fizice aplicate în funcție de fiecare persoană în parte și afecțiunea pe care o are. Asta înseamnă că o persoană cu probleme ale coloanei vertebrale în zona cervicală (partea de sus a spatelui) va face anumite exerciții în cadrul kinetoterapiei, pe când o persoană cu lombosciatică (un simptom al problemelor spatelui inferior) va face altfel de exerciții. Totodată, ansamblul de exerciții fizice este diferit și în funcție de constituția pacientului, vârstă, stadiul de evoluție al problemei medicale pe care o are, cât și existența altor afecțiuni.
Un alt aspect interesant în ce privește kinetoterapia este că ea e folosită și pentru ameliorarea unor simptome în cazul pacienților care suferă de boli autoimune, așa cum este poliartrita reumatoidă. Ce înseamnă asta mai exact? Dacă vreodată în viața asta ne pricopsim cu vreo boală ce ne cauzează dureri pe ici, pe colo, atunci kinetoterapia poate veni în ajutorul nostru pentru a ne ușura traiul de zi cu zi. Practic, efectuarea cu regularitate a exercițiilor indicate de kinetoterapeut este de ajutor în relaxarea anumitor zone ale corpului, creșterea mobilității, creșterea forței, creșterea rezistenței, a controlului, a echilibrului, cât și reeducarea sensibilității.
Kinetoterapia face minuni. E incredibil cât de mult contează activitatea fizică, exercițiile făcute cu regularitate, cât și corect. Așa cum spuneam la începutul acestui material, am trecut cândva prin acest tip de terapie. Niște probleme la coloana vertebrală, din cauza cărora nu mai puteam dormi nici noaptea, m-au făcut să ajung la doctor. Din fericire am scăpat cu bine, fiind nevoie doar de masaj de recuperare și kinetoterapie. După primele câteva ședințe deja puteam să dorm noaptea, durerile aproape că dispăruse complet, iar eu puteam să merg la job și să mă concentrez pe ce am de făcut fără să îmi distragă atenția durerile de spate. Încă o chestie frumoasă este că orice kinetoterapeut îndrumă pacienții să facă exercițiile de recuperare și acasă, astfel încât să devină un obicei, unul sănătos și care nu ne costă nimic.
Mi-a făcut plăcere să scriu despre kinetoterapie, mai ales că știu cât de mult m-a ajutat pe mine. Dacă vreodată vă confruntați cu dureri fizice sau orice alte probleme, nu ezitați să mergeți la medic pentru a investiga ce este în neregulă și pentru a putea trata ceva cât încă este în faza de început.
Multă sănătate și să aveți grijă de voi! ♥
Și eu am făcut kinetoterapie deoarece am multe probleme și la spate și la picioare.
Multa sanatate, Valeria!