Am întâlnit adesea concepţii greşite. Una dintre acestea e reprezentată de faptul că multă lume încă mai crede că a fi de acord cu şedinţe de psihoterapie şi terapie individuală este o dovadă de slăbiciune. Ceea ce e total pe dos! Să accepţi că ai o problemă, într-o lume care pune presiune pe noi zi de zi, este de fapt primul pas către a deveni o versiune mai bună a ta. Pe măsură ce ne dezvoltăm ca naţiune ajungem să ne lovim de ziduri din ce în ce mai mari, dar cineva ne-a spus să mergem mai departe, să mergem şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a supravieţui.
Dar stresul? Agitaţia din jur, gălăgia, banii, acceleraţia, lipsa timpului liber, lipsa relaxarii… Unde contăm noi în toată ecuaţia asta? Când e momentul să avem grijă de noi? La 60 de ani? Şi ce îţi imaginezi că se va întâmpla dacă, printr-o minune, ajungem să trăim până la vârsta aia? Îţi imaginezi că atunci vom avea suficient timp liber pentru a merge la biliard cu prieteni pe care nu i-am mai văzut de ani de zile? Că ne vom suna atunci să ne întrebăm de sănătate şi să ne zicem câte un banc? Aşa crezi că o să fie? Pentru ce alergăm şi ne stoarcem mintea în fiecare zi? Pentru ce ne trezim în creierii dimineţii şi pentru ce ajungem frânţi acasă?
Dincolo de toată agitaţia asta, oricâţi cai putere ar avea sistemul tău nervos, există riscul să cedezi. Să vrei să investeşti în tine, să cultivi linişte sufletească şi să te ajuţi astfel să fii cea mai bună versiune a ta… înseamnă să accepţi terapia individuală. A merge la psiholog înseamnă a avea grijă de noi. Unora le e frică să facă primul pas. Pentru aceia dintre voi, recomand articolul de aici. E vorba despre prima şedinţă de terapie individuală, adică prima şedinţă la psiholog, şi la ce anume să ne aşteptăm. Un fel de pregătire pentru cei care vor să facă acest pas, dar care se tem de necunoscut. Găsiţi foarte multe informaţii pe pagina respectivă. Este site-ul doamnei psiholog Camelia Drăcsineanu.
Terapia individuală ne poate ajuta cu probleme precum traume din copilărie, depresie, anxietate, probleme de identitate, preocupări legate de relaţii intime, abuz, dependenţe, probleme de alimentaţie şi orice alte posibile nelinişti cu care ne confruntăm. A apela la astfel de ajutor înseamnă a fi puternici în lupta cu mediul înconjurător care se schimbă atât de mult cu trecerea timpului.
Îmi place foarte mult site-ul pe care vi l-am recomandat, al doamnei psiholog Camelia Drăcsineanu. Este specializată în terapie narativă, strategică şi sistemică. Are cabinet în Bucureşti, Sector 2. Iar site-ul este de departe unul dintre cele mai bune pe care le-am găsit până acum. Am găsit multe informaţii utile acolo, tocmai de aceea vi l-am recomandat.
Nu am fost mereu un om împăcat cu mine, de aceea ştiu cât de mult contează acest aspect.
Sper că acest articol v-a fost util.
daca judecam, viata oamenilor de acum 200 de ani, unde totul era simplu, relativ, singura grija era sa ai ce pune pe masa, dar totul se intampla cu incetinitorul, in comparatie cu ziua de azi. La inceputul secolului lumea avea rau de masina, avion, tren…creierul uman, inca nu era obisnuit cu viteza, era bombardat cu imagini care se derulau prea rapid pentru viteza sa de procesare.Suntem bombardati zilnic de imagini, sunete, zgomote, lucruri cu care ne-am nascut si le-am acceptat ca fiind firesti: calculatoare, jocuri, telefoane, televizoare, stiri, traim intr-un stres continuu, fara sa ne dam seama.Creierul accepta toate astea pana la un punct, cand deja e prea mult, oboseste. Dar daca nu ti pasul cu “lumea civilizata” esti considerat prost in noua lume.
Mare dreptate ai. Nu am nimic de completat la ce ai spus. Subscriu!
Cred că fiecăruia dintre noi i-ar prinde bine o şedinţă la psiholog. Dar mulţi oameni confundă psihologul cu psihiatrul, lucruri complet diferite.
Psihicul bun este principalul factor în menţineerea sănătăţii.
Bine zici! Şi eu sunt de părere că tuturor ne-ar prinde bine 😉
Lucrurile sunt destul de simple zic eu: trebuie si merita sa avem grija de “lucrurile” cele mai pretioase pe care le avem, adica mintea si sufletul. Convingerea ca te pricepi de unul singur sa ai grija de cele mai multe ori se dovedeste eronata, mai ales in iuresul si stresul cotidian. Ma bucur ca ai scris despre asa ceva!
Ma bucur cand descopar persoane deschise cand e vorba de terapie. Mintea si sufletul trebuiesc si ele intretinute intr-un fel, si reparate atunci cand e cazul. Folosim cate un plasture la cea mai mica zgarietura fizica. Dar de zgarieturile interioare nu ne ocupam prea des…
Imi place sa citesc tot ce prind din acest domeniu si sa incerc sa si aplic. Mai prost stau cu mersul la psiholog pentru ca, desi as avea nevoie in mod clar de asta, mi se pare si putin scump pentru ce imi permit eu si nici nu am mare incredere ca m-ar ajuta. Medicul doar imi arata calea si asta o stiu si eu. E greu insa sa ma tin de ea. Oricum, multe din sfaturile de pe site sunt absolut binevenite.
Asa am crezut si eu inainte sa merg prima oara la psiholog, ca o sa-mi arate calea si ca… eu n-o voi urma. Dar iti gaseste intrerupatorul corespunzator astfel incat te convinge sa vrei, sa iti doresti sa faci lucrurile alea benefice pentru tine. E destul de interesant.