Étiquettes… Spunem despre un obiect că este bun sau că este rău. La fel e și cu oamenii, ideile, vremea, intențiile, culorile și cam tot ce există în jurul nostru. Sunt bune. Iar dacă nu sunt bune, ele sunt aoutomat rele. Ce înseamnă smartphone bun și… există și smartphone rău?
Adevărul este că adjectivele “bun” și “rău” sunt doar niște categorii ca niște plaje cu arie mare și slab definită. În fond, nu cred că există ceva care este exclusiv bun sau exclusiv rău.

Când vine vorba de produse/obiecte, corect este să spunem că ele ni se potrivesc sau nu ni se potrivesc. Așadar un smartphone bun e de fapt un smartphone care ni se potrivește, care întrunește caracteristicile pe care noi ni le dorim de la un astfel de dispozitiv. Prin urmare arătăm cu degetul spre iPhone 12 sau spre Samsung S20 și oricare dintre ele poate fi un smartphone bun.
Iată principalele caracteristici după care ne ghidăm atunci când catalogăm un smartphone ca fiind “bun”:
• sistem de operare fiabil
Pentru că folosim smartphone-ul pentru tot mai multe task-uri, de la chestii ce țin de serviciu precum administrarea mai multor adrese de e-mail și aplicații de editare foto&video, până la chestii uzuale precum aplicații de social media și notițe, dar și chestii nu neapărat utile așa cum sunt jocurile și o mulțime de alte aplicații… apare constant nevoia de a deține device-uri cu sistem de operare care să facă față atât de multor aplicații pe care le folosim zilnic. Prin urmare, pentru mulți oameni un “telefon bun” este unul care ține pasul cu aplicațiile instalate și rata lor de utilizare.
Câtă vreme nu se blochează, orice smartphone e bun, nu? Aproximativ. Pentru că pe lângă fiabilitate ne dorim ca device-ul să aibă și alte avantaje.
• cameră foto/video performantă
Fie că un utilizator de smartphone își dorește să surprindă poze frumoase cu familia, fie că un călător vrea să aibă o colecție de capturi impresionante din diferite colțuri ale lumii, fie un blogger sau un vlogger vrea o calitate bună a materialelor pe care le realizează, toate astea crează o cerere în piață pentru cameră foto/video performantă în ceea ce privește smartphone-ul. Iar unde e cerere, apare și oferta din partea producătorilor, drept dovadă o mulțime de smartphone-uri care au depășit capabilitățile DSLR-urilor entry-level.
• design
Să recoaștem faptul că design-ul este și el foarte important. Sunt utilizatori care își doresc device-uri cu ecran mare și, de cealaltă parte a baricadei, utilizatori care vor smartphone cu ecran mic, cât să-l poată manevra cu o singură mână. Unii vor din sticlă, alții din aluminiu. Unii vor cu ecran curbat, alții nu. E firesc și sănătos să fim diferiți și să ne placă lucruri diferite. ✌️
• rezistență la apă
Este un criteriu de selecție. Nu pentru mine, admit, dar am auzit persoane care țin cont de asta, mai ales din rândul celor care au copii și care au “pățit” să le intre telefoanele în contact cu apa, fie prin vărsare fie prin… scufundare. ?
• brand
Brand-ul contează din două motive:
1) utilizatorii au avut cel puțin un smartphone de la brand-ul X, au fost mulțumiți de performanțe și au devenit fani ai brand-ului;
2) statut social.
În concluzie, după toate cele enumerate și explicate rapid mai sus, un smartphone bun este cel care se potrivește nevoilor și dorințelor utilizatorului, fie că este iPhone SE, iPhone 12, Samsung S20, OnePlus 8T, iHunt Iron Man, Xiaomi Note 10, Oppo X2 Pro, Motorola Edge 20 sau Nokia 1100.
“Bun” este un calificativ pe care-l acordăm în mod subiectiv. 😀
Cheers!