Diverse

Ce mi-ar plăcea să renovez în locuință și… de ce?

By | 21.12.2017 | 4 Comments

Iată genul de material pe care îl încep cu un oftat și abia apoi aștern cuvintele. N-am eu o explicație pentru toate lucrurile din viața mea, dar pentru oftatul acesta am. Știu de ce apare și știu de ce continuă să existe.

First things first. Cred că fiecare dintre noi a încercat să îmbunătățească locuința pe ici, pe colo. Fie că e vorba de mici retușuri sau de renovări mai ample. Și, desigur, fie că e vorba de propria locuință sau de apartamentul în care stăm cu chirie (aici, clar, orice renovare trebuie discutată în prealabil cu proprietarul, însă în majoritatea cazurilor ne lasă să îndreptăm pereții, să dăm o mână de lavabil și să facem alte chestii, câtă vreme le facem pe cheltuiala noastră). Ei bine, nu sunt o excepție de la regulă, pe parcursul anilor mi-am dat mereu silința să fac locuințele cât mai primitoare pentru standardul de confort pe care mi-l doresc, ba chiar am pus și eu umărul la treabă. Mă descurc perfect cu gletul, mai ales la finisaje (unde îmi place mult să migălesc), cât și cu vopseaua lavabilă. Însă pentru alte intervenții am chemat întotdeauna “meșteri”. Mi-au pus tapetul invers, mi-au distrus parchetul și mi-au ciobit gresia de pe hol. Aici inserez alt oftat.

unelte

Dacă mă pui să stau în mijlocul casei și mă întrebi ce aș vrea să renovez la ea… aș putea răspunde cu întrebarea “Pot să o dau la schimb?”, dar știu că nu se cade să răspundem la o întrebare cu o altă întrebare, așa că-mi reorganizez gândurile și vin cu o idee pentru care să nu-mi vând un rinichi, dar care să mă scoată din impas – Cuarț / Quartz (fr.). Pardoseli din cuarț. Bucătărie, baie și holuri. În visele mele cele mai frumoase aș pune cuarț chiar și în camera de zi. Logodnicul meu știe deja asta, am discutat împreună despre cum vede fiecare dintre noi locuința de vis și am găsit împreună o cale de mijloc. Eu iubesc materialele, culorile și formele reci. El, pe cele calde. Așa că unul dintre acorduri este că pardoseala din bucătărie, baie și holuri poate fi dintr-un material dur și în culori reci (yey me!), pe când pardoseala din camera de zi poate fi din parchet din lemn masiv într-o culoare caldă de maro (îl iubesc pe cel de lângă mine, așa că are tot dreptul să-și pună și el amprenta).

home sweet home

De ce cred eu că pardoseala este detaliul cel mai important când vine vorba de renovarea unei locuințe? Și de ce discuțiile ar trebui să pornească întotdeauna de la pardoseală? Haide să facem un mic exercițiu. Unul mic, promit. Imaginează-ți linoleu sau mochetă + mobilier de înaltă calitate. Îmaginează-ți o pardoseală de calitate (marmură, cuarț, granit, onix) + mobilier ieftinuț. Care este varianta câștigătoare? Ca să răspund și eu propriei provocări, aleg varianta a doua. Pentru mine pardoseala dictează tonul a tot ceea ce se află pe ea. O văd când mă uit pe unde merg, să nu cumva să calc pe vreun cablu sau altceva. Îi remarc petele, ciobiturile, îmbinările și toate detaliile. E un fel de piatră de temelie, iar de acolo pornește totul.

Iar acum revin la întrebarea din titlu. Ce mi-ar plăcea să renovez în locuință? Pardoselile din toată casa, ceea ce simt că e și cea mai mare investiție. În rest am găsit chestii simpatice la bani buni. Știu că sunt o tipă deschisă în 95% din cazuri, că sunt dispusă să accept variante pe care în mod normal nu le-aș lua în calcul, însă în privința pardoselii sunt fixistă. Cuarț. Nu vreau să aud de altceva. Și o să strâng bani pentru el oricât m-ar costa. N-am solicitat încă o ofertă de preț, deși mi-am ales două modele: Ribbed Stone Ice pentru bucătărie și Luxury Mousse Coffee pentru baie. Vă las mai jos o mostră în format jpg cu ambele, preluată de pe site-ul SideraQuartz.com.

Ribbed-stone-ice si Luxury-mousse-coffe cuart quartz

Cuarțul are multiple calități și nu degeaba mi s-a pus pata pe el. Deși e un pic greșit să folosesc expresia asta, având în vedere că acest tip de material nu se pătează. Ma’ bad. Datorită puterii și flexibilității superioare, quartz-ul este rezistent la abraziune, zgâriere, ciobire, spargere, temperaturi înalte, îngheț și dezgheț, produse chimice din gospodărie, acizi, solvenți și mucegai. Este un material aproape indestructibil și antibacterian (una dintre caracteristicile mele preferate), totodată unul dintre materialele de foarte bună calitate la care putem apela atunci când ne dorim să renovăm locuința.

Iată mai jos și un infografic realizat de Sidera – The art of quartz:

Sidera infografic de ce cuarț 361x1024

De ce oftam totuși înainte de a mă apuca să scriu acest articol? Pentru că știu că o să mai dureze ceva până reușesc să adopt schimbarea asta (pardoseala visurilor mele) și alte modificări. Până la jumătatea anului 2017 am fost un om lipsit de griji financiare, am muncit suficient încât să am economii din care să-mi permit să-mi fac multe mofturi, însă apoi au apărut în grafic niște cheltuieli neprevăzute care mi-au dat peste cap tot segmentul financiar. Însă mai devreme sau mai târziu o rezolv eu și pe asta.

Am spus ce mi-ar plăcea să renovez în locuință. Am argumentat alegerea făcută și, totodată, n-am impus-o și altor persoane. Sunt conștientă că suntem oameni liberi să alegem în viață ceea ce vrem, ce ne place și ce credem că se pliază mai bine pe convingerile noastre legate de viață în general. Prea poetic pentru un articol despre pardoseală? Nu cred, având în vedere că pentru mine pardoseala este elementul de bază în imaginea de ansamblu a unei locuințe. După investiția asta o să pot spune că merg pe bani 😀 ? Dar voi merge pe banii mei, munciți de mine, ceea ce-nseamnă că mă răsfăț exact cum vreau. Cu stil.

Cheers!

4 Comments

 • Reply

  Mihaela

  22/12/2017

  Sunt de acord cu tine Ioana. Eu in schimb mi-am mochetat toata casa pentru ca sunt o persoana friguroasa dar imi doresc o cada din cuart si un blat de bucatarie. De ce cuart? Pentru ca am citit despre el si stiu ca va rezista peste generatii.

 • Reply

  Dragomir Cristina

  22/12/2017

  Bate-ma, omoara-ma, dar nu stiam ca se poate face pardoseala din cuart. Chiar ieri am terminat de citit seria LUX si acolo pomeneau mereu de cuart ca fiind un fel de scut de protectie pe care una din taberele extratestre il foloseste pentru a se apara de cealalta. Daca zici ca nu se zgarie si nu se pateaza, sa stii ca si eu as vrea. Am sa ma interesez care sunt costurile.

  • Reply

   Ioana Radu

   22/12/2017

   Se face, se face, iar rezultatul e chiar grozav! ^_^

 • Reply

  Gina

  23/12/2017

  Și eu mi-aș schimba pardoseala… nu știam de faza cu cuarțul, dar mă voi gandi la asta.

Leave a Reply