Probabil că în fiecare firmă există câţiva angajaţi care cu greu mai suportă atmosfera de la muncă. Chiar şi eu am avut două job-uri de la care am plecat ( în primul caz dezamăgită de colectiv, în al doilea caz dezgustată de şefi). Însă după aproximativ 7 ani în câmpul muncii am înţeles că gesturile mici fac diferenţa, inclusiv când e vorba de job – locaţie la care suntem prezenţi mare parte din timpul nostru. E important să ne simţim bine pentru a da randament cât mai mare la muncă, acesta fiind un lucru pe care ar trebui să îl cunoască mulţi şefi din România, cu atât mai mult cu cât salariul nu e motivaţional.
E drept, poate că nu-ţi permiţi ca şef să organizezi un team building în afara oraşului, dar poţi organiza o ieşire sau două pe an pentru angajaţi. Cu prima băutură din partea firmei, de exemplu. Sau dacă nu eşti genul care să amestece serviciul cu timpul liber, că sunt cazuri în care nici eu nu sunt de acord cu asta, te poţi folosi de sărbătorile din timpul anului pentru a-ţi face o imagine mai bună în rândul angajaţilor. O imagine mai bună te ajută prin faptul că angajatul munceşte cu ceva mai mult optimism, mai multă dăruire, aspecte care îţi pot aduce beneficii ţie.
În acest sens, una dintre cele mai bune idei este reprezentată de cadouri pentru copiii angajaţilor. Pe de o parte asta înseamnă că nu trebuie să scoţi bani din buzunar pentru 50 de angajaţi, dar pe de altă parte te pui într-o lumină bună prin faptul că ţii cont de luna cadourilor şi te gândeşti la copiii angajaţilor. Vei creşte în ochii lor. Nu te gândi că o să dai o avere pe cadourile pentru copii. Există cutii cu cadouri de Crăciun pentru copiii angajaţilor special realizate de cei de la GiftIdea. Cea mai ieftină cutie cadou costă 13 lei, următoarele 3 modele costă 25 de lei, iar cea mai scumpă dintre ele ajunge la preţul de 110 lei.
Uite câteva dintre cutiile cu cadouri pentru copii:
Majoritatea conţin dulciuri pentru că, nu-i aşa, asta e ceea ce îşi doresc toţi copiii, dincolo de jucăriile pe care le trec în scrisoarea pentru Muş Crăciun. Şi eu sunt destul de strictă în privinţa cantităţii de dulciuri la copii, însă de Crăciun chiar consider că se poate face o excepţie. Şi noi am fost copii, şi noi am tânjit după ciocolată, biscuiţi cu cremă de vanilie sau căpşuni, napolitane şi alte astfel de produse. Aşa că de ce să nu le oferim şi lor bucuria asta? Ideea cu cadouri pentru copiii salariaţilor chiar este una bună.
Dacă vrei totuşi să plusezi, dincolo de cadourile oferite copiilor angajaţilor, poţi cumpăra şi câteva cutii cu cadouri de Crăciun pentru copii săraci. Eventual poţi organiza o campanie de strângere de fonduri în acest sens, lucru care poate aduce vizibilitate în plus pentru firma ta, vizibilitate pozitivă – un aspect destul de important în afaceri. Fie organizezi singur campania, fie colaborezi cu un ONG. Unde-s mulţi puterea creşte, nu-i aşa? 😀 Decizia îţi aparţine în totalitate, desigur.
Oricare dintre cele două idei vei pune în aplicare, firma ta va avea de câştigat. Nu uita că este important când angajaţii te văd bine, acesta fiind un bun motiv pentru ei să lucreze cu drag şi să dea mai mult randament.
Cutii cadouri pentru copii – cuvinte pe care probabil le vei folosi la ultima şedinţă de anul acesta, moment în care îţi vei ruga secretara să împartă cadourile angajaţilor care au copii. 😉
bine ar fi sa aplice metoda asta cat mai multi angajatori. Eu nu am copil dar la sotul meu la munca se dau mereu de sarbatori pachete pentru copii, desi lucreaza la o fabrica de masini. In schimb, alte rude de-ale mele, care lucreaza prin supermarketuri si hipermarketuri, pleaca acasa cu plasa goala de Craciun. Nici macar o portocala nu se da.
Chestia cu supermarket-urile mi se pare foarte aiurea, mai ales ca de acolo ajung la gunoi multe buchete de flori si multe alimente. Macar florile, inainte de a se ofili complet, sa le ofere angajatelor. Macar atat…
Chestia asta se intampla deja in Olanda. Buchetele cu flori care sunt pe trecute sunt tinute la casa, iar doamnele si domnisoarele sunt rugate sa isi ia cateva flori daca doresc. Gratuit. :d