Ce sunt fațetele dentare și când îți pot fi de folos

woman smile

Sunt una dintre persoanele fericite că trăiesc în prezent, pe de o parte pentru că medicina a avansat și acum există tot felul de metode (unele chiar nedureroase) prin care putem afla ce probleme de sănătate avem, iar pe de altă parte pentru că tehnologia a avansat și ne este atât de utilă și la job cât și în timpul liber. În ceea ce privește stomatologia, ca ramură a medicinei, după ce în copilărie am avut parte de anestezie cu seringă ca-n filmele de groază și ceva soluție care nu își făcea pe deplin efectul, ceea ce m-a cam traumatizat… mă pot lăuda cu faptul că de câțiva ani am reușit să scap de teama de medici stomatologi prin prisma faptului că au ustensile super finuțe acum, iar chestiile pe care le folosesc chiar oferă rezultatele dorite. No pain! :D Bine, recunosc, contează mult și să alegem clinica stomatologică potrivită. Azi vreau să scriu însă despre utilele fațete dentare, la care putem apela fără să tremurăm pe scaun de frică. Pentru că, nu-i așa, anesteziile din ziua de azi chiar își fac efectul. Plus că nici acul de la seringă nu se simte, pulverizându-se un anestezic pe gingie. Trust me, mi-am făcut mai mult de 10 anestezii în ultimii câțiva ani. Și vă spun toate astea în condițiile în care în trecut tremuram pe scaun când mergeam la dentist. Să ne întoarcem totuși la fațetele dentare la preț avantajos. Mbine, asta depinde totuși de bugetul fiecăruia, însă ca idee fațetele dentare sunt mai avantajoase la bani decât niște implanturi sau alte schimbări de ordin estetic în ceea ce privește dantura.

Ce sunt fațetele dentare?
Așa cum se poate deduce și din nume, fațeta dentară este un fel de foiță ce se aplică pe o parte a dintelui (pe fața acestuia). Din ce știu, fațetele dentare se realizează din ceramică. Dar dacă există și din alte materiale de care eu nu știu, vă invit să-mi scrieți în comentarii. Pentru aplicarea acestor fațete dentare se pilește puțin dintele, astfel încât ele să poată fi prinse bine.

Când îți pot fi de folos fațetele dentare?
- când ai strungăreață și vrei să scapi de ea, aceasta putând fi acoperită cu ajutorul fațetelor dentare;
- când ai dinți cu anomalii de formă;
- când ai anomalii ușoare de poziție (de exemplu dacă ai un dinte care nu e perfect drept, dar nu vrei să îți pui aparat dentar pentru el, îl poți fațeta astfel încât să fie la fel de drept precum restul danturii);
- când ai pete pe dinți (fie pete apărute din cauza unor probleme precum scoaterea pulpei dentare, fie pete ce apar din cauza alimentelor, dar care nu mai pot fi îndepărtate în niciun fel).

Pentru toate cele de mai sus se poate apela la fațete dentare. Eu mă tot uit de ceva vreme la prețuri fațete dentare, asta pentru că am mai mulți dinți a căror pulpă dentară mi-a fost scoasă, iar unii dintre ei parcă au început să își schimbe culoarea. Ori sunt eu paranoică… Cert este că aceasta e o tehnică nedureroasă și la care sigur voi apela, cel mai probabil peste câțiva ani. O altă chestie pe care țin să o menționez este că e important să alegem o clinică stomatologică bună, sfat care contează indiferent de intervenția pe care doriți să o faceți asupra danturii. Curățenia, ustensilele, medicii și asistentele – totul trebuie să reflecte profesionalism. O recomandare în acest sens ar fi City Dent (citydent.ro).

Dacă sunteți interesați de o îmbunătățire a aspectului zâmbetului, nu uitați să discutați cu medicul dentist atât despre avantaje cât și despre dezavantaje. Asigurați-vă că știți tot ceea ce implică acest proces de estetică dentară, fiind vorba și de costuri de întreținere (de exemplu o fațetă dentară se schimbă după câțiva ani, cu înaintarea în vârstă).

2 comments on “Ce sunt fațetele dentare și când îți pot fi de folos”

  1. Eu am strungareata, dar nu vreau sa scap de ea. Nici nu stiu daca mi-ar placea sa zambesc fara ea. Deci pentru asta nu mi-as pune fatete dentare. Daca as avea pete sau alte imperfectiuni de acoperit, atunci probabil ca as apela la asa ceva. Sigur ca depinde si de ce tip de fatete iti pui si cine le monteaza pentru ca nu se face treaba buna in orice cabinet. Am o vecina care si-a pus fatete acum vreun an si nu-mi place deloc cum se vad, parca s-a lăsat spatiu intre fateta si gingie.

  2. Raluca says:

    Fatetele dentare reprezinta solutia cea mai simpla si cea mai ieftina pentru a da danturii un aspect sanatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>