De când am avut o problemă cu genunchii și am căutat pe net câteva materiale, inclusiv prospectele unor medicamente pe care trebuia să le iau, algoritmii de publicitate îmi plasează o grămadă de reclame cu produse destinate îngrijirii anumitor segmente ale corpului (genunchi, glezne, coate și încheieturile mâinilor). Cele mai frecvente dintre aceste reclame sunt cu unguente pentru masarea zonelor respective și cu aparate de tipul ortezelor. Cu ocazia aceasta am aflat ce sunt și ortezele, deși la mine nu a cerut situația purtarea unui astfel de produs. Totodată, am mai aflat și faptul că e bine să știm ce sunt aceste produse, cât și câteva detalii despre când, cum și cât se folosesc, asta pentru că e mult probabil să fie nevoie să purtăm așa ceva cel puțin o dată în viață, fie că-i vorba de orteze pentru genunghi sau orteze pentru mână de pe catenapascupas.ro (am folosit acest exemplu pentru că au gama largă de produse, însă voi le puteți cumpăra de oriunde doriți).
Ce sunt ortezele?
Conform DEX-ului, orteza este un aparat ortopedic care are scopul de a susține o funcție locomotoare deficientă, fixându-se pe latura afectată a corpului (atelă, gutieră, corset etc.).
Pe înțelesul nostru, al tuturor, orteza medicală este un produs pe care-l punem (de multe ori singuri) la mână, la picior, în zona spatelui (lombar sau pe coloană), la gât sau în zona abdomenului. Acest tip de produs poate fi din material textil, silicon, plastic sau metalic (ori chiar un mix între două astfel de materiale).
Rolul ortezei medicale este acela de a susține sau în unele cazuri chiar de a corecta poziția mușchiului și/sau a osului dintr-o anumită zonă a corpului (cele menționate mai sus).
Când trebuiesc purtate ortezele?
Există multiple cazuri în care este recomandată purtarea acestor aparate ortopedice / produse pentru susținerea și corectarea anumitor zone ale corpului. Cel mai important lucru este să nu purtați aceste produse după ce citiți articole sau după ce vedeți materiale video pe această temă, ci să mergeți la medic pentru a afla dacă în cazul afecțiunii pe care o aveți este indicat să purtați așa ceva. Dacă răspunsul este afirmativ, tot medicul este cel care vă poate spune ce tip de orteză medicală este mai potrivită în cazul dumneavoastră. Pentru că, desigur, suntem oameni diferiți, cu afecțiuni diferite și nevoi diferite. Chiar dacă, spre exemplu, vă confruntați cu o problemă mai mică, a încheieturii mâinii sau a cotului, să știți că și în acest caz există destul de multe tipuri de orteze pentru mână. Așadar, răspunsul la întrebarea “Când trebuiesc purtate?” este “Doar după ce mergeți la medic și vi se confirmă că sepoate purta orteză în cazul afecțiunii pe care o aveți”.
Cum trebuiesc purtate ortezele?
Dacă ați fost la medic și ați întrebat dacă o orteză medicală vă poate ajuta, iar răspunsul a fost afirmativ, atunci vă puteți cumpăra un astfel de produs (să țineți totuși cont de indicațiile medicului privind materialul din care să fie făcut produsul, pentru că diferă în funcție de afecțiune și de gravitatea problemei). După ce îl cumpărați mergeți din nou la medic pentru a vă asigura că îl puneți corect pe zona afectată. Apoi, de fiecare dată când îl dați jos și îl puneți din nou pe zona afectată, veți ști că procedați corect.
Rețineți că unele orteze, în funcție de afecțiune dar și de alți factori, nu trebuiesc purtate tot timpul. Totodată, în multe cazuri e important să faceți și kinetoterapie (este terapia prin mișcare, eu am făcut-o pentru problemele la coloană, garantez că nu doare). Faptul că purtați orteze medicale este oarecum echivalentul susținerii unei anumite zone, fără să mai fie suprasolicitată prin activitățile de zi cu zi, însă nu este bine nici dacă lăsați zona respectivă fără pic de activitate sau cu foarte puțină activitate, mușchii lenevindu-se treptat, ceea ce poate duce uneori la alte probleme. De aceea recomand atât de des să mergeți la medic și să îi adresați acestuia toate întrebările în legătură cu un anumit aparat pe care doriți să-l purtați sau un medicament pe care vreți să-l luați.
Cât timp se folosesc ortezele?
În funcție de problema cu care vă confruntați și de gravitatea ei, dar și în funcție de nivelul de activitate de zi cu zi, medicul vă va putea recomanda pe ce perioadă de timp să folosiți orteza. Totodată, în funcție și de cât de des mergeți la kinetoterapie sau alt tip de terapie ce vine la recomandarea medicului, timpul de purtare a ortezei poate fi mai mic sau mai mare.
Cele mai frecvente căutări pe internet cu privire la acest subiect se referă la orteze București și orteze Constanța, cât și la prețuri ale produselor din această categorie. În ceea ce privește acest ultim detaliu, prețurile, admit faptul că nu am studiat piața și nu mă pot pronunța. Singurul lucru pe care-l știu cu exactitate este că pe site-ul CatenaPasCuPas.ro am găsit multe tipuri de orteze, pentru toate cele 5 zone ale corpului cărora le sunt destinate aceste produse.
Sănătatea este esențială. Aveți grijă de voi!
Lots of hugs!
1 thought on “Ce sunt ortezele & când, cum și cât se folosesc”