Skip to content
Menu
Ioana Radu
  • Home
  • Contact
  • Categorii
    • Adv. & Stuff
    • Cărţi
    • Diverse
    • Review produse & servicii
    • Women’s World
Ioana Radu

Ce trebuie să faci atunci când aspiri la un job bun

Posted on 19/02/2019

job bun

În ultima vreme am început să dau share pe profilul personal la diferite oferte de angajare, gândindu-mă că am mulți oameni mișto în listă cărora le-ar prinde bine în eventualitatea în care își doresc schimbarea mediului în care lucrează, acumularea de noi experiențe și informații, cât și oportunitatea de a avea superiori demni de respect. Ultimul aspect e încă rar întâlnit în țara noastră, unde încă se mai practică datul cu pumnul în masă, răstitul și limbajul neadecvat față de subordonați. Eu am avut norocul ca până în prezent să fi avut două job-uri cu șefi pe care îi admir și astăzi și la adresa cărora am numai cuvinte de laudă. Dar, înainte de a aspira la job-uri bune, indiferent ce înțelege fiecare dintre noi prin job “bun”, e nevoie să ținem cont de câteva aspecte. Practic în calitate de candidați pentru un anumit post trebuie să îndeplinim niște cerințe. Câteva dintre ele sunt:

1. Model CV Europass

Deși înclinam să cred că toată lumea știe de CV-ul european, am descoperit pe cineva care nu avea habar de el. Auzise, dar nu se interesase niciodată, că nu fusese nevoie. Asta până într-o zi când a vrut să aplice pentru un post de conducere și printre actele necesare la dosar era nevoie și de acest tip de CV. În principiu se găsește ușor pe net model CV Europass, iar dacă urmezi link-ul pe care l-am pus vei descoperi nu doar modelul în sine ci și sfaturi de redactare. Am putea fi naivi să credem că CV-ul nu mai are cine știe ce greutate în ziua de azi, că majoritatea candidaților pentru job-uri înfloresc unele chestii printre rânduri. Știi și tu, în CV-uri toți suntem perfecți. Însă acest material printat spune despre noi cât de atenți suntem la detalii (de exemplu dacă am ales să folosim diacritice), cât de bine scriem (să nu existe greșeli gramaticale), cât de ordonați suntem și dacă stăm bine la capitolul exprimare. Totodată, sunt importante și hobby-urile. Unul dintre șefii pe care i-am avut mi-a spus că la interviuri se orientează în funcție de hobby-uri pentru că ele spun despre oameni că pot fi dedicați unei activități pe termen lung. Just think about it! CV-ul e mai mult decât un simplu formular pe care-l completăm.

2. Modul în care ne prezentăm când aplicăm pentru job

Dacă aplicăm online, contează modul în care redactăm e-mail-ul sau formularul de aplicare la care atașăm CV-ul și alte documente solicitate de firma care recrutează. Spunem “Bună ziua” și ne adresăm pe tot parcursul textului cu dumneavoastră, dând dovadă de profesionalism. Chiar și-n eventualitatea în care avem de-a face cu persoane de aceeași vârstă, nu ne tutuim până când nu ni se permite să facem asta. E o chestie de respect, pe care îl oferim pentru a-l putea primi și noi, la rândul nostru. Dacă însă trebuie să ne prezentăm undeva pentru a aplica pentru job-ul dorit, trebuie să acordăm atenție și imaginii. În funcție de domeniul de activitate putem opta pentru o ținută elegantă sau una casual-elegantă. De ce contează îmbrăcămintea? Pentru că și ea, la fel ca modul în care vorbim, este un mod prin care îi putem arăta interlocutorului respect.

3. Scrisoarea de intenție

Dacă tot am menționat mai sus de e-mail, în cazul în care aplicăm online și trebuie să trimitem CV-ul, atunci e cazul să ne folosim de el ca de o unealtă și să îl redactăm ca pe o scrisoare de intenție. Desigur, scrisoarea de intenție poate fi atașată și dosarului clasic cu care aplicăm pentru un loc de muncă, fiind un plus față de modul în care se prezintă ceilalți candidați pentru același post. Și orice chestie suplimentară, dacă e pozitivă, spune despre noi că suntem dispuși să parcurgem acel “extra mile” pentru a obține ceva, ceea ce definește într-o oarecare măsură și modul în care lucrăm. Scrisoarea de intenție conține în mod normal informații subiective. În scrisoarea de intenție scriem de ce ne dorim job-ul respectiv și ce ne face speciali pentru el, de ce ar trebui să fim luați în calcul în defavoarea altor aplicanți pentru același job.

4. Ai încredere în tine

Multă vreme am fost atât de dură cu mine încât nu am aplicat pentru posturi bune pentru că m-am criticat singură spunându-mi că nu sunt perfectă pentru job-ul X sau job-ul Y. Însă adesea firmele de recrutări nu caută perfecțiunea, pentru că e o raritate sau pentru că nu au bugetul necesar pentru ea, ci caută oameni apți. Trebuie să avem încredere în noi și să aplicăm pentru job-urile pe care ni le dorim, altfel posturile respective pot ajunge să fie ocupate de oameni mai puțin pregătiți decât noi sau chiar fără experiență (uneori chiar se întâmplă, din lipsă de aplicanți, să fie angajați oameni fără experiență pe posturi foarte bune). Nu avem nimic de pierdut dacă încercăm și aplicăm pentru locurile de muncă la care râvnim. Cel mult pierdem o oră din timpul nostru și vreo 10 lei, cât ne costă dosarul și printarea documentelor de care avem nevoie. Ori, în viziunea mea, aceasta e o pierdere prea mică pentru a sta între noi și oportunitatea de lucra acolo unde ne dorim.

Mult succes pe drumul pe care plănuiești să mergi!

2 thoughts on “Ce trebuie să faci atunci când aspiri la un job bun”

  1. Valeria Chertes says:
    19/02/2019 at 18:21

    Foarte frumos articol.

    Reply
  2. Bratu Gabriela says:
    20/02/2019 at 12:55

    uite o scrisoare de intentie nu am scris niciodata. cv-ul il actualizez periodic, de multe ori ma inscriu pe diverse site-uri si il completez pe cel predefinit, dar scrisoarea…nada! nu cred ca m-as descurca prima data, sa-mi iasa ceva lizibil

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ioana Radu

Blogger acreditat Webstock 2015-2019.

Webstok

Digital Marketing Courses London

tactical sweatshirt mens vintage clothing cheap dresses online

Stuff

BlogalInitiative

Florin Filipescu, Hapi Riverwoman, StejarMasiv.ro

Follow me on Instagram ♥

terraioana

Instagram post 18083845021307077 Instagram post 18083845021307077
#latenight #middleofthenight #bandolero #baneasa # #latenight #middleofthenight #bandolero #baneasa #lights
Instagram post 18178003390234145 Instagram post 18178003390234145
Why so serious? 🍳🥓🧂 Why so serious? 🍳🥓🧂
Umm… 31 and fab! 🍓🍰🍹 #dontworrydarling Umm… 31 and fab! 🍓🍰🍹

#dontworrydarling #31andfab #shortskirt #miniskirt #youngbae #altex #altexromania #flowers #kthxbye
Instagram post 17948405585074138 Instagram post 17948405585074138
Load More... Follow on Instagram

Bloguri pe care le recomand:

ioanaP.RO, StejarMasiv.ro, Florin Filipescu, Marina Adriana, Hapi Riverwoman, Flawless, Piratul cinefil, La Unison, Cartim, Dark Passion, Adizzy, Aniela Deby, Luciana Corlan.

Alte bloguri și site-uri:

MANU TV, Bou Baltii, Blog de IT, Pinka, Ratzone, Castiel, Blog de ştiri, Bogdan Stanciu, Canale TV Online, Alina lui Brumarel, Iulia Radu, Vis vandut la gramaj, Costin Comba Photography, Dambovita, Cristao, Locuri de Munca.

• Politica de confidențialitate •



Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire - Distribuire-în-condiţii-identice 3.0 România Creative Commons. Preluarea textelor se face DOAR cu citarea sursei, în limita a 300 de caractere. La sfârșitul fiecărei preluări trebuie să existe un link do-follow către acest blog.
©2022 Ioana Radu | WordPress Theme by Superb WordPress Themes