Diverse

Ce trebuie să știi dacă vrei un job pe parcursul vacanței de vară

By | 16.06.2019 | 3 Comments

Ce trebuie să știi dacă vrei un job pe parcursul vacanței de vară

Vacanța de vară, de la o anumită vârstă, nu mai e doar vacanță. Fie e perioada în care tinerii își ajută familia la treburile din gospodărie sau cu diferite afaceri familiale (în cazul celor cu părinți antreprenori), fie sunt zile lungi fără posibilități, fără distracția cuvenită vârstei, cu visuri mărețe despre ce vor face când vor fi mari și vor avea bani. Ori, cine știe, poate chiar ultimele zile de libertate, căci încă sunt mulți tineri în România care nu-și permit să meargă la facultate după finalizarea studiilor liceale; nu pentru că n-ar exista locuri la buget, ci pentru că facultatea presupune multe alte costuri în afară de taxa de studiu.

Ei bine, un job de vară este ceea ce tinerii au început să caute tot mai mult. Unii își doresc să lucreze pe perioada vacanței de vară pentru a putea merge la mare alături de prietenii lor, alții pentru că își doresc un anumit gadget și părinții vor să-i responsabilizeze (sau poate chiar nu au posibilități financiare, astfel că adolescenții sunt nevoiți să depună un pic de efort, muncind, pentru a obține ceea ce își doresc), fie că vor să pună deoparte niște bani pentru facultatea la care visează să meargă ori, de ce nu, pentru că vor să-și ajute părinții cu bani. Motivele sunt mult mai numeroase de atât, însă e îmbucurător faptul că tinerii chiar își caută job pe parcursul vacanței. Cheers for that!

Dacă ești unul dintre cei care vor un job pe parcursul vacanței de vară, mai jos voi nota câteva chestii bune de știut:

• Legea îți permite să lucrezi începând cu vârsta de 16 ani, inclusiv în cadrul instituțiilor publice dacă vrei să faci un internship (citești tu mai multe pe net despre ce presupune internship-ul, dacă vrei să urmezi calea asta).

• Conform platformei BunDeAngajat.olx.ro, un job pe parcursul vacantei este cel mai ușor de găsit în centre comerciale, hypermarket-uri, fast food-uri și restaurante, industria hotelieră și tot ce ține de cazări în stațiuni, dar și în cadrul birourilor sau cabinetelor persoanelor fizice care realizează venituri din profesii liberale.

• Primul pas către angajare este să-ți pregătești CV-ul. E ușor de găsit un model CV pe internet, iar apoi nu-ți mai rămâne decât să-l completezi cu datele tale. La aptitudini sau proiecte să ai în vedere că te poți lăuda cu unele chestii pe care le-ai făcut în trecut sau pe care le faci și acum, de exemplu editare video sau, cine știe, poate ai participat la un concurs cu liceul și ai dobândit un titlu ce merită menționat. Orice dă bine poți trece liniștit în CV 😀 .

• Un job te responsabilizează mai mult. Te vei maturiza mai devreme și vei învăța lucruri pe care majoritatea celor de vârsta ta nu le știu încă, astfel că vei avea un avantaj față de ei. Avantajul se va simți cu atât mai mult mai târziu, atunci când vei fi nevoit să îți cauți un job permanent și nu vei mai avea emoțiile și/sau nepriceperea cuiva care n-a muncit niciodată.

• Independența financiară e calumea. Poate că nu vei fi complet independent din punctul acesta de vedere, trăind pentru alți câțiva ani în casa părinților, dar vei avea posibilitatea să-ți cumperi ce vrei din banii munciți de tine, iar asta sigur îți va plăcea 😉 .

• Curaj! N-ai nimic de pierdut! Dacă ai emoții pentru primul job e absolut firesc, însă îți spun din experiență că primul pas e cel mai greu, cel în care spargi gheața, apoi totul vine de la sine. Și, să nu uit… Felicitări pentru că îți dorești să faci pasul acesta, să îți găsești un job pe parcursul vacanței de vară. Baftă cu toate planurile pe care le ai! 🙋

3 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  18/06/2019

  Mulțumim pentru sfaturi.

 • Reply

  Roman Nicoleta Ana Maria

  19/06/2019

  Multumim pentru sfaturi foarte utile!

  • Reply

   Ioana Radu

   25/06/2019

   Cu drag!

Leave a Reply