Texte tipice găsești pe tot internetul, astfel că m-am gândit ca azi să scriu un material cu sfaturi atipice care să te ajute înainte de a te apuca de o renovare serioasă sau de o reamenajare mică. Și noi am avut o reamenajare mică plănuită anul acesta, care s-a transformat într-un monstru de renovare la care nu ne-m mai întoarce acum fără un bax de vin în debara. Da, și cam de aici încep sfaturile, și aș putea să le aștern mai bine cu buline, să fie mai ușor de parcurs mai ales dacă citești articolul din autobuz/metrou, în drum spre muncă.
• cumpără-ți niște vin
Ascultă-mă bine. Înainte de a te apuca de planuri, de liste de cumpărături, de găsirea meșterului sau a designer-ului de interior, de stabilirea bugetului și mai ales înainte de a începe lucrările prorpiu-zis… cumpără-ți niște vin. Sau niște baxuri de bere. Sau ceva tărie. În funcție de cât de tare te aprinzi în situațiile stresante, să poți să stingi totul la final de zi, relaxat, probabil stând extenuat pe singurul scaun care nu e încă plin de praf. Când îți dai seama de toate câte te așteaptă, înmulțește-le cu 2, respiră și… asta e, au trecut alții prin renovări mai mari, o să supraviețuiești și tu 😀 . Numa’ vezi de paharul ăla, să ai ce să pui în el. Ar trebui să fie regula numărul 1 a renovărilor și amenajărilor în toate cărțile.
Personal aș opta pentru o sticlă de vin rose, ca să mă simt specială după ce mă împiedic toată ziua prin casă de saci cu glet, nisip, mortar, profiluri metalice, bormașină, dibluri… Mno, ai prins ce te așteaptă, pot să trec la bulina următoare :)).

• notează tot
Trec la lucruri mai serioase un pic. Sfatul acesta o să îți fie de folos pentru că te vei lovi adesea de mici informații pe care ai fi vrut să le notezi de prima oară. De exemplu notezi când iei măsurile unei camere (lungime, lățime), că poate îți trebuie să calculezi câți metri pătrați de parchet/gresie/mochetă îți trebuie. Ei bine, păstrează dimensiunile camerei notate, că o să mai ai nevoie de ele. De exemplu când calculezi câți litri de lavabil îți trebuie, câți metri de plintă, ce lungime să aibă șina pentru perdea sau chiar perdeaua în sine, cam ce dimensiune de șifonier încape pe peretele din stânga și așa mai departe. Noi n-am luat în calcul unele lucruri, iar acum avem, printre altele, o imprimantă 3D înghesuită într-un colț de dormitor.
Așadar, sfatul numărul 2 pentru amenajări interioare este să notezi toate măsurătorile, toate calculele, tot ce e nevoie… și să păstrezi notițele astea până când te vezi cu toate gata și respiri liniștit.
• găsește-ți o activitate extra, în afara locuinței
Pare o idee nebună la început, de parcă n-ai avea destule griji și calcule de făcut. Însă privind lucrurile mai în detaliu, vei vedea că o activitate extra, în afara locuinței, te va ține din când în când departe de haosul renovării/reamenajării, te va ajuta să te desprinzi un pic de grijile de acasă, să te concentrezi pe altceva. Și, de ce nu, să te dezvolți și să te schimbi în mai bine, exact proces prin care trece și locuința. Poți face un curs de gătit, un curs de marketing, unul de programare, dans sau machiaj. Practic alegi ceva în funcție de interesele și pasiunile tale, iar dacă mai târziu te poate ajuta și pe plan profesional atunci e cu atât mai bine.

• să știi ce vrei înainte de a te apuca de renovare/reamenajare
E bine să știi ce vrei pentru că ți-e mult mai ușor să găsești produsele de care ai nevoie. Adică dacă ți-ai schițat un plan și ai decis că vrei parchet deschis la culoare, mobilă albă și pată de culoare sub formă de covor, plante și alte decorațiuni, atunci mergi în magazinul X și cumperi lucrurile respective. Dacă însă ești nesigur de ceea ce vrei, adesea ajungi să spargi mai mulți bani. Că uite ce măsuță frumoasă de cafea, uite ce fotoliu cu masaj, uite ce mileu, uite ce pește de pus pe televizor. Glumesc cu exemplele, ofc. Dar, ca idee, când nu ai un plan bine stabilit dinainte cu privire la ceea ce vrei pentru locuință, ajungi să te lași furat în magazine de tot felul de promoții sau produse pe care în mod normal nu le-ai vrea / n-ai avea nevoie de ele.
Ca să-ți faci cât de cât un plan, citește din timp materiale despre amenajări interioare, că e doldora internetul de ele 😀 , ai de unde alege.
Și, desigur, după ce citești alte articole nu uita de sfaturile mele. Mai ales de cel de la punctul 1. You can thank me later ?.
Mulțumim pentru sfaturi.