Diverse

Cei mai frumoși ani sunt cei pe care îi trăim

By | 26.04.2018 | 3 Comments

cei mai frumoși ani sunt cei pe care îi trăim

Când abia împlineam 20 de ani mi se părea că până la 30 mai e o veșnicie. Probabil la fel am crezut cu toții și la fel continuăm să spunem de fiecare dată când schimbăm prefixul. Una dintre cele mai mari greșeli a fost să cred că e timp destul pentru toate. Am crezut că o să le pot face pe toate și puțin peste, că o să inventez noi activități și o să pun la cale proiecte la care alții înaintea mea nu s-au gândit sau pentru care nu au fost suficient de curajoși. Ce am învățat, însă, a fost că oricât de dedicată aș fi ideii de a nu face umbră degeaba pământului și de a experimenta cât mai mult în viață… oricât de mult aș lupta pentru asta… la finalul zilei mai rămân doar câteva secunde. Nu e timp să fac tot ce vreau. Mai am puțin și ajung la 30. Încă am energia de acum un deceniu, aș putea face multe, dar nu am însă și timpul.

Mă sperie ideea că într-o zi nu voi mai fi și voi plânge de ciudă că n-am făcut mai multe în viață. Voi plânge cu toată ființa mea pentru tot ceea ce aș fi putut face și n-am făcut. Mă gândesc de pe acum la lucrurile astea pentru că am avut două cazuri de cancer în familie, astfel că îmi tresare inima și sufletu-mi fuge într-un colț al camerei ori de câte ori aud de oncologie. Știi că viața este scurtă atunci când bunica pleacă de pe Pământ înainte de a împlini 50 de ani și cânt tatăl se stinge și el din viață înainte de a împlini 40 de ani. Și te întrebi, inevitabil, chiar inevitabil: Eu câți ani o să apuc?

Nu îți dai seama cât de repede trece timpul. Nu îți dai seama că n-o să ajungi până la 60 de ani, poate nici până la 40. Și începi și te gândești ce ai regreta dacă zilele ar intra în sac, astfel că-ți faci un plan pe termen cât de cât scurt, maxim câțiva ani, și în fiecare zi te bucuri că faci chestii pentru sufletul tău. Te bucuri că pierzi nopțile, că îi poți îmbrățișa pe cei la care ții, că le poți spune că îi iubești, te bucuri că ajungi să vezi țări pe care alții le-au văzut doar în poze pe internet, te bucuri de sentimentul pe care-l ai când stai pe un șezlong cu un cocktail în mână, te bucuri de cărți, te bucuri de shopping, de iarbă, de sentimentul de putere pe care ți-l dă sportul, te bucuri de faptul că ai avut curaj să scoți oamenii toxici din viața ta, te bucuri de cheescake-ul preferat și de… Te bucuri. Iar lucrul ăsta nu-l vei regreta niciodată.

Dar viața nu-i doar despre bucurii, ci și despre greutăți, dureri și înjurături (pe astea din urmă fie le spui tu, fie ți le adresează alții, dar universul ți le aruncă în viață cu sau fără voia ta). Viața e și despre julituri, teste, analize, radiografii, ecografii, mamografii, tomografii și rezonanță magnetică. Văd roșu în fața ochilor dacă mă întrebi câți bani am cheltuit pe investigații și tratamente medicale numai în ultimul an. Abia mă bucuram că trecuse un an de când nu mai aveam datorii la bancă și, hop!, belelele au apărut din nou. Am spart toate economiile, iar acum merg pe minus.

Dar merg. Iar asta contează cel mai mult. Merg și nu mă las, nu mă abat de la planul meu, continui să trăiesc zilele pe care le mai am pe Pământ ca și cum peste câțiva ani n-aș mai fi aici. Și sper că te-am convins să te gândești și tu la asta și că vei începe să te bucuri de chestiile pe care viața le are de oferit. Tic-tac, tic-tac…

Cheers!

3 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  26/04/2018

  Nici nu mai conteaza ce probleme ai si cati bani cheltuiesti ca sa treci peste ele. Important e ca sunt tratabile. Mai greu pentru cei pe care nici un munte de bani nu ii mai poate ajuta. Imi place mult cum ai spus – cei mai frumosi ani sunt cei pe care ii traim. Toti lasam uneori timpul sa zboare pe langa noi, toti am crezut ca o sa avem vesnic 20 de ani, dar viata nu sta pe loc si asta e de bine, nu trebuie sa ne supere. Important e ca o avem.

 • Reply

  Mihaela

  27/04/2018

  Si eu am avut oameni dragi care au plecat inainte de vreme din cauza acestei boli si ma sperie gandul asta, dar incerc sa privesc partea pozitiva si sa ajut cum pot ori de cate ori se organizeaza cate o campanie si asta ma face sa continui sa merg mai departe, mai ales ca acum am un motiv in plus, pe Dragos, caruia vreau sa-i ofer sansa la o copilarie normala, fericita.

 • Reply

  Bratu Gabriela

  29/04/2018

  Greu subiect de abordat, dar eu zic ca e bine sa mai deschidem ochii din cand in cand si sa constientizam ca nu suntem nemuritori. Viata e cea mai importanta, sanatatea nu se cumpara si trebuie sa avem grija de noi, pentru ca n-o va face nimeni!

Leave a Reply