Sunt de părere că educaţia slabă şi, mai rău, lipsa completă a educaţiei duc către o groapă din care ţara noastră va ieşi foarte greu. Educaţia este cea care face oamenii să fie prea acri sau prea cruzi, şi tot educaţia este răspunzătoare pentru multe conflicte. Un copil enervant de prost este doar un copil care nu a avut parte de susţinere, un copil care n-a contat foarte mult în ochii părinţilor, un copil al cărui suflet a fost oarecum abandonat în goana asta după un trai decent. Un copil lipsit de educaţie nu trebuie să stârnească jigniri, ci înţelegere şi susţinere, îndemnul de a evolua şi de a deveni un om frumos, un om responsabil şi respectabil.
Pentru a se ajunge la România pe care ne-o dorim, e nevoie să facem ceva, nu doar să cerem şi să condamnăm sistemul. E defectuos, e drept, dar uniţi putem schimba câteva aspecte care să schimbe măcar un pic traiectoria, drumul educaţiei. Din dorinţa de a face din educaţie o prioritate, organizaţia Salvaţi Copiii (Save The Children Romania) lansează Manifestul pentru Dreptul la Educație. Prin acest manifest îşi propune să vină în sprijinul autorităţilor publice care se ocupă de sistemul de învățământ și solicită încadrarea în agenda ministrului Educației a 10 priorităţi pentru îmbunătățirea sistemului de educație:
– Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie și transpartența în folosirea banilor publici.
– Asigurarea accesului universal și gratuit la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii
– Îmbunătăţirea calităţii educaţiei printr-o mai bună formare iniţială şi continuă.
– Curriculum modern, actualizat ştiinţific şi bazat pe cercetări şi bune practici privind educaţia copiilor.
– Incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi
– Adoptarea şi implementarea Strategiei naţionale şi planului de acţiune privind educaţia timpurie.
– Introducerea educaţiei interculturale şi a educaţiei pentru toleranţă şi eliminarea discriminării și a unor sisteme de prevenire şi eliminare a violenţei în şcoli.
– Participarea copiilor în procesul decizional al şcolilor (obiectiv propus de copii).
– Asigurarea serviciilor de consiliere prin creşterea numărului de consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i revină 300 de elevi.
– Consolidarea cooperării dintre sectorul public şi organizaţiile neguvernamentale.
Dacă vreţi să susţineţi aceste obiective, vă invit să semnaţi petiţia de aici:
http://www.petitieonline.com/manifest_pentru_dreptul_la_educatie
Ştiu, este o petiţie, toţi ne-am săturat de petiţii, dar avem nevoie de semnături ca să punem presiune pe Ministerul Educaţiei. Cu cât mai multe semnături, cu atât mai multă atenţie alocată petiţiei din partea persoanelor cu putere de decizie. Planul nostru este să trimitem Manifestul însoţit de semnături Ministerului Educaţiei, dar şi celor două comisii pentru educaţie ale Parlamentului României, pentru a ţine cont de toate vocile care doresc îmbunătăţirea sistemului public de educaţie.
Toate cele 10 obiective ale Manifestului pentru Dreptul la Educație propuse de Organizaţia Salvaţi Copiii aduc în discuție problemele urgente cu care se confruntă copiii în ţara noastră în sistemul de învățământ românesc, luând în considerare obligaţiile ce-i revin României, conform legislației interne și a Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului.
Organizația Salvați Copiii îi invită pe toți cei care cred că educația trebuie să fie o prioritate pentru România, atât pentru Parlamentul și cât și pentru Guvernul României, să semneze Manifestul pentru Dreptul la Educație. Documentul însoțit de semnături va fi trimis Ministerului Educației, dar și celor două comisii de educație ale Parlamentului României.
Mai multe detalii despre acest Manifest pentru Dreptul la Educaţie găsiţi aici:
http://salvaticopiii.ro/upload/p0001000300090000_ManifestEducatie.pdf
Iar pentru semnarea petiţiei link-ul este acesta:
http://www.petitieonline.com/manifest_pentru_dreptul_la_educatie
Da, ştiu, l-am postat şi mai sus. Dar susţin atât de mult ideea încât o să-l postez peste tot în zilele ce urmează. Totodată, mulţumesc celor care se implică semnând această petiţie. Dacă vă lasă inima să alocaţi 5 secunde în plus şi să distribuiţi link-ul, cu atât mai bine.
Poate sunt naivă sau idealistă, dar încă mai cred că într-o zi toţi copiii vor primi educaţia de care au nevoie şi pe care o merită. O merită fără condiţii de bani, etnie şi alte aspecte. Copiii merită să aibă parte de o educaţie bună, căci doar ei se pot ridica şi vor putea îndrepta defectele societăţii noastre.