Diverse

Chestii importante despre centrala termică

By | 23.05.2019 | 1 Comment

Îmi place să scriu pe blog despre accesorii, produse de îngrijire corporală, cărți și alte chestii drăguțe, dar dincolo de toate astea din când în când îmi place să aduc în atenția voastră și lucruri mai serioase, fie că e vorba de chestiuni pe care poate nu le știți, fie de detalii din viața de zi cu zi pe care le cunoașteți însă le-ați dat un pic uitării cu toată agitația prezentului. Viața de adult nu e chiar așa cum ne-o imaginam când eram de-o șchioapă. Deși, dacă e să fac o glumă, la ce înălțime am eu încă sunt de-o șchioapă :)) . Din punct de vedere temporal mai am puțin de tot și ajung la 30 de ani. Unul dintre lucrurile pe care le-am dobândit pe parcursul anilor e conduita preventivă și capacitatea acesteia de a mă scuti de mult stres. Azi îmi doresc să scriu despre câteva chestii importante referitoare la centrala termică, pe care mulți dintre noi o avem în locuințe, fie că stăm la bloc sau la casă, în strânsă legătură cu acea conduită preventivă.

Revizie centrală termică

Una dintre cele mai importante chestii pe tema centralelor termice este fix revizia. Știu, asta înseamnă niște bani pe care trebuie să-i scoatem din buzunar. Și este chiar o operațiune pe care cu toții trebuie să o facem anual, apelând la firme care se ocupă cu astfel de servicii. De ce este ea importantă? Și de ce trebuie făcută această revizie periodic? În primul rând e importantă pentru buzunarul nostru. Adică curățarea centralei termice ajută la o mai bună funcționare (și o durată de viață mai lungă) și uneori chiar un consum mai mic. În al doilea rând, pentru că niște lei în minus pentru unii oameni chiar nu contează, se cade să menționez că o revizie centrala termica are ca principal scop funcționarea în parametri normali. Adică rolul este de a ne asigura că totul este ok, că nimic nu s-a defectat în interiorul ei și că, astfel, nu ne supunem niciunui risc. Viața noastră e mai importantă decât orice altceva. Revizia centralei termice se realizează periodic pentru că, dacă la verificarea de anul acesta totul e în regulă, la cea de anul viitor unele piese pot prezenta uzură și trebuie înlocuite. Mașinăriile astea care merg pe bază de curent și gaze (sau lemne) sunt periculoase dacă nu sunt întreținute corespunzător. Nu ne jucăm cu viața noastră, așa că e important să facem revizia.

Este centrala termică montată corespunzător?

Dacă încă nu aveți o centrală termică și plănuiți instalarea uneia… sau dacă aveți deja centrală termică în locuință însă nu prea mai dă randament și aveți în plan schimbarea ei, sunt câteva aspecte de care să țineți cont. Unii dintre noi, utilizatori de astfel de instalații, din necunoștință de cauză avem oarecum de suferit. Ce înseamnă asta? O centrală termică, la fel ca orice instalație, trebuie să respecte anumite reguli atunci când este montată. Informați-vă foarte bine pe tema aceasta înainte de a chema o firmă pentru analiza de la fața locului (premergătoare lucrărilor). Cea mai des întâlnită greșală de instalare la bloc este înghesuirea centralei termice într-un colț. Dacă vi se propune o astfel de instalare, căutați eventual altă firmă, cu oameni pregătiți mai bine în domeniu. De ce? Este obligatoriu ca centrala termică să aibă în ambele laterale cel puțin 40 cm, pentru a putea fi curățată corespunzător la fiecare revizie, cât și pentru a permite înlocuirea pieselor care se uzează cu trecerea timpului. Uneori, montarea necorespunzătoare a centralei îngreunează sau chiar împiedică intervențiile necesare asupra ei. Pentru cât mai puține bătăi de cap pe termen lung, informați-vă asupra instalării centralelor termice și asigurați-vă că normele sunt respectate.

Termostatul pentru reglarea temperaturii – cu fir sau fără fir?

În aparență aceasta e un detaliu care ține doar de design, pentru că un termostat wireless poate fi pus oriunde în locuință fără să fie nevoie să tragem niciun fir de la centrala termică până la el. Privit mai în detaliu, ne dăm seama că este mai mult o chestie practică. Ușurința cu care poate fi mutat dintr-o cameră în alta, cât și amplasarea lui sunt două chestii care fac ca varianta wireless a unui termostat centrala să fie din ce în ce mai apreciată. Pentru montarea unui astfel de dispozitiv este necesar însă să apelați la o persoană specializată în domeniu. Nu încercați tutoriale de pe internet pentru că, oricât de ușor ar părea, există riscul să legați ceva greșit sau să omiteți un șurub mic, iar cu centrala termică nu e de joacă – chestie pe care o tot repet 😀 în beneficiul nostru, al tuturor.

Cam acestea sunt câteva chestii importante despre centrala termică. Dacă aveți pregătire în domeniu, aș fi recunoscătoare să completați lista mea lăsând un comentariu cu alte sfaturi utile, pe care cel mai probabil eu nu le cunosc încă și poate nici unii dintre cititorii mei.

Cheers!

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    23/05/2019

    Nu mă prea pricep sa dau sfaturi,soțul meu este cu întreținerea centralei.

Leave a Reply