Diverse

Chestiile de care m-am lovit încercând să găsesc fotograf și videograf nuntă

By | 02.10.2018 | 5 Comments

Ceea ce părea la început să fie o joacă de genul “distracție plăcută cu organizarea nunții”, ecuație în cadrul căreia să pot închiria locația mult visată, să adaug un buchet mare de flori făcut de florăria X și aranjamente făcute de florăria Y, să presar puțin sclipici pe ici și pe colo, să fie o zi de poveste pentru prințesa care simt că sunt uneori… ei bine, ecuația asta s-a dovedit a fi destul de complicată. Ca să n-o numesc într-un mod deloc optimist, rămânem la faptul că e complicată.

fotograf si videograf nunta

Ceea ce-i obligatoriu de rezervat cu mult timp înainte sunt locația și serviciile foto&video. Restul se rezolvă pe parcurs, nu sunt topicuri care ard. De exemplu locația pe care mi-o doream eu este închiriată pentru următorii 2 ani și jumătate. Beat that! :|… Acum a rămas să mai verific câteva alte locații pentru a decide care dintre ele se aliniază cu cerințele noastre. Curat, elegant, fără kitch. Nu par cine știe ce cerințe, dar în practică lucrurile nu stau tocmai cum ar trebui.

Pe partea de foto și video lucrurile sunt și ele la fel de complicate (poate chiar mai mult). Până am ajuns să îl descopăr pe Andrei Dede a durat ceva vreme, perioadă în care aproape că mă resemnasem. Este un videograf nunta care pune la dispoziția clienților mai multe tipuri de pachete video, prețurile fiind afișate pe site-ul de prezentare împreună cu detalii pentru fiecare în parte. E o transparență pe care am găsit-o extrem de rar.

M-am enervat foarte tare cu partea de foto și video pentru nuntă de când am început să caut persoanele potrivite pentru nunta mea, adică să-mi placă stilul foto și să rezonez oarecum cu persoanele respective, că uneori chimia chiar contează, cu atât mai mult atunci când e vorba de evenimente la care emoțiile sunt în prim plan. În primul rând sunt mulți care nu au site-uri de prezentare – adică nu au portofolii găzduite pe un anumit domeniu, nu au o pagină de contact, nu au niște pachete clar stabilite și nu au nici prețuri clare. Ori eu chiar îmi doresc să colaborez cu oameni bine pregătiți, care au lucrurile puse la punct și care știu exact câți bani vor și ce anume îmi oferă, clar, de banii respectivi.

Nu-s genul care să vrea 1.000 de poze de la nuntă și nici 2 ore de filmare, fiind convinsă că o să pun în ramă una sau două poze, iar la video o să mă uit după 5 ani de la nuntă și atât. Că fericirea e acum, e cea pe care o trăim în prezent, n-avem de ce să privim prea des în urmă. Fie ele momente frumoase, tot nu-i indicat să ne agățăm de trecut, că nu trăim acolo 😀 .

Așadar știu ce și cât vreau pentru nunta mea, dar greu mi-a fost dat să găsesc persoane pe aceeași lungime de undă cu mine. O altă problemă e că fotograf găsisem deja, iar când m-am apucat să caut persoană pentru partea de video a fost un adevărat calvar. Toată lumea îmi oferea aceeași placă – pachet foto+video. Eu le spuneam că am deja foto, dar ei nu erau dispuși să-mi facă o ofertă doar pentru video sau mă lăsau o vreme în așteptare ca să se gândească dacă pot face asta, dispărând apoi aproape fără urmă. Și au mai fost două cazuri în care am fost pasată către alte persoane, să caut eu colegul de afacere pe facebook, că-l găsesc cu numele X, să-i zic data nunții și să-i cer o ofertă de nuntă. Păi de ce nu mă contactează X direct cu oferta? De ce nu e comunicare în echipa respectivă? Am fost mai mult decât sigură că nu vreau genul acela de echipă să-mi filmeze nunta. Hell, no!

Și undeva aproape de linia unde era să mă dau bătută, să dezertez, să iau o pauză de la căutarea asta fără sfârșit a unui videograf… undeva pe ultima sută de metri a speranței am dat de Andrei. Cel care oferă servicii video nuntă fără să mă oblige să iau un pachet foto+video. Cel care are mai multe tipuri de oferte pentru video nunți, adică inclusiv o ofertă pentru cineva ca mine, nedorindu-mi filmare fără de sfârșit. Cel care are site de prezentare bine pus la punct, de unde am putut culege toate informațiile de care aveam nevoie. Cel care oferă transparență și claritate în privința prețurilor și a ceea ce conține fiecare pachet video în parte. E atât de bine organizat încât trebuia să-l dau drept exemplu de “așa da!” aici, în materialul acesta despre zarva alegerii persoanei potrivite pe acest segment de activitate. Andrei Dede, cel care oferă servicii video nunta de calitate și totodată cel la care am văzut materiale video care nu urmăresc un anumit șablon.

Da, o altă chestie care mă obsedează este să văd la majoritatea celor care se căsătoresc exact același tipar video – pantofii ei și parfumul, costumul lui și butonii, rochia pe umeraș prinsă de lustră, momentul x, momentul y, momentul z. Majoritatea materialelor video sunt astfel. Fiind o persoană dinamică și lucrând de ani de zile într-un domeniu creativ, am învățat să apreciez ecuațiile care nu se repetă, fiind o bună carte de vizită a celor care se reinventează și care țintesc tot timpul spre a deveni cea mai bună versiune a lor și a oferi clienților lor produse și/sau servicii unice.

Acum m-am mai liniștit. Pe segmentele foto și video am rezolvat. Goana după persoanele potrivite a luat sfârșit și mă declar împăcată. Și mofturoasă. Dar împăcată 😀 . Am mai bifat o chestie de pe listă.

Cheers!

5 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  02/10/2018

  Eu cred ca te-ai gandit foarte bine pentru ca o filmare prea lunga sigur nu are nimeni chef sa o vada, nici macar tu. Asa, un material de maxim 2 ore, nu risca sa ramana intr-o mapa pe care sa se puna praful. Nu e usor sa faci cele mai bune alegeri cand este vorba de nunta ta, dar cred ca esti pe drumul cel bun.

  • Reply

   Ioana Radu

   15/10/2018

   Multumesc, Cristina! 😀

 • Reply

  Bookish

  04/10/2018

  Hmmm, e ciudat. Eu acum 2 ani și jumătate când căutam dădeam numai peste video & foto separat. Eu i-aș fi preferat împreună în ideea că atunci când sunt o echipă lucrează mai bine, nu riști să-și dea coate sau să găsească cine știe ce motiv de dispută, pot merge cu o singură mașină când te deplasezi, etc. Până la urmă, fotograful mi-a recomandat și un videograf prieten cu care colaborează în 90% din timp. Mi se pare important să se cunoască, altfel e dinamica, știu când e rândul unuia sau altuia. Filmul nostru are 1h și vreo 40 minute, e perfect așa. A surprins toate momentele fără să fie plictisitor + acel trailer de 5 minute, un mini-rezumat al nunții. Oricum nu e ca și cum de-a lungul anilor stai și te uiți la 5-6 ore de filmare cum se făcea înainte.
  Mie cel mai “tare” mi s-a părut discuția cu un dj, care nu avea nici filmări de la alte nunți să-mi arate, nici nu voia să discutăm un playlist. La el totul mergea pe feeling, important era să ne înțelegem (rolling eyes)…

  • Reply

   Ioana Radu

   04/10/2018

   Înțeleg ce spui cu echipa, că e altfel când e deja formată, dar eu nu sunt mulțumită de colegul de pe video al fotografului pe care mi l-am ales, însă m-am bucurat să aflu că nu e o chestie bătută în cuie și că sunt liberă să-mi aleg alt videograf. Asta chiar a fost o veste bună, având în vedere că la fotograful respectiv nu vreau să renunț ^_^.
   Cât despre întâmplarea ta cu dj-ul, well, yeah… rolling eyes from me as well. Nu-mi dau seama cum unii oameni, de genul acesta, reușesc să construiască un business.

 • Reply

  Bratu Gabriela

  09/10/2018

  eu am avut noroc de o echipa foarte profi. cu fotograful am ramas prieteni buni, si acum ne intalnim, la 2 ani dupa. filmarea nu pot spune ca a fost prioritatea mea, pe mine m-au incantat pozele

Leave a Reply