Diverse

Cinci capcane în care cad majoritatea celor care se apucă de renovat locuința, dar își dau seama prea târziu.

By | 26.09.2019 | 0 Comment

Te-ai mutat la casă nouă sau pur și simplu simți că a venit momentul acela în care să faci o schimbare majoră și te apuci să renovezi totul? O nouă față a casei tale e ca o gură de aer proaspătă în viața ta și îți schimbă pur și simplu energia interioară.

Însă, până să ajungi în punctul în care vezi totul gata, frumos aranjat, ești nevoit să treci prin toți pașii pe care îi implică o renovare.

Asta este partea cea mai grea, mai ales când nu știi de unde s-o apuci. Ce să faci mai întâi? Să cumperi materiale, să vorbești cu meseriași, să cauți inspirație? Eu aș spune că cel mai important este să înveți din greșelile altora, ca să eviți situații care te-ar pune în dificultate sau chiar în pericol.

fabrica de profile

Am întrebat specialiștii de la Fabrica de Profile și am aflat care sunt cele mai des întâlnite cinci capcane în care cad majoritatea celor care se apucă să-și renoveze locuința, capcane pe care e necesar să le iei în considerare dacă vrei ca în planul tău de renovare totul să decurgă ca la carte. Pe site-ul acestora găsești, de asemenea, tot felul de chestii care să te ajute, de la panouri decorative până la plinte decorative.

1. Refuzi să lucrezi cu profesioniștii în domeniu.
Un profesionist se numește profesionist pentru că are cunoștințe, experiență și studii în spate și asta îl diferențiază de un amator. În alegerea specialistului, caută-l pe cel care îți oferă cele mai multe informații și care este implicat în proiectul tău de la concepere și până la execuție.

Chiar dacă refuzi să lucrezi cu ei din motive economice sau pentru că pur și simplu spui “mă descurc și singur!”, s-ar putea că mai târziu această alegere să te coste mai mult decât cea de a fi lucrat de la început cu un inginer, arhitect sau designer.

Decizia de a lucra cu persoane calificate în domeniu nu este o risipă de bani ci, din contră, reprezintă o investiție care își va vedea rezultatele în timp, iar profesioniștii te ajută să-ți pui în aplicare planurile ținând cont de raportul dintre calitate și preț.

E important să te gândești că nu alegi un furnizor, ci un partener. Mai mult, dacă tot ai hotărât să apelezi la un specialist și ai făcut alegerea în urma unei documentări, ascultă îndrumările acestuia. Specialistul este un partener, nu un angajat. Fii sigur că îți dă cele mai bune sfaturi pentru că interesul lui e același cu al tău – să ai, la final, un proiect care reflectă visul tău și e implementat cu maximum de gust și eficiență.

2. Nu ți-ai stabilit bugetul de la început.
Deseori se întâmplă ca multe persoane să-și înceapă proiectul fără să se informeze înainte în privința costurilor și își consumă rapid bugetul, ajungând astfel în situația forțată de a se împrumuta pentru a termina lucrarea sau de a locui într-o casă neterminată. De aceea, înainte de a da startul unei lucrări de renovare, află cât te costă materialele, meșterii și stabilește-ți un buget în care să te încadrezi, însă fără a face rabat la calitate.

UTIL: Atenție la realizarea bugetului: este important ca, pe lângă prețul materialelor sau produselor, să te asiguri că afli și costurile ascunse. Spre exemplu, adezivii sau alte produse de îmbinare pot afecta serios un buget nedocumentat corespunzător. Roagă furnizorii de materiale să te ajute cu aceste calcule.

3. Nu te asiguri că este legal ceea ce vrei să faci.
Poate că în planul tău de renovare stă dărâmarea unui stâlp, unei grinde sau perete de susținere, decizie ce poate avea consecințe dezastruoase asupra întregii clădiri, mai ales în situația în care locuiești la bloc.

Poate că visul tău este să ai o bucătărie în stil american sau un living mai mare, însă înainte de a te apuca să dărâmi pereți, consultă-te cu un expert în amenajări și află dacă este legal să faci asta.

Altfel, ești pus în fața a două situații, una mai neplăcută ca alta: o amendă usturătoare pentru dărâmarea unui perete fără autorizație sau un risc mai mare de prăbușire a clădirii la cutremur.

4. Pui mai mult preț pe economie, decât pe calitate.
În renovarea unei case nu este cazul să faci economii, alegând materiale de proastă calitate sau meșteri “mai ieftini”, pentru că repercusiunile vor fi invers proporționale cu suma economisită.

Un material de proastă calitate (precum vopseaua, gletul sau gresia) se strică ușor, se sparge, se decolorează etc. Și, chiar dacă la început rezultatul este unul frumos, din păcate nu va dura mult și vei fi nevoit să înlocuiești toată lucrarea de la zero.

Totodată, dacă alegi să lucrezi cu un amator, s-ar putea sa te trezești în situația că îți cade tencuiala în cap și te expui singur pericolelor. O altă situație des întâlnită e lucrul făcut în regie proprie, precum instalațiile sanitare sau electrice, care te supun riscului unei situații catastrofale: o explozie sau un incendiu.

Apelează întotdeauna la profesioniști și nu face rabat de la calitate în renovarea casei, pentru că la final costurile de reparație vor fi probabil duble și îți pui și viața în pericol.

UTIL: Fii atent la atitudinea furnizorului cu care alegi să lucrezi. Aici se face diferența dintre un furnizor și un partener. Un partener e interesat de succesul proiectului pe toate planurile.

Un partener îți va indica unde poți face economie și unde trebuie actualizat bugetul.

Economii se pot face, însă, atenție, dacă găsești un produs la același preț la mai mulți furnizori și doar la unul la un preț mai mic de jumătate, află de unde provine această diferența. E o diferență de calitate? E dată de adaos? Oare este ilegal obținut? Oare este alt material sau altă dimensiune?

5. Nu acționezi sustenabil.
Renovarea unei case nu este un proiect strict estetic, ci este important să pună accentul și pe funcționalitate și sustenabilitate.

O alegere inteligentă îți va salva bani la facturile de întreținere din următorii ani și va fi și prietenoasă cu mediul înconjurător.

Spre exemplu, atunci când ai ajuns la capitolul tâmplărie, alege geamuri de calitate, cu un coeficient bun de transfer termic și în acest fel vei face inevitabil economie la căldură, pe timp de iarnă, salvând mai multă energie.

***

Sper ca acest material să îți fie util dacă plănuiești să te apuci de renovare, fie că e vorba de o singură cameră sau de întreaga locuință.

Cheers!

Leave a Reply