Nu am prins comunismul şi nu am ştiut niciodată dacă să mă bucur sau nu. Şi cred că rândurile astea-s valabile şi pentru cei ce aveau sub 6-7 ani prin ’89.
M-am născut în 1991 şi tot ce ştiu despre regimul comunist din România sunt cuvintele pline de regret ale dirigintei din liceu (avea în jur de 30-40 de ani la revoluţie), înjurăturile bătrânilor pe care i-am întâlnit în tren şi care se contraziceau până la limita de a se trosni reciproc… şi totodată iubirea pentru Ceauşescu (depinde în ce compartiment nimeream). Am auzit de bine şi de foarte bine despre comunism la fel de des precum am auzit de rău şi de foarte rău.
Ceea ce ştie generaţia mea sunt doar poveştile a două generaţii anterioare. Poveşti – unele înflorite, altele reale. Bunicul meu, în schimb, nu vrea să-mi spună nimic. Sunt oameni şi oameni, nu oblig pe nimeni să-mi vorbească şi nu-i condamn pe cei care vor să păstreze tăcerea. Poate că sunt lucruri care merită să rămână în trecut. Dar aş prefera să cunosc ideile din spatele oamenilor care se abţin decât exagerările celor care au transformat căderea comunismului în rampe de lansare pentru publicaţii (cărţi) care să înteţească focul generaţiilor respective.
Nu vreau să mai citesc exagerări. La fel cum nu vreau să mai aud că “vai! românii care erau prinşi când fugeau din ţară pe la graniţa cu Iugoslavia erau ulterior returnaţi pe un sac de sare!”. Se luau măsuri pentru fugari… într-o ţară care încuraja ipocrizia. Nu am înţeles până acum şi nu mi-a explicat nimeni de ce, dacă aveau de toate pe vremea aia, oamenii se turnau între ei. Din dragoste nemărginită pentru sistem sau din oftică pentru faptul că vecinul avea în casă o lingură şi un tablou în plus? Căci turnătoria nu era recompensată în niciun fel.
Poate că pe vremea comunismului era bine. Toată lumea avea serviciu, chiar şi cei mai tâmpiţi şi cei mai leneşi (căci nicio generaţie nu e scutită de astfel de indivizi). Şi nu trebuia, ca acum, să-ţi baţi capul cu chirie de la 20 de ani, să munceşti de dimineaţa până seara (nu doar 8 ore, după ceas), să te mulţumeşti cu un serviciu fără contract de muncă (altfel rişti să n-ai niciun serviciu), să te uiţi la salariu şi să ştii că jumătate îl dai pe chirie şi cealaltă jumătate se duce la întreţinere şi pe mâncare. Dacă avem noroc, ne mai rămân bani şi de un suc pe săptămână. Da, poate că pe vremea comunismului era bine. Din anumite puncte de vedere. Multe, puţine, generaţia mea n-o să ştie niciodată răspunsul real.
Poate că pe vremea comunismului era rău. Exista raţie la mâncare, existau cozi interminabile, se practica peste tot metoda “bătaia e ruptă din rai” (pe asta am prins-o şi eu, după revoluţie, poate sechelele generaţiei anterioare). Poate că era atât de rău încât, în ciuda faptului că se făcea şcoală zdravăn, mulţi nu ştiu nici în ziua de azi să facă acordul între subiect şi predicat. Un fel de paradox al sistemul de învăţământ. Tot pe vremea aia existau şi turnători. Cu acte în regulă. Că de existat, există şi acum, doar că se întâmplă la un alt nivel.
Mi-ar plăcea să ştiu adevărul despre comunism, pe larg şi fără gogoşi. Aşa cum a scris Răzvan Corneţeanu pe reportervirtual.ro. Sau mi-ar plăcea ca lumea să ne spună că a fost rău, doar ca să trăim cu falsa iluzie că acum e bine. Fac parte dintr-o generaţie de tranziţie, o generaţie crescută şi şcolită de cei care s-au simţit liberi după ’89, dar care l-au ales pe Iliescu să-i conducă. Nu o dată, de două ori.
Mulţi din generaţia mea, inclusiv eu, cu cât citim şi auzim mai multe despre regimul comunist din România, cu atât ştim mai puţin. De parcă orbecăim prin ceaţă într-o noapte care nu se mai termină. Nu vorbesc în numele tuturor căci nu vreau să mi-i pun în cap pe cei care, cred ei, cunosc adevărul absolut.
Generaţia mea…
S-a scris istorie cu câteva minute înainte să apărem pe lume. Cu toate astea, nu ştim ce şi/sau cât e real din tot ceea ce s-a spus despre comunism. Un pic de lumină?!
imagini: foto 1 – penifest.blogspot.com, foto 2 – lideruldeopinie.ro, foto 3 – blogary.ro.
Iti pot scrie pagini intregi. O intreaga istorie despre varza calita fara carne, pentru ca nu gaseai carne. Aveai dreptul doar la o jumate de paine pe zi. Noi eram 4, deci 2 paini pe zi pentru familia mea pe cartela. Atat. Se faceau cozi la magazine doar pentru zvonuri ca se baga oua sau carne.
Am facut foamea si am stat la cozi la ulei,zahar, portocale sau banane verzi. Lesinau femeile vara, la coada din cauza caldurii excesive. Painea era asa de tare incat era o gluma: Daca iti dau cu ea in cap, iti sparg capul.
Nu aveam curent si nu aveam libertate. Femeile mureau cand faceau avort pe ascuns. Era interzis avortul prin lege. Nu aveai voie sa zici nimic de Ceausescu. Doar 2 ore tv pe zi. Securitatea iti cauta si in ciorba. Mai vrei?
Am trait in frica. Nu puteai sa vizitezi alte tari in afara de cele comuniste. Nu aveai voie sa detii valuta, eram retardati pentru ca nu aveam posibilitatea sa citim decat ce ne oferea PCR. De mici eram invatati sa tradam, sa spunem cine a spart tabla. Te fereai de orice vecin. Mureai de frig iarna, lumina era oprita 2 ore zilnic si invatam la lumanare. Cand venea lumina, lumea striga de bcurie ca la Revelion.
A fost urat, gri-cenusiu.
Eşti o sursă de informaţii mai mult decât validă. Mulţumesc că ai completat nişte goluri în mintea mea! E greu să găsesc surse bune, credibile. Am încercat de câteva ori să citesc cărţi pe subiectul ăsta, dar sunt atât de… nu ştiu cum să le zic, “împachetate” în cuvinte care nu vin din experienţă ci din prea mult timp liber şi dorinţa de a-şi vedea numele pe copertă.
Am stat de Craciun, prin anii 80, la coada la portocale vreo 2 ore. Si s-au terminat cu 3 persoane inaintea mea. Aveam 10 ani si am simtit o tristete in suflet pe care nu mi-a mai provocat-o nimeni in intreaga mea viata. Nici marea mea dragoste cand s-a terminat nu m-a intristat atat de mult.
Doar in perioada Sarbatorilor gaseai portocale sau banane verzi.
eu de obicei sunt de acord dar aici nu. dezaprob total cum descrii tu. TOTAL. acum nu poți vizita nici măcar alt oraș 🙁 🙁
Cum să nu poţi să vizitezi alt oraş?
Ratzone , cu Terra nu esti de acord sau cu mine? Ca sa stiu daca iti raspund. 😀
Tot ceea ce a enumerat @pariusigur s-a intamplat dupa 1985 incolo, cu curentul, cu cartela de paine, cu cozile la gheare de pui etc
marx si engels nu numai ca au fost atei, ci au fost inchinatori adevarati si dedicati diavolului
Dumnezeu spune in Cuvantul Lui ca TOATA SLAVA din univers, cinstea, gloria si lauda i se cuvin numai si numai Lui si orice genunchi se va pleca inaintea Lui, la timpul hotarat.
Lucrarea draceasca din comunism are acelasi principiu, numai ca pe invers. diavolul este imitatorul lui Dumnezeu