Diverse

O fi fost real concursul de bărbi din 1956 de pe vasul HMY Britannia?

By | 23.07.2018 | 3 Comments

Am început de curând să mă uit la serialul istoric The Crown. Deși în mod normal nu sunt atrasă de filme și seriale din vremuri care au apus cu mult înainte de nașterea mea, materialul acesta m-a prins pentru că este un serial istoric biografic – povestea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a altor 15 state suverane. Habar nu aveam, înainte să încep să urmăresc serialul, că este regină peste atât de multe state. Între noi fie vorba, nu știam o mulțime de lucruri, dar m-am bucurat să le aflu și sunt din ce în ce mai dornică să descopăr noi informații, astfel că am început chiar să citesc materiale istorice despre mai mulți membri ai Casei Regale.

Unul dintre episoadele care mi-au rămas în minte a fost cel în care soțul reginei pleacă în tuneul oficial de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Melbourne, bifând cu ocazia asta și alte aspecte din agenda regală. Abordarea lui este cu mult diferită față de cea a consoartei. În vreme ce un turneu similar condus de ea cu ceva ani în urmă fusese strict, elegant și roial până în cele mai mici detalii, turneul în care el pleacă singur nu respectă întocmai toate regulile itinerariului și e marcat de distracție, inclusiv cu femei din triburile statelor pe care le vizitează. Una dintre particularitățile turneului respectiv este că Prințul Philip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, propune chiar să se înceapă un concurs de bărbi. Da, exact așa, astfel că atât el cât și alți marinari de pe HMY Britannia renunță să-și mai tundă barba. Cine ar fi crezut că un membru cu rang atât de înalt al Casei Regale, în anul 1956, când vremurile erau ceva mai scorțoase decât în prezent, ar fi dat startul unei astfel de întreceri?

Se întâmplă niște chestii neprevăzute, iar apoi e pusă la cale o întrevedere între prinț și regină, întâlnire menită să salveze niște zvonuri (fondate) apărute în presă. Aici prințul este obligat să se îmbrace în anume fel, să poarte o anumită cravată (cu inimioare), să poarte pălărie (ceea ce-i displăcea profund) și… să-și dea barba jos. E un moment sensibil cel în care își dă barba jos, deși e aparent o acțiune simplă. Văzând recuzita din film, lama aceea metalică și masivă cu care obișnuiau să se bărbierească și bunicii noștri, m-am gândit ce bucurie trebuie să fie pe bărbații din ziua de azi că au la dispoziție aparate de bărbierit cu care nu mai riscă să se rănească și să sângereze din loc în loc.

N-am citit chiar tot ceea ce se putea citi despre serialul The Crown și nu știu încă dacă absolut fiecare detaliu al serialului istoric este real, însă cert e că am rămas cu gândul la acel concurs de bărbi și m-am întrebat de mai multe ori dacă într-adevăr s-a întâmplat astfel. Materialul video, având până acum două sezoane, deși o are în centrul atenției pe Regina Elisabeta a II-a, are și multe chestii masculine. Deci e bun de urmărit atât de bărbați, cât și de femei. Poate chiar genul de serial ce poate fi urmărit în cuplu, mai ales că se fac tot felul de eforturi în căsnicie de dragul/obligația coroanei (monarhiei ca putere).

3 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  24/07/2018

  Nu stiu serialul, dar sa stii ca bunicul inca se barbiereste cu briciul si nu imi vine sa cred ca el reuseste sa nu se taie si al meu, pana sa ii iau aparat de ras electric, se umplea de sange de fiecare data. Asta desi avea aparate din alea smechere cu 3-4 lame si solutii protectoare. Nici barbatii nu mai sunt ce-au fost, nu? 😛

 • Reply

  Lavandisse

  25/07/2018

  Sezonul 2 din The Crown mi-a plăcut mult. 1 așa și așa. Nu aș zice neapărat că e de urmărit în cuplu. Acum depinde și de gusturile partenerului, dar, al meu nu s-ar uita :))

  • Reply

   Ioana Radu

   26/07/2018

   Nici al meu nu s-a uitat, dar de obicei barbatii sunt atrasi de filmele/serialele istorice, de aceea l-am considerat a fi bun de urmarit si in cuplu. 😀

Leave a Reply