Diverse

Corpuri de iluminat care schimbă imaginea locuinței

By | 19.06.2018 | 2 Comments

Există anumite detalii în fiecare locuință care au capacitatea de a da o altă notă imaginii de ansamblu, iar printre acestea se numără și corpurile de iluminat. Lumina, până la urmă, sub orice formă a ei are puterea de a schimba. Astăzi voi scrie cu drag despre lumina denotativă, cea la care avem acces cu doar o apăsare a întrerupătorului sau, de ce nu, bătând din palme, căci există printre noi și nonconformiști care apelează la tot felul de trucuri pentru lumina din propriile locuințe. Vă voi arăta mai multe tipuri de corpuri de iluminat, unele dintre ele putând fi accesorizate cu becuri led cu model vintage (obiecte mici care pot avea un impact vizual mare).

► pendul clasic vs. pendul vintage
Când vorbim de corpuri de iluminat de tip pendul, vorbim adesea de încăperi cu tavanul mai înalt, aceste produse agățându-se de tavan și subliniind dimensiunile generoase ale verticalității unei camere. Aceasta este însă una dintre greșelile pe care le fac oamenii, anume că uită de ideea că unele reguli sunt făcute pentru a fi încălcate. Ce înseamnă asta? Înseamnă că putem construi verticalitatea unei camere dintr-un bloc cu ajutorul unui pendul, chiar dacă în sinea ei camera nu este prea înaltă. Există riscul să dăm cu capul în pendul? Nu, pentru că majoritatea obiectelor de iluminat din categoria aceasta au dimensiunea ajustabilă pe înălțime.

Acum, că ne-am decis că putem folosi un pendul chiar și-ntr-un apartament mic, următoarea întrebare ar fi… ce alegem între un pendul clasic și unul vintage? Lăsați stilul locuinței să dicteze acest răspuns. De exemplu mai jos avem două modele clasice:

Primul pendul clasic este potrivit locuințelor cu mult mobilier din lemn mai închis la culoare și/sau cu stil general mai conservator. Al doilea, pe de altă parte, este un pendul glamorous, potrivit în încăperi decorate în culori foarte deschise și cât mai bine luminate, totodată fiind o alegere potrivită și pentru un living room minimalist/rece, încălzind imaginea de ansamblu cu sclipirile pietricelelor albe cu care este prevăzut.

Dar un pendul vintage? La ce ne referim când spunem asta?

Cam acestea ar fi 4 modele de pendul vintage, putând fi accesorizate cu brio cu becuri led din aceeași categorie. Da, becuri led, pentru că deși arată old school, aceste becuri țin totuși pasul cu prezentul și sunt adaptate nevoilor noastre – ceea ce se traduce prin consum mic de energie și durată lungă de viață. Unde putem amplasa un pendul vintage cu un bec led vintage? În bucătărie, dacă dorim să o decorăm în stilul restaurantelor reamenajate recent, fiind un design la modă în perioada aceasta, un mix între utilitatea minimalismului și căldura ideii de vintage. Totodată, aceste corpuri de iluminat pot fi amplasate și pe balcon ori chiar pe holuri.

► lampă de birou
Iată un corp de iluminat subapreciat, ceea ce e mare păcat. O lampă de birou poate schimba imaginea de ansamblu dintr-o încăpere. Eu, de exemplu, am ales să recondiționez mobila veche, vopsind-o în alb, după care biroul l-am accesorizat cu o lampă cromată, care să contrasteze frumos. În mare parte din timp nu folosesc lampa pentru scopul în care a fost creată, adică o țin doar pe post de obiect de decor (unul frumos, admit asta și mă bucur de investiție). Totuși, în serile reci de iarnă sau în zilele întunecate de toamnă, aprinderea acestei lămpi de birou crează o aură caldă în încăpere, dovedindu-se a fi cu adevărat o achiziție bună.

► plafonieră
Plafoniera cred că este una dintre cele mai vândute corpuri de iluminat, potrivindu-se în majoritatea încăperilor, fie ele mici sau mari. Românii, mai ales, iubesc plafonierele. E o dragoste care cred că s-a transmis din generație în generație. Vestea bună este că aceste corpuri de iluminat chiar au avantajul de a fi versatile și a se potrivi în multe încăperi. Vestea mea puțin bună, totuși, e că trebuie să aveți grijă când alegeți modelul, astfel încât să nu semene cu marea majoritate a plafonierelor și să nu riscați să cumpărați ceva ce au și alți 3 vecini, altfel va fi un fel de uniformă și vă va aminti de lustrele alea verzi cu care erau “dotate” toate sufrageriile cândva prin anii ’90. Vă las mai jos două modele, unul mai clasic și mai conservator, iar altul modern, din metal.

De ce contează atât de mult corpurile de iluminat din locuință? Pentru că sunt investiții care au capacitatea de a crea o anumită atmosferă, de a dicta tonul în materie de design. Mai clar, asta înseamnă că un corp de iluminat cu aspect vintage (din lemn sau din crom) poate încălzi un living room minimalist. Totodată, un corp de iluminat modern, din sticlă și/sau inox, are capacitatea de a da un aer pretențios unei încăperi, fie că e amenajată într-un stil boem sau cât mai simplu/basic.

Folosiți lumina și implicit corpurile de iluminat în avantajul vostru, iar locuința va fi cu un pas mai aproape de modul în care vă doriți să fie ♥.

*foto corpuri de iluminat preluate de pe SavElectro.ro

2 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  20/06/2018

  Daca ar fi sa investesc intr-o renovare si redecorare a locuintei, sunt cateva lucruri pe care le-as face diferit. Unul dintre ele tine tocmai de alegerea corpurilor de iluminat. Nu ca astea clasice, moderne, nu sunt frumoase, dar nu simt eu ca mi se potrivesc. Ma uit la ele si nu-mi transmit nimic. Dintre produsele prezentate de tine azi, imi plac mult lampile de birou. Deja parca le vad pe viitorul meu birou.

  • Reply

   Ioana Radu

   22/06/2018

   Lampile de birou sunt si preferatele mele ^_^. Au ceva aparte.

Leave a Reply