Până în prezent am scris aproximativ 5 articole despre credite rapide. Unul era personal, cu justificările aferente, altul era tehnic, cu accent pe faptul că pentru astfel de credite nu e nevoie de teancuri de acte şi procesul în sine este mult mai rapid, iar restul dacă-mi amintesc bine erau cât de cât generaliste. Ei bine, pentru că am văzut că mulţi dintre voi sunteţi interesaţi de acest subiect, afirmaţie pe care o fac judecând după numărul mesajelor pe facebook şi al comentariilor de pe blog pe această temă, m-am decis să mai fac un material, de data aceasta ceva mai specific. Materialul de azi va fi cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de-a lungul timpului de la unii dintre voi.
De ce credite rapide?
Pentru că există cazuri în care suntem presaţi de timp să facem rost de o anumită sumă de bani. Poate nu e tocmai o sumă mare, să zicem 600 de lei, dar e o sumă de care avem nevoie mâine sau poimâine. Poate ne e ruşine să ne împrumutăm de la prieteni, sau poate ei chiar nu ne pot ajuta, motiv pentru care un credit rapid chiar e o soluţie salvatoare. Atenţie, nu vorbesc de mofturi, adică nu sunt de acord cu aplicarea pentru un credit rapid în ideea de a cumpăra o geantă sau o pereche de pantofi. Însă ştiu din proprie experienţă că unele situaţii neprevăzute cer de la sine rezolvări neprevăzute. Nici eu n-am ştiut că voi apela vreodată la un credit rapid, însă când m-am lovit de o problemă ce nu putea fi amânată… am văzut că e ok să fac asta, că nu e ceva nechibzuit, doar o opţiune de care mă pot folosi pentru a-mi rezolva problemele. Totodată, un alt motiv pentru care creditele rapide sunt bune este cazul în care aveţi istoric negativ de credit. Am citit mai de mult o recenzie Viva Credit, scrisă de cei de la MrFinance, în care era menţionat faptul că se adresează inclusiv persoanelor cu istoric negativ.
Pentru ce facem credite rapide?
Dacă am înţeles deja faptul că excludem mofturile, adică nu facem credite rapide pentru genţi, pantofi sau şedinţe la clinici de înfrumuseţare, trebuie să avem şi nişte exemple concrete de situaţii în care putem apela la soluţii financiare de acest gen. Aşadar, pentru ce facem responsabil credite rapide?
• Pentru intervenţii la dentist. În cazul în care am început o lucrare şi s-a dovedit că e nevoie de nişte bani în plus, dar nu putem aştepta 3 săptămâni până la salariu (pentru că lucrarea e deja începută), putem aplica pentru un credit rapid. Credit pe care, desigur, îl restituim imediat cum luăm salariul. Sau în două tranşe, în funcţie de instituţia financiară nebancară (IFN) la care facem creditul.
• Pentru analize sau alte intervenţii medicale. Dacă, Doamne fereşte, ni se face rău şi ajungem la spital, o fi gratuită perfuzia aia de la urgenţe, dar nu sunt gratuite trimiterile la diferite controale în zilele ce urmează, cu atât mai mult dacă vrei să ocoleşti sistemul public de sănătate. Iar uneori, când nu te simţi bine şi nu poţi aştepta 4 luni pentru o programare la stat pentru un anumit control, chiar mergi la privat. Dai un ban, dar măcar nu ai de aşteptat câteva săptămâni sau chiar câteva luni. N-ai bani, n-ai nici de la cine să împrumuţi, aşa că apelezi la un credit rapid.
• Pentru o nuntă sau alt eveniment la care ai nevoie de bani. Uneori se întâmplă să primim invitaţia în ultimul moment, chiar cu 3 săptămâni înainte. Prietena mea, de exemplu, a vrut să-mi facă o surpriză şi să-mi spună personal de nuntă, chiar dacă asta a însemnat să mă aştepte să mă întorc din Suedia. Iar acum, că am ajuns acasă şi stau o lună, am descoperit că merg la nuntă. E o bucurie enormă în sufletul meu, chiar dacă nu am banii necesari. Însă pentru asta există împrumuturile rapide, nu? Iar la salariu se rezolvă împrumutul şi gata, no biggie. Alteori, chiar dacă ştim de un eveniment cu o jumătate de an înainte, ne dăm seama că am uitat să punem bani deoparte şi că nu ne putem atinge nici de depozitul de la bancă (ştiţi voi, sunt nişte conturi la termen). Aşa că şi în cazurile acestea e ok să apelăm la un credit rapid.
Câţi bani luăm?
Aceasta cred că este întrebarea pe care am primit-o cel mai des după ce am scris articolele anterioare despre credite rapide. Ei bine, suma împrumutată poate fi între 100 şi 1000 de lei la unele IFN-uri (Instituţii Financiare Nebancare) şi între 100 şi 2000 de lei la alte IFN-uri. Pe site-ul MrFinance.ro găsiţi informaţii despre multe astfel de instituţii şi o puteţi alege pe cea care vi se pare cea mai avantajoasă. Suntem diferiţi şi e firesc să alegem diferit. O altă întrebare referitoare la cuantum a fost “De ce pragul maxim este de doar 2.000 de lei?”. Răspunsul este simplu, anume faptul că aceste instituţii nebancare nu îşi permit să rişte cu sume mari. Pentru majoritatea împrumuturilor rapide nu este nevoie de multe acte (ca în cazul băncilor) şi nici de mult timp pentru a ne vedea cu banii în mână. Este un proces simplu şi rapid, proces în care ambele părţi implicate îşi asumă nişte riscuri. Noi, prin faptul că plătim o dobândă mai mare decât în cazul creditelor clasice, iar ei prin faptul că riscă să nu le fie restituiţi banii. Deşi cred că au nişte măsuri de siguranţă, aşa ar fi firesc.
Cum intrăm în posesia unui credit rapid?
Aşa cum am menţionat mai sus, procesul de aplicare diferă un pic în funcţie de IFN-ul ales (IFN = Instituţie Financiară Nebancară). Ceea ce înseamnă că pentru unele IFN-uri e suficientă o copie de pe buletin, pe când pentru altele este nevoie şi de o dovadă că dispunem de un venit lunar (o poză a unui fluturaş de salariu ori de pensie). De obicei aceste copii se trimit pe mail. De aceea creditele acestea se numesc „rapide”, pentru că nu necesită teancuri de acte, ture pe la sediu şi semnături fără număr. Cum ajung banii la noi? Menţionăm un cont în care să fie depuşi. Nu ştiu dacă există şi altă variantă, însă recomand să citiţi postările detaliate de pe platforma MrFinance.ro. Cu siguranţă veţi găsi răspunsuri la multe alte întrebări legate de creditele rapide.
Cand ai zis dentist, deja m-a luat cu frisoane. De pe 3 martie incep si eu programarile la stomatolog si sper sa scap repede sa nu fie lucrari scumpe care sa ma oblige sa fac un credit 🙁
Bafta, Cristina! Sa nu fie nevoie de cheltuieli suplimentare.