Perioada recentă, care a devenit “noua normalitate”, o normalitate căreia am vrea să-i facem retur dacă am putea, a adus multe schimbări în domeniul muncii. Dincolo de cei care au avut cumva posibilitatea de a se adapta (prin telemuncă / work from home), mulți s-au trezit în postura de șomeri. Sau, o situație chiar mai tristă, și-au pierdut afacerile în care au investit poate toate economiile lor în speranța de a nu fi nevoiți să închidă totul.
“Noua normalitate” a destabilizat economia, ceea ce a dus treptat la creșterea inflației, care, iată, ne afectează pe toți, nu doar pe cei care au rămas fără job-uri sau fără afacerile pe care le aveau.
În același timp, “noua normalitate” a fost pentru unii dintre noi punctul de plecare. A dat curaj unor oameni să renunțe la job-urile pe care le aveau și să pornească pe propriul drum, cu afacerile la care se gâdndeau de mulți ani și pentru care așteptau momentul potrivit. Unii spun că nu există așa ceva, nu există momentul potrivit, iar lucrul acesta s-a concretizat acum mai mult ca oricând. Și îi felicit pe aceia care au reușit să dea curs planurilor pe care le aveau pentru a porni pe propriul drum.
Ne regăsim, treptat, echilibrul. Sunt spatii comerciale de vanzare Bucuresti la care poate cândva unii doar visau să aibă oportunitatea de a le cumpăra. Sunt noi afaceri care își croiesc acum drumul și care vor ocupa poate toate golurile apărute în ultimii doi ani în economie.
Și sectorul online s-a dezvoltat foarte mult față de evoluția lentă pe care o avea înainte. Adică nu doar magazinele online au înregistrat o creștere, ci și sectorul public s-a putut bucura de avantajele utilizării tehnologiei (în detrimentul dosarului cu șină). Iată că se poate. Dacă nu era pandemia, nu cred că experimentam noi prea curând depunerea dosarelor online la diferite instituții. S-au întâmplat, deci, și câteva lucruri bune.
Și e loc de mai multe. Iar firme noi și inovative sper să le ia rapid locul celor care s-au închis în perioada aceasta, să fie cumpărate și/sau închiriate toate spațiile comerciale care au rămas libere, să facem cu toții progrese.
Să ne dorim ca alții să prospere nu e un act de bunăvoință, ci e pur și simplu dorința de a evolua continuu și de a trăi într-o țară cât mai dezvoltată – ceea ce este posibil doar printr-o economie bună. Cu cât apar și prosperă mai multe afaceri, cu atât e mai bine pentru noi toți.
Cheers! To a better future!