Recent am cunoscut pe cineva care are varice şi am început să-mi ridic semne de întrebare. Am sunat-o pe mama şi am supus-o la un interogatoriu amănunţit, să ştiu dacă o să am vreo surpriză d-asta pe viitor şi dacă dau sau nu vina pe moştenire genetică (ochii ăia albaştri nu mi i-ar fi dat, au devenit căprui fix la generaţia mea)… Pe de o parte poate e ruşinos că am ajuns la 20 şi ceva de ani şi nu ştiu foarte multe lucruri despre varice. Dar am început să întreb şi să culeg informaţii de la cei care se confruntă cu această “situaţie” (este, de fapt, o boală a venelor).
Am aflat că principalele cauze ale instalării acestei boli sunt sedentarismul (lipsa de mişcare), surplusul de greutate şi statul în picioare timp îndelungat (practic, dacă ai ghinion, venele se revoltă dacă sunt suprasolicitate). Evident mai este şi motivul ereditar, plus cauzele hormonale (sarcină, menopauză). Dacă unul sau ambii părinţi se confruntă cu această problemă, sunt şanse mari să nu scapi. În oricare din cazurile acestea, varicele nu pot fi prevenite decât dacă eşti foarte atent cu stilul de viaţă. Nici să nu lipsească mişcarea, dar nici să faci abuz şi să suprasoliciţi gambele. Nici să mănânci prea puţin, dar nici să mănânci mult şi/sau dezordonat. Trebuie să existe un echilibru. Dar chiar şi în aceste cazuri poţi să ai ghinion (puţine cazuri, dar sunt!) şi venele picioarelor tale să nu fie pe aceeaşi lungime de undă cu stilul de viaţă frumos şi sănătos al cărui adept eşti.
Dincolo de senzaţia neplăcută pe care o provoacă, durere la nivelul gambelor care poate să difere în intensitate, varicele sunt uneori şi inestetice. Din punctul acesta de vedere, estetic, la bărbaţi pare o chestie dură, te face să vrei să fii mai aproape de ei, să-i îngrijeşti şi să-i strângi în braţe până când efectele se diminuează. Dar la femei lucrurile stau cu totul altfel, să vezi glezna umflată, fie că e într-o pereche de sandale pretenţioase ori nişte pantofi business, îţi provoacă repulsie.
Şi ce ne rămâne de făcut dacă stilul de viaţă sănătos nu este suficient pentru prevenirea varicelor? Sau, în ultim caz, pentru a trata această problemă? Slavă Domnului, medicina a evoluat foarte mult şi există clinici medicale specializate pe tratamente pentru varice, precum Varicoline, o companie olandeză cu 27 de ani de experienţă în acest domeniu (9 filiale în România şi alte câteva zeci în restul Europei, Australia, Asia şi Rusia).
Nu este deloc de neglijat acest subiect. În prezent, conform revistei „Ce se întâmplă doctore?”, 30% din populaţie şi 60% dintre femeile din România se confruntă cu această problemă – varicele.
Aveţi grijă de voi şi încercaţi să nu ignoraţi primele semne ale apariţiei acestei boli (arsuri şi/sau dureri la nivelul gambelor). Cu cât depistaţi problema mai devreme, cu atât aveţi mai multe şanse să o ţineţi în frâu. Cu sănătatea nu e de joacă! Voi cunoaşteţi persoane care se confruntă cu această problemă? Aveţi cazuri în familie?
Din fericire nu am cazuri de varice in familie. Stiu ca exista riscul sa imi apara chiar si asa.. dar poate mi-s norocoasa.
Multa sanatate, Andreea! :*
Sa fie cu noroc!
Am cazuri in familie dar stau linistit pentru ca sunt barbat, noi nu suntem la fel de predispusi la aceasta boala. Si daca zici ca la barbati “da bine” si simtiti nevoia sa ne luati in brate (poate spiritul matern) atunci sa stiti ca va primim cu mare drag la noi in brate :))
Ai dreptate, la barbati riscul de aparitie al acestei boli este mult mai scazut decat la femei. Cat despre partea a doua… ma bucur ca primesti cu drag chestiile pozitive. Vezi partea plina a paharului :d
Sotia mea are varice de 2 ani. E o boala a venelor dureroasa.. Asa ca eu zic ca se merita sa avem grija de noi, sa incercam sa mancam sanatos si la ore fixe cat de cat sa facem si miscare. Sunt multe alte boli de care ne ferim daca traim sanatos.
Intr-adevar, un stil de viata sanatos ne fereste de multe neplaceri.