Adv. & Stuff

Cum acționează lampa de fotopolimerizare + 6 sfaturi de utilizare

By | 03.11.2018 | 3 Comments

Cum acționează lampa de fotopolimerizare + 6 sfaturi de utilizare

Conform statisticilor efectuate, se observă o creștere semnificativă a procedurilor stomatologice la nivel mondial, iar astfel numărul de restaurări, de compozite și de sigilări care se realizează ajunge undeva la peste 150 milioane. Pentru a îmbunătăți performanțele din timpul procedurilor, stomatologii au nevoie să-și doteze cabinetele dentare cu echipamente și aparaturi de calitate.

Lampa de fotopolimerizare – un produs care a revoluționat stomatologia

Primul prototip de lampă de fotopolimerizare din lume a fost proiectat în anul 1970 și purta denumirea de Nuva Light. În prezent, tehnologiile au evoluat, iar producătorii fac eforturi, investind în dezvoltarea și îmbunătățirea acestor produse.
Lampa de fotopolimerizare cu led se numără cu succes printre cele mai populare echipamente stomatologice, fiind utilizată cu succes atât de către practicieni, cât și de către clinicienii dentari.

Cum acționează lampa de fotopolimerizare și în ce constă reușita procesului

Prin intermediul procedeului de fotopolimerizare este modificată consistența materialelor de obturație – adică a plombelor. Sub acțiunea luminii emise de lampa fotopolimerizare cu led se va schimba consistența materialului într-o stare solidă. Așadar, materialul se va întări până în momentul în care stomatologul va obține forma pe care o dorește – în concordanță cu aspectul inițial al dinților.

6 sfaturi medicale pentru a utiliza corect lampa de fotopolimerizare

1. A se evita prelungirea timpului de fotopolimerizare. Specialiștii susțin că în cazul în care nu se respectă intervalul, temperatura intrapulpară ar putea crește excesiv, iar în consecință la nivelul țesuturilor se va instaura necroza.
2. Având în vedere că nu toate tipurile de rășini au nevoie de aceeași durată de expunere, contează foarte mult să se urmeze indicațiile conferite de producător. De obicei, pentru a polimeriza un strat de 2 mm de compozit, în medie, ar putea fi alocat un interval de 20 de secunde, în condițiile utilizării unei lămpi de fotopolimerizare de 800-1000 mw/cm².
3. Emisia și vârful trebuie să fie verificate periodic pentru a nu fi acoperite cu rășină.
4. Atenție la poziționarea vârfului lămpii! De regulă, capătul ar trebui să fie cât mai aproape de rășină într-un unghi de 90°, la o distanță de 2-3 mm de compozit. Dacă vârful este mai mic, se recomandă ca procesul de fotopolimerizare să se desfășoare în mai multe etape.
5. De asemenea, întreaga suprafață ce urmează a fi lucrată ar trebui să fie diametrul ghidajului optic.
6. Un alt sfat util cu privire la utilizarea lămpii fotopolimerizatoare constă în asigurarea că toate ariile obturației vor primi fascicule luminoase omogene, cu aceeași intensitate a luminii în orice punct.

Dentex – echipamente stomatologice online la prețuri competitive

Dacă aveți nevoie de articole pentru uz stomatologic, veți putea găsi oferta completă de produse accesând site-ul dentex.ro. Printre cele mai căutate modele de lămpi destinate fotopolimerizării se numără:
● Lampa fotopolimerizare FVE Gun-type, fără fir, care are o putere de 1500 mW/cm2, concepută special pentru a facilita procedeul de fotopolimerizare;
● Lampa fotopolimerizare cu Led Demi Ultra cu un fascicul de lumină colimat, o secțiune transversală uniformă a fasciculului de lumină, temperatură scăzută la vârful conectorului precum și la nivelul pulpei dentare;
● Lampa fotopolimerizare Translux – Wave. În cazul acestui produs, lumina emisă de diodă este direcționată de fibra optică prin intermediul lentilelor speciale, obținându-se rezultate de polimerizare excelente cu emisie de căldură redusă substanțial.

3 Comments

 • Reply

  Bratu Gabriela

  06/11/2018

  am auzit de chestia asta ultima oara cand am fost la stomatolog. mie imi e destul de frica de ei, recunosc, dar cand e musai… cu placere! nu prea ai ce sa faci si cum sa eviti, chiar trebuie sa arati bine si sa ai dinti frumosi

 • Reply

  Cristina Dragomir

  06/11/2018

  E magie curata ce face lampa aia. E ca atunci cand ne facem unghiile cu gel sau oja semi, nu? Pune pe dintele tau o pasta o modeleaza sa umple locul in care a curatat caria, vine cu lampa asta un minutel si gata dintele intreg. Nu stiu ce m-as fi facut eu, cu atatea carii, fara minunile stomatologiei moderne, mai ales ca eu am o frica grozava de durere.

  • Reply

   Ioana Radu

   16/11/2018

   Si eu ma bucur ca stomatologia a avansat atat de mult :D, pentru ca si eu sunt fricoasa.

Leave a Reply