Cars, cars, cars… Le folosim aproape zilnic, vorbim despre ele și de bine și de rău, le comparăm, ne duc în vacanțe, ne sunt alături în foarte multe momente, iar uneori ne mănâncă bani. Schimb pe schimb, adică oferă multiple beneficii cu anumie costuri, lucru absolut normal. Dar cum îți alegi mașina potrivită pentru tine? Cum decizi ce îți cumperi atunci când schimbi mașina pe care o ai sau atunci când achiziționezi prima ta mașină?
Indiferent de bugetul de care dispui, în mod clar ai mai multe opțiuni și ceva trebuie să alegi. Iată câteva criterii de selecție care să te ajute:
Capacitatea cilindrică a motorului
Sub 2000 cmc sau peste. Cam astea sunt cele două mari categorii. Asta înseamnă că dacă banii nu sunt o problemă, optezi pentru un autoturism cu motor mai mare de 2000 cmc. Mai multă putere, consum mărit de combustibil și impozit cu mult mai mare față de cel al autoturismelor cu o capacitate cilindrică mai mică. Asta nu înseamnă că nu poți găsi mașini bune cu motor de 2000 sau mai mic, de exemplu un Subaru Forester 2.0 benzină, motor boxer, oferă 125CP.
Cutia de viteze
Manuală sau automată. Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre ele. Cutia manuală oferă un control mai mare la accelerare bruscă (o vorbă veche spunea că șoferii adevărați conduc mașini manuale, dar vorba asta a cam pălit în fața noilor autovehicule) și are un preț mai mic dacă se strică și trebuie înlocuită. Cutia automată vine cu marele avantaj că este extrem de practică în aglomerație, condusul bară la bară e mult mai lejer, consumul mașinii este mai bine optimizat, însă ca piesă e mult mai costisitoare de schimbat decât cutia manuală.
Costul pieselor de schimb
Dacă tot am adus vorba mai sus de costul schimbării unei părți a mașinii, anume cutia de viteze, e evident că atunci când plănuiești o nouă achiziție vei lua în calcul costul pieselor în general. Dacă bugetul de care dispui îți permite să alegi între multe brand-uri de mașini, va trebui să iei în calcul și costurile de întreținere ale acelei mașini. Pe termen lung vei putea să achiziționeze o mulțime de piese Mercedes sau mai degrabă vrei să optimizezi costurile pe termen lung și optezi pentru un Ford știind că prețul e mai mic pentru piese Ford originale? Decizia este doar a ta, în calitate de viitor proprietar al mașinii și principal investitor în ea.
Motorizare > Combustibil
Diesel, Benzină, GPL, Hibrid, Electric. Dacă bugetul pentru viitoarea mașină este redus, cel mai probabil vei opta pentru o mașină pe diesel, benzină sau GPL. La diesel și GPL de obicei consumul de conbustibil este mai mic, te va costa mai puțin, dar costul întreținerii mașinilor va fi mai mare. Cel mai probabil și taxele vor crește la mașinile diesel, deoarece sunt foarte poluante. La benzină ai parte de o durată de viață mai mare a mașinii, dar vei plăti mai mult pentru combustibil. Hibrid și electric sunt opțiuni care câștigă din ce în ce mai mult teren, inclusiv în țara noastră, ceea ce e îmbucurător și pentru mediul înconjurător.
Brand
Cu el trebuia să încep? Nu neapărat, pentru că mulți vor să afle ce opțiuni au în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, cutia de viteze și combustibil. Dar ai dreptate, brand-ul joacă și el un rol foarte important în alegerea mașinii. Aproape fiecare persoană pe care o cunosc are cel puțin un brand auto pe care îl ocolește. Fie pentru că a auzit că necesită multă atenție pe termen lung, fie pentru că are un anumit renume, fie pentru că are zero notorietate. Și, heh, mai sunt și brand-urile auto care îți plac foarte mult.
What are going to choose? Audi, Volkswagen, BMW, Suzuki, Subaru, Mercedes, Seat, Mazda, Tesla, Volvo, Alfa Romeo, Ford, Honda?