Am avut mai multe perioade de timp în care mi-am propus să mănânc sănătos, dar niciuna dintre ele nu a durat mai mult de o lună. Până când mi-am dat seama unde era de fapt problema. Faptul că schimbam complet alimentaţia, trecând de la prăjeli, alimente grele şi sucuri, la un stil de viaţă cu alimentaţie bogată în fructe, legume şi cât mai multă apă… era din start o mare greşală de calcul.
În primul rând, organismul nostru e ca un copil. Nu-i poţi lua toate jucăriile cu care s-a obişnuit şi să te aştepţi să fie înţelegător şi să nu tânjească după vechile jucării. Târziu mi-am dat seama de chestia asta şi am început să nu mai fac schimbări bruşte, ci să elimin treptat din alimentaţie chestiile nesănătoase. Mi-am luat un astfel de grill ca să mă ajute, mâncarea sănătoasă devenind mult mai gustoasă. Dar să luăm lucrurile pe rând.
Prima oară am eliminat sucurile cu acid, înlocuindu-le cu cele fără acid. Apa încă nu era pe lista preferinţelor la mine. Abia dacă beam un pahar cu apă pe zi :)). După câteva luni de sucuri fără acid, am trecut la fresh-uri. De portocale, de grapefruit, de morcovi, de kiwi şi combinate între ele uneori. Consumând astfel de sucuri (fresh-uri naturale), am început să beau şi câte un pic de apă. În timp am văzut că nu ruginesc de la ea şi ne-am împrietenit. În prezent beau cam 1,5-2,5 litri de apă pe zi. Asta a fost partea cu lichidele.
În al doilea rând, cu alimentele este exact la fel ca în cazul lichidelor. Nu le putem elimina pe toate în aceeaşi zi şi să le înlocuim cu legume, carne slabă la grătar, iaurturi, fructe ş.a.m.d. Schimbările trebuiesc făcute treptat, astfel încât organismul să nu tânjească după delicioşeniile la care a renunţat. În fond, veţi vedea că multe alimente sănătoase sunt şi ele delicioase.
Prima oară, la partea de alimente, am înlocuit pastele obişnuite cu paste din grâu dur. Apoi am început să mănânc câte o salată mică în fiecare zi. O roşie, un castravete şi un ardei gras, cam asta înseamnă o salată mică la mine. Cât să prind gustul şi să fiu capabilă să mai fac o salată şi-n ziua următoare. Dacă ne săturăm de un aliment, de obicei nu îl mai consumăm prea curând. Aşadar cantitatea mică e cheia.
După câteva săptămâni am început să introduc în alimentaţie carnea pe grătar. Stau la bloc, aşa că nu am cum să folosesc un grill tradiţional, motiv pentru care mi-am luat un grill, exact ce menţionam în al doilea paragraf. În fond, chiar dacă stăteam la casă tot n-aş fi făcut focul pentru o jumătate de piept de pui şi câteva legume, că doar nu eram nebună să prăpădesc cărbune pentru o porţie de carne cu legume. Sunt eu nebună când e vorba de alte chestii, dar nu aici. 😀
Cam asta e cheia succesului în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos în ceea ce priveşte alimentaţia.
Şi mai am un secret pe care vreau să vi-l spun. Eu intru des pe Instagram şi urmăresc postările cu hashtag-uri precum: cleaneating, healthyeating, healthy, healthyfood etc. Am găsit foarte multe idei de alimente delicioase care sunt super sănătoase. Cu siguranţă o să scriu câteva articole şi despre ele.
În concluzie, cel mai important este să eliminaţi treptat chestiile nesănătoase din alimentaţie. Câteva săptămâni sau chiar câteva luni pentru fiecare schimbare. Uite, eu am avut nevoie cam de un an ca să renunţ complet la sucuri şi să beau numai apă. Dar e o schimbare cu care sunt fericită şi nu simt nevoia să mai beau sucuri. Cam atât de mult m-am învăţat cu apa de care în trecut fugeam de parcă aş fi ruginit de la ea :)). Iar la alimente, cea mai sănătoasă investiţie a fost grill-ul. Dacă vreţi să vedeţi o serie de produse în acest sens, vă recomand un site de prezentare cu mai multe aparate pentru prepararea alimentelor sănătoase. Intraţi aici şi mergeţi la Produse -> Produse electrocasnice -> Gătire. Iar acolo veţi găsi prezentate aparate gen airfryer, aparat pentru gătit orezul, grill, aparat de gătit la aburi, aparat de pâine şi altele.
Voi aveţi un stil de viaţă sănătos? Sau nu încă, dar plănuiţi să faceţi asta?
Lots of hugs!
Eu recunosc ca nu sunt deloc inclinata spre un stil de viata sanatos pentru ca mi se pare prea greu, dar asa cum ai prezentat tu lucrurile, pare simplu!
Este simplu, atata vreme cat facem schimbarile treptat, de-a lungul unei perioade mari de timp. Astfel incat sa ne obisnuim nu doar fizic ci si mental cu schimbarile. Trecerea la un stil de viata sanatos necesita, de obicei, destul de mult timp. Nu e o chestie de azi pe maine.
Poate fi si o schimbare brusca, dar e greu de mentinut, de aceea adesea duce la esec si la intoarcerea la un stil de viata nesanatos.
Schimbari minore, in timp. Asta-i cheia 😀
De nevoie….chiar mănânc sănătos. Ce e carne fac la grătarul electric, ce se poate se fierbe, fructe şi legume, toate din producţia proprie. Chiar şi carnea!
Consumai sucuri acidulate? Cea mai mare greşeală! Cred că ai “interiorul” “zugrăvit” în multe culori.
Nu cred ca e cineva care sa nu fi consumat sucuri acidulate nici macar o data.
eu nu mananc deloc sanatos si asta se vede si in numarul de kilograme si in problemele care au inceput sa apara prin organism. Trebuie sa fac ceva sa imi schimb stilul de viata si nu gasesc motivatia necesara.
Eu am gasit si mai multa motivatie de cand m-am apucat de mers la sala. Mananc mult mai calculat, ca sa nu-mi bat joc de banii pe care ii investesc pe abonament.