Skip to content
Menu
Ioana Radu
  • Home
  • Contact
  • Categorii
    • Adv. & Stuff
    • Cărţi
    • Diverse
    • Review produse & servicii
    • Women’s World
Ioana Radu

Cum să ai grijă de câini și pisici în 4 pași simpli ?

Posted on 05/02/202305/02/2023

Îmi plac foarte mult oamenii care au animale de companie, deoarece consider că sunt mult mai empatici. Să adopți un câine sau să iei o pisică de pe stradă denotă o anumită inteligență emoțională, tărie de caracter, responsabilitate și lipsă de egoism. Să-i faci loc în căminul tău unui suflet care nu știe să te plătească pentru efort… decât cu iubire. Și e o iubire sinceră, o iubire pe care de multe ori nu reușim să o descriem în cuvinte.

Însă iubirea pentru animalele de companie implică foarte multă responsabilitate. Și bani. Dar merită pe deplin!

Iată cum să ai grijă de câini și pisici în 4 pași simpli:

1. Hrană adaptată nevoilor sale

Există animale de companie care au sistemul digestiv normal și care în același timp sunt perfect sănătoase din toate punctele de vedere indiferent de sortimentul de hrană uscată sau de sortimentul de hrană umedă. Însă există și multe animăluțe de companie care au nevoi speciale în ceea ce privește alimentația.

De exemplu hrana pentru animalele sterilizate trebuie să fie în proporție de minim 50% hrană special concepută pentru animale sterilizate. Pentru că atât câinii cât și pisicile (indiferent de sex) devin mai sedentari după sterilizare și riscă să ia în greutate și să apară alte probleme. Hrana pentru animale sterilizate este mai slabă în nutrienți și ajută la păstrarea unei greutăți optime, în raport direct cu nivelul mai scăzut de activitate.

Conform sfatului primit de la medicul veterinar, pentru motanul meu cumpăr 3 tipuri diferite de hrană uscată în următoarele proporții: 50% pentru pisici sterilizate + 30% pentru digestie sensibilă + 20% pentru persane (motanul meu nu-i persan, dar a avut probleme dermatologice și hrana asta l-a ajutat). Fiecare pisică este diferită. Și fiecare cățel este diferit, iar hrana trebuie adaptată conform nevoilor sale.

2. Deparazitare internă și externă

Pentru deparazitare externă există varianta clasică – zgarda. Iar pentru deparazitare internă există niște pastiluțe mici care se administrează la o anumită perioadă de timp (câteva luni), în funcție de vîrsta și/sau greutatea animăluțului de companie.

O altă soluție este deparazitarea cu un lichid aflat într-o pipetă, lichid care se pune pe ceafă, intră în sânge și acționează la fel de bine ca varianta clasică. Există astfel de pipete doar pentru deparazitare externă (la preț mai mic), dar există și pipete cu spectru mai larg de acționare care protejează atât de paraziți externi cât și interni. La prima aplicare poți ruga medicul veterinar să aplice pipeta ca să vezi cum se procedează.

3. Vaccinurile anuale

Vaccinul antirabic se face o dată pe an și ar trebui să nu îl omiți, fiind poate cel mai important vaccin.

Apoi, dacă ai un câine sunt anumite vaccinuri care se fac, iar dacă ai o pisică – în funcție de mediul în care o ți (afară sau în casă) – se recomandă diferite vaccinuri. Medicul veterinar este cel mai în măsură să alcătuiască planul de vaccinare.

4. Atenție la micoze

Am trecut prin asta de două ori cu motanul și îți spun din experiență că e bine să fii atent la schimbările prin care trece animăluțul tău, astfel încât să îl poți trata din timp și tratamentul să fie cât mai ușor. Dacă are mizerie în urechi nu e ok, în majoritatea cazurilor e vorba de o micoză, o infecție cauzată de diferite ciuperci, iar tratamentul constă în curățarea de 2 ori pe zi a urechilor și aplicarea unor picături antimicotice. La cazurile mai severe soluția poae include și antibiotic.

Micoza mai poate apărea și pe alte zone ale corpului și se poate manifesta prin căderea părului, ba chiar chelirea pe anumite zone. Alteori micoza se poate manifesta printr-un fel de mătreață, iar în astfel de cazuri se recomandă antimicotic sub formă de șampon. Alte tipuri de antimicotice sunt cremele și pastilele, însă veterinarul este cel mai în măsură să stabilească ce tip de antimicotic trebuie administrat cățelului sau pisicii.

Per total, grija pentru un animal de companie nu înseamnă doar ca acesta să fie hrănit, ci și să fie vaccinat periodic conform indicațiilor medicului veterinar, să fie deparazitat intern și extern, dar și să acordăm atenție eventualelor probleme de sănătate – așa cum sunt micozele.

Happy paws, happy life! ??

1 thought on “Cum să ai grijă de câini și pisici în 4 pași simpli ?”

  1. Faude says:
    16/02/2023 at 12:31

    Acest articol este extrem de util si informativ pentru toti cei care iubesc animalele si doresc sa aiba grija de ele. Este important sa fim constienti de faptul ca aceste animale au nevoie de atentie si ingrijire, la fel ca si oamenii. In plus, acesti patru pasi simpli ne arata ca a avea grija de un animal de companie nu trebuie sa fie neaparat o sarcina dificila sau costisitoare.

    Primul pas, de a face cercetari inainte de a adopta un animal de companie, este extrem de important. Alegerea unui animal care se potriveste nevoilor si stilului de viata al proprietarului poate face o diferenta mare in viata animalului si poate ajuta la evitarea multor probleme pe termen lung.

    De asemenea, pasii 2 si 3, de a oferi o dieta sanatoasa si de a face exercitii fizice regulate, sunt esentiale pentru a mentine un animal sanatos si fericit. Iar pasul 4, de a oferi ingrijirea medicala necesara, este, de asemenea, crucial pentru a preveni sau trata orice probleme de sanatate care ar putea aparea.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ioana Radu

Blogger acreditat Webstock 2015-2019.

Webstok

Digital Marketing Courses London

Stuff

Florin Filipescu, Hapi Riverwoman, StejarMasiv.ro

Follow me on Instagram ♥

terraioana

#road #driving #passengerseat #road #driving #passengerseat
🧁🍓🥂 🧁🍓🥂
Fiecare cu jucăriile lui la @polienergyfest ⚡️🌤️🏡

#UPB #polienergyfest2023 #polienergyfest #energyfest #Politehnica #ventilatie #ventilatiecurecuperare #casepasive
Dacă îngrijirea mâinilor 🙌 nu este o activit Dacă îngrijirea mâinilor 🙌 nu este o activitate căreia să-i dedici prea mult timp sau pentru care nu ai răbdare deloc, atunci ai ajuns unde trebuie, pentru că din cel mai recent articol (link in bio 📲) vei afla cum să scapi de senzația de usturime, piele care strânge, efectul de mâini uscate sau aspre. Simplu, convenabil pentru orice buget, dar și eficient. ✅ 

#NotinoRO #NotinoRomania #ingrijireamainilor #mainiuscate #CeraVe #ceramide #hidratare
Instagram post 18000567034578838 Instagram post 18000567034578838
Culoarea anului 2023 este #VivaMagenta. Diferite n Culoarea anului 2023 este #VivaMagenta. Diferite nuanțe de roz și mov revin în portfardurile noastre, prin #rujuri, blush-uri, farduri, eyelinere, mascara & so on. 

Find your faves at @notino_ro 💘

#pinkisback #NotinoRomania #nyxinlove
Load More... Follow on Instagram

Bloguri pe care le recomand:

ioanaP.RO, StejarMasiv.ro, Florin Filipescu, Marina Adriana, Hapi Riverwoman, Flawless, Piratul cinefil, La Unison, Cartim, Dark Passion, Adizzy, Aniela Deby, Luciana Corlan.

Alte bloguri și site-uri:

MANU TV, Bou Baltii, Blog de IT, Pinka, Ratzone, Castiel, Blog de ştiri, Bogdan Stanciu, Canale TV Online, Alina lui Brumarel, Iulia Radu, Vis vandut la gramaj, Costin Comba Photography, Dambovita, Cristao, Locuri de Munca.

• Politica de confidențialitate •



Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire - Distribuire-în-condiţii-identice 3.0 România Creative Commons. Preluarea textelor se face DOAR cu citarea sursei, în limita a 300 de caractere. La sfârșitul fiecărei preluări trebuie să existe un link do-follow către acest blog.
©2023 Ioana Radu | WordPress Theme by Superb WordPress Themes