Eu mi-am făcut lucrarea de licenţă pe un segment al job-urilor online. Mi-am dorit să văd comisia de evaluare interesată de ceea ce spun, să aduc informaţii noi şi de actualitate, prezentând inclusiv informaţii „din interior” – în calitate de persoană cu experienţă în acest domeniu. Totodată am vrut să deschid un borcan cu miere pentru şomerii din România. În online e loc pentru toată lumea! Am spus asta şi o repet ori de câte ori este nevoie. Important e să vrem să facem ceva.
Însă am ajuns în punctul în care mă lovesc de două chestii:
1. Vreau mai mult de la mine!
Sunt în online de 9 ani, însă doar de 2 ani m-am orientat către marketing online şi SEO. Tot ce ştiu despre cele două segmente am învăţat în timp. Am prins din zbor, am muncit mult, am greşit mult, am învăţat mult, am urmărit dezbateri, am perticipat la conferinţe de profil şi la seminarii online. Însă, după atâta timp de prezenţă în online, încă am întrebări. Da, încă am întrebări. Şi nu mă mai mulţumesc cu răspunsuri amestecate, considerând că am depăşit acel nivel, motiv pentru care vreau răspunsuri avizate. Vreau să mă perfecţionez în acest domeniu şi ştiu că nimic (nici măcar experienţa acumulată pe cont propriu vreme de câţiva ani) nu se compară cu nişte cursuri marketing online şi cursuri SEO.
2. Am nevoie de studii în domeniu.
Ta-na-na-nam! Eu, care mi-am spus că niciodată nu mă voi lăsa păcălită de un sistem care pune cursurile mai presus de experienţă, am ajuns să mă lovesc de acest zid. Şi pe bună dreptate că îi cred, acum chiar îi cred pe cei care solicită şi cursuri în domeniu. De mai bine de o lună m-am mutat în Suedia şi îmi doresc să merg în paralel cu blogul, cât îmi permite timpul liber, dar şi cu alte proiecte online pe care le am. Însă cel mai grozav job pe care l-am găsit aici, în ţara vikingilor :D, este chiar job-ul de vis. Anunţul m-a găsit pe mine (ca în poveşti, nu-i aşa?). O firmă americană specializată pe marketing online, SEO şi PR, care are sedii şi în ţările scandinave, îşi măreşte fix echipa de la sediul din Suedia. Îndeplinesc cu brio aproape toate cerinţele obligatorii pentru aplicanţi, cu excepţia unui singur punct – studii în domeniu. Când am citit că am nevoie de studii în domeniu m-am ofilit complet.
Am înţeles, deşi un pic cam târziu, că e important să avem cursuri în domeniul în care vrem să activăm şi că experienţa nu e întotdeauna suficientă. Iar aici ia în calcul faptul că nu vorbesc doar de România, unde lucrurile se întâmplă uneori pe dos, ci şi de Suedia, o ţară destul de bine organizată.
Am înţeles că am greşit, cu atât mai mult cu cât ştiam deja cea mai bună opţiune când e vorba de cursuri de marketing online şi cursuri SEO. Am prieteni care au urmat cursurile de la Rezistenţa Online, dar ştiu şi alţi oameni, pe care îi urmăresc în online şi îi admir pentru cât de departe au ajuns, care au studiat acolo. Rezistenţa Online există de 6 ani şi nu sunt doar nişte cursuri la care mergem, scriem după dictare, luăm o diplomă şi gata – un şut în fund şi la revedere. Cred că au fost cam 1000 de cursanţi până acum, oameni care păstrează legătura, fiind o comunitate, primind în continuare răspunsuri la întrebări ale problemelor din mediul online. Chiar dacă sunt oameni care au urmat cursurile de marketing online sau cursurile de SEO acum 6 ani, chiar dacă sunt din generaţiile mai recente, există o comunitate activă care îi are ca membrii atât pe ei, cursanţii din orice an, cât şi pe cei de la care au învăţat.
Regret că n-am optat pentru cursurile de marketing online de la Rezistenţa Online înainte să plec din ţară. Regret că n-am făcut asta chiar dacă plănuiam să mă dezvolt exclusiv pe piaţa din România. Rezistenţa Online (rezistenta-online.ro) are cursuri de marketing online bune, serioase, de actualitate, acreditate, la care se învaţă lucruri utile (nu teorie care era valabilă în urmă cu un deceniu), iar oamenii care predau cursurile sunt oameni care au experienţă în domeniu şi care fac asta din pasiune, într-o atmosferă plăcută. Toţi trainerii lucrează în prezent în firme de IT şi agenţii de publicitate. Ca idee, atunci când vrei să urmezi cursuri, indiferent de domeniul de care eşti interesat, recomand să optezi pentru cursuri la care vei da de oameni care încă activează în domeniul despre care vorbesc, altfel vei risca să nimereşti oameni care au lucrat în urmă cu 10 ani şi care îţi predau chestii care aveau sens atunci, dar care nu mai au nicio valoare în prezent.
Pentru segmentul de SEO, dacă vrei să înveţi tot de la oameni care au experienţă în domeniu şi care activează şi în prezent în firme de profil, recomand cursuri-seo.ro
Chestia e că aceste cursuri, de marketing online şi de SEO, sunt bune pentru atât de mulţi dintre noi… Pentru antreprenorii care vor să aibă şi o versiune online a afacerii lor, pentru studenţii care nu ştiu de unde să înceapă când e vorba de muncă (şi asta chiar e o muncă frumoasă şi interesantă, fără şefi care ţipă şi care se contrazic între ei), pentru oameni cărora le e greu să-şi găsească locuri de muncă tradiţionale (în online chiar e loc pentru toată lumea!), pentru femei casnice care ar vrea un job part-time, pentru oricine îşi doreşte venituri suplimentare sau chiar schimbarea domeniului de activitate cu unul atât de actual şi de interesant.
Se pare că lucrarea de licenţă a fost doar primul pas pentru mine şi îmi doresc în continuare să inspir oamenii să lucreze în online 😀 . Chiar e un mediu frumos! Însă nu face greşeala pe care am făcut-o eu, aceea de a amâna atât de mult timp cursurile în domeniu… E o investiţie pe care o facem în noi şi care chiar ne ajută, lucruri pe care mie nu a avut cine să mi le spună când am făcut primii paşi în online şi am trăit cu iluzia că pot să învăţ singură. Ei bine, unele lucruri chiar nu le putem învăţa singuri 😉
Tot ce vrei să ştii găseşti aici:
– www.rezistenta-online.ro
– www.cursuri-seo.ro
Scriu articole de cativa ani buni si am invatat SEO din mers, dar totul se schimba cam la 2 ani pentru ca google schimba regulile de joc. Asa ca e bine sa inveti de la profesionisti si cred ca o sa aplic pentru cursurile de marketing online.
Si eu ma gandesc sa fac asta. Chiar daca am pierdut o oportunitate mare, nu se stie niciodata cand ma lovesc de ceva similar si ar fi cel mai bine pentru mine sa am cel putin un curs in acest domeniu.
Succesul fie cu noi! 😉
incurcate sunt cheile SEO-ului! Un curs despre el mi-ar prinde bine si mie asa cum ar prinde oricarui blogger. E drept ca scrii din pasiune dar daca nu te pricepi si la seo articolele tale nu prea ajung acolo unde trebuie.
Tu esti o norocoasa ca esti din Bucuresti si ai acces la o gramada de cursuri, din toate domeniile posibile :D.
dar la cursera si udemy te-ai uitat? sunt unele cursuri organizate de universitatile mari, si diplomele recunoscute.
Si cursurile de la Rezistenta Online sunt recunoscute. Au primit acreditare de la ANC, Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii pentru programul MAKE IT ACADEMY ♥. Plus ca au cursurile adaptate pietei din Romania. Chiar daca notiunile de baza sunt asemanatoare ca in alte tari, pe noi (cursantii) ne intereseaza mai mult cum sa dezvoltam notiunile de baza pentru piata din Romania.
Eu ma refeream la recunoastere internationala pt ca piata de joburi online din strainatate e mai mare si mai bine platita. Din pacate in ultimii ani scoala romaneasca a decazut ca incredere si integritate si iar unii straini nici macar diploma de facultate nu mai au incredere.
In cazul meu nu s-a pus problema de asa ceva. Se cerea doar o diploma care sa ateste studii in domeniu, o dovada a faptului ca am o baza teoretica in ceea ce priveste marketing-ul online si SEO.
Plus ca eu am terminat facultatea in Targoviste, deci nici macar nu a fost vorba de capitala sau un oras mare. Cu toate astea n-am avut niciodata probleme cu recunoasterea diplomei in strainatate.
Daca cauti SEO Course for Beginners pe Google apar primul sau al doilea rezultat tot Rezistenta Online cu un curs in engleza pe Udemy. Asta inseamna sa stii SEO 😀 Deci sunt si internationale certificarile.
Super tare: romani pe udemy – e prima data cand gasesc. Si costul e de doar 15 euro!
eu am avut discutii cu strainez ( functionar de nivel inalt de la Bruxelles) ce m-a intrebat daca am terminat facultatea in Romania ca si presedintele ( nu stia ca Ponta era doar prim ministru, nu presedinte). Apoi am vazut ca cv-ul este altfel acceptat dupa ce am facut niste teste international recunoscute.
Apoi am gasit discutii despre cum de o facultate privata (Spiru Haret)a produs atatea diplome in 20 ani cat alte facultati in peste o suta de ani (deja e “renumita” si pe wiki).
Ba mai mult, si facultatea de medicina romaneasca e vazuta ca indoielnica.
Asta e realitatea romaneasca actuala: sunt multi romani plecati, cu studii, si la interviuri sunt zero.
Sunt zero la interviuri in majoritatea cazurilor cei care au tocit cu 2 zile inainte de fiecare examen (sau, mai rau, care probabil si-au facut copiute sau nici macar atat, sperand sa copieze de la cine apuca). Practic cei care termina facultatea dar dau din umeri daca ii intrebam ce au invatat in 3-4 ani de studii.
Buna,
Tocmai ce m-am inscris la cursul de content writing. Sper sa nu fiu dezamagita. Cum te pot urmari pe email? Nu am vazut buton de subscribe.
Buna Oana,
Ma bucur tare mult să aud asta. Deși au trecut mai mult de 2 ani de când am scris acest material, încă am o părere foarte bună despre cursurile de la Rezistenta Online.
Abonarea prin e-mail se poate face prin următorul link – https://feeds.feedburner.com/IoanaRaduCom, optând pentru verianta de e-mail din partea dreaptă.
Îți mulțumesc! 😀