Deşi oferta de pe piaţă depăşeşte cu mult cererea în ceea ce priveşte iile tradiţionale româneşti, multe dintre noi încă nu avem o astfel de piesă vestimentară în garderobă. Nu e deloc un paradox. Explicaţia este cât se poate de simplă, anume faptul că am intrat în atât de multe magazine şi am mers la atât de multe târguri populare pentru a găsi ia perfectă, încât de fiecare dată am plecat de acolo cu aceeaşi idee – nici ia tradiţională nu mai e ce a fost odată. Personal, când în sfârşit găseam modele frumoase şi materiale de care să fiu mulţumită, constatam cu regret că atârnau nişte aţe, erau trase nişte fire şi nu erau nici pe departe produse brodate manual, aşa cum ar trebui să fie o ie românească veritabilă. Nu e vorba că sunt pretenţioasă, ci că îmi doresc o ie perfectă. Aproape că începusem să mă împac cu ideea că ia perfectă nu există… când mi-au ieşit în cale iile tradiţionale ANILU. What’s so special about ANILU? Stai să mă gândesc cum să pun asta în cuvinte…
Toate iile ANILU sunt lucrate manual, cusute de meşteri artizani autentici, iar colecţiile anuale sunt bogate şi diversificate. “Am de unde alege” a fost primul gând care mi-a trecut prin minte când am descoperit acest brand. Apoi mi-am făcut griji în privinţa mărimii, ştiindu-mă undeva pe la XS sau chiar XXS, ceea ce înseamnă că îmi este foarte greu spre imposibil să găsesc o ie tradiţională care să mi se potrivească. Dar ANILU mi-a luat grijile şi mi-a oferit un zâmbet, spunându-mi că realizează şi ii personalizate, cu modele la cerere şi dimensiuni la cerere (indiferent dacă e vorba de mini-oameni ca mine ori de persoane supraponderale cărora le este greu să găsească haine frumoase).
Materialul de astăzi este însă despre ia românească în general, cu sfaturi despre cum să o alegem pe cea potrivită, dar şi idei de outfit-uri care să includă o astfel de piesă vestimentară.
Cum să alegi ia tradiţională potrivită?
1. Alege ia lucrată manual
Când vorbim de ia tradiţională ne amintim de moştenirea strămoşească şi de cum erau cusute odinioară aceste frumoase cămăşi. E important să alegem o ie lucrată manual, o ie veritabilă, o ie care nu doar că păstrează tradiţia şi o duce mai departe, dar arată şi foarte bine. De aceea ANILU pune mare accent pe acest detaliu, iile realizate de acest brand fiind brodate impecabil cu motive florale şi cu mătase. Au inclusiv ii pictate manual.
2. Alege modelul care să te avantajeze
Cu mâneci drepte sau bufante, cu şnur care se leagă în zona pieptului sau cu fir elastic, cu mâneci scurte, trei sferturi sau lungi… În funcţie de forma corpului există modele care ne pun mai mult în evidenţă decât altele. Eu, de exemplu, fiind minionă şi slăbuţă, dacă vreau o ie cu mâneci lungi trebuie să aleg una cu mânecile drepte. Pot opta pentru mâneci bufante doar în cazul unei ii cu mâneci scurte.
3. Alege culoarea/culorile care să te avantajeze
În funcţie de tonul pielii şi de nuanţa părului, sunt culori care ni se potrivesc de minune şi culori care nu ne avantajează. În cazul meu, oricât de mult mi-ar plăcea să port o ie cu broderie albastră cu o pereche de pantaloni din denim… n-aş putea. Albastrul este o culoare care nu mă complimentează deloc. Aşa că mă orientez mai degrabă către o ie brodată cu fir auriu din mătase sau cu motive florale româneşti de culoare roşie. Ori, de ce nu, chiar o ie cu broderie neagră.
4. Alege calitatea
Ia nu este genul de piesă vestimentară pe care să o cumpărăm de mai multe ori. Nu o să avem 10 sau 20 de ii în şifonier. Este o piesă vestimentară tradiţională pe care o adaptăm ţinutelor pentru diferite împrejurări (job, timp liber, aniversări). În condiţiile acestea, în care majoritatea dintre noi cumpărăm o singură ie, se merită să alegem una de calitate. “Una şi bună”, aşa cum ar zice o vorbă din popor. Nu ştiu ce vă trece vouă prin minte, dar după ce am văzut noua colecţie de la ANILU pot spune cu mâna pe inimă că produsele lor bifează fără niciun dubiu calitatea la care ne gândim. Până şi fotografiile, pe care le-am împrumutat pentru a ilustra acest articol (da, am cerut voie pentru a le folosi), au fost realizate pe litoralul românesc şi în Portugalia (Praia da Adraga). Sper să ajung şi eu în Portugalia cât de curând. Ce-ar mai fi să-mi fac poze pe acolo purtând chiar o astfel de ie? ^_^
Outfit-uri de vară cu ie românească
M-am gândit că ar fi utilă o astfel de secţiune în articol, cu idei de ţinute care să fie construite în jurul unei ii tradiţionale româneşti, cu atât mai mult cu cât se apropie cu paşi repezi Ziua Iei (24 iunie). Anul acesta s-ar putea să fie chiar primul an în care o să mă îmbrac şi eu adecvat în ziua cu pricina. Da, încă sunt în Suedia, dar asta nu mă va împiedica să-mi cumpăr o ie şi să o port cu mândrie. Cine-mi livrează mie aici? ANILU. Dacă nu ei, atunci cine? 😀 Magazinulor lor este doar online, adică Anilu.ro, însă livrează pe tot teritoriul României şi oriunde în lume. Mai rar astfel de brand-uri româneşti. Plata poate fi făcută ramburs, dar şi cu cardul. Ba chiar putem cumpăra ia în rate (2 rate egale, fără dobândă, prin intermediul unui card de credit CARD AVANTAJ, BT STAR sau BONUS CARD).
1. Look boem
Ţinutele boeme ce au la bază ia românească sunt potrivite pentru plimbări pe plajă sau plimbări prin staţiunile simpatice în care ne vor duce biletele de avion anul acesta. Totodată, acestea sunt ţinute potrivite şi pentru picnic sau dimineţi în care ne relaxăm la terasă cu o carte bună.
2. Look casual
Fără prea mare stres, în zilele în care suntem pe fugă putem combina rapid o pereche de pantaloni scurţi din denim cu o ie românească. Cu sau fără accesorii, o astfel de ţinută va avea întotdeauna un vibe plăcut câtă vreme ia este de calitate.
3. Outfit-uri de ocazie? De ce nu? 😉
Cu fusta potrivită şi perechea potrivită de sandale, o ie tradiţională poate fi purtată chiar şi la diverse evenimente. Aniversări, cununii civile, botezuri ş.a.m.d. Iată două astfel de ţinute:
Vrei mai mult de atât? ♥
Fie că suntem sau nu fashioniste, apreciem faptul că ANILU realizează şi rochii brodate manual. Nişte rochii superbe pe care, iată, nu mă pot abţine să nu le menţionez, cu riscul ca acest articol să devină destul de stufos. Dacă aş avea ceva mai mulţi bani, mi-aş lua vreo două ii şi cel puţin o rochie. Dar nu-mi permit să fac o comandă generoasă, aşa că va trebui să mă rezum la un singur produs momentan. Iată celebrele rochii brodate manual:
Anul acesta intru în rând cu româncuţele care au deja o ie în garderobă. Mă super bucur că în sfârşit am găsit ii tradiţionale care corespund cerinţelor mele şi, mai ales, care să poată fi realizate după dimensiunile mele. Mulţumesc, ANILU! Vă mulţumesc că existaţi pentru oamenii ca mine, care ne găsim foarte greu haine cu dimensiunile potrivite şi care, din păcate, mai suntem şi mofturoşi. Totodată, mulţumesc şi pentru faptul că expediaţi coletele şi peste hotare ♥.
brrr, te-ai bagat in gura lupului cu articolul asta 😀 . Sunt o amatoare in lumea ii-lor ,dar musai te rog sa faci cateva corectii in text si sa nu scrii ca sunt ii. De ce? ia romaneasca are anumite particularitati, pentru aceasta se lupta sa intre in patrimoniul unesco, dupa canoane. Din pacate piata abunda de bluze de inspiratie traditionala made in china, sau intr-un caz mai bun, de bluze taranesti.
Deci, tu in poze ai doar bluze de inspiratie, nu sunt ii! . O ie romaneasca va fi intdeauna cu maneca lunga si nu scurta, cu altita ( o bucata cusuta aproape integral pe umar, fala femeii de alta data, cu simboluri si semne heraldice ale zonei etc lata de o palma dar nu pana la cot =bon in bihor nu sunt ii asa ci camasi sofisticate). Materialul e tesut artizanal: borangic, panza de casa, cu imperfectiunile ei. Apoi culorile de coasere sunt culori naturale,: rosu, verde, negru, albastru puternic etc. dar nu prea multe culori tari! asa le fac ucrainencele!
Nu in ultimul rand, florile si modelele sunt marunte, cusute la fir, peste 2-3 fire, modelul se vede armonios de departe dar nu detalii! In plus raurile de pe piept ( coloanele cusute) e musai sa urce pana aproape de gat si pana in talie, ca doar ia se poarta cu betelie si fota/catrinta, dupa zona, si nu se coase ce e ascuns. Mie cel putin la vreo 2 bluze de mai sus, raurile care se termina asa, peste sani, imi aduc aminte de niste tzatze cazute 😀 .
Si cum se poarta: ia romaneasca nu se poarta cu umerii goi. Taranca romanca era decenta, fara bijuterii, ia si talia de musca era bijuteria si mandria ei. Nici macar iile de alaptat nu erau asa decoltate ci aveau o despicatura adanca pana la sani care se ascundea in falduri. Asa ca sus era f incretita.
Semnat: o femeie. Care a cusut ii. Si mai vreau sa cos.
Pt. pasionate, recomand blogul semne-cusute, sau grupul pe fb cu acelasi nume. Sunt aproape 20 mii de romance in toata lumea care cos ii fix ca alta data, dupa carte, au reinviat sezatorile, sunt evenimente in toata tara si lumeq de a prezenta tocmai cum e o ie. O ie romaneasca. Te rog cauta IA AIDOMA si uite si aici https://www.facebook.com/groups/224922601040515/
Si aici uite una din cele mai vechi ii din muzee https://www.pinterest.com/pin/521643569318567254/
Multumesc pentru informatii! Sunt foarte utile. Insa tot imi plac foarte mult produsele ANILU, mai ales cele cu fir auriu ^_^ ♥
Mamaliga reinterpretata tot mamaliga e. Parerea mea. Nici merele de azi nu mai au acelasi gust ca cele de acum 100 de ani, si tot mere le zicem. Acestor bluze tot ii le spun si eu…
Cam pe ideea asta merg si eu.
Eu iubesc iile autentice si imi vine sa ma zgarii pe ochi de cand mi-a zis bunica-mea ca le-a ars pt ca nu avea ce sa faca cu ele…Le-am tot dat tarcoale cativa ani, erau in stare foarte buna si cand m-am hotarat sa i le cer, surpriza…nu le mai avea. Asa ca m-am ales cu 2 fuste vechi de peste 150 de ani, in stare impecabila
Scuze daca am scris prea multe dar ma deranjeaza abundenta de bluze de artizanat ce isi pun fals numele de ie. Sunt mai multi producatori care au facut asta 🙁 habar nu am cum putem sa le explicam cat de rau fac.
Mie imi plac in special combinatiile cu negru si rosu, nu prea ma atrag alte culori si cel mai mult imi plac rochiile. Nu prea imi place sa vad ia asortata la blugi foarte scurti (stii tu, de-aia de se vad b…). In rest, numai de bine de bluzele de genul asta pentru ca materialul este unul foarte misto pentru vara.
Mie nu-mi plac blugii aia foarte scurti in general vorbind, indiferent ca sunt purtati cu ie sau alt tip de bluza 😀 . Deci te inteleg perfect.