Diverse

Cum să construim design-ul unei camere pornind de la o singură piesă

By | 30.05.2020 | 2 Comments

Sunt rar întâlnite momentele în care ne place foarte mult un lucru, oricât de mic sau mare ar fi el, fie că e vorba de o piesă de mobilier, un tablou sau un obiect de iluminat mai neobișnuit. Și l-am vrea atunci, pe loc, mai ales dacă avem dinero. Problema apare de fapt atunci când trebuie să-l integrăm în imaginea de ansamblu, pentru că acel lucru poate nu se potrivește, iar din punct de vedere vizual s-ar putea să strice conceptul unei încăperi în loc să o transforme în oaza noastră de liniște sau oricare ar fi scopul camerei respective – pentru că poate fi și business sau poate fi chiar vorba de o bucătărie.

Ei bine, pornind de la ideea asta, plus faptul că am găsit 3 piese de mobilier iubibile, am decis să fac un colaj pentru o măsuță cu suport de susținere din sticlă, un alt colaj pentru o măsuță realizată complet din stejar masiv și un al treilea colaj pentru un set albastru format din canapea cu fotolii.

mobelamadeus masa oak glass stejar masiv

1. Stabilim tonul (cald, rece sau neutru)

Atunci când vrem să construim design-ul unei camere trebuie să stabilim de la început tonul. Dacă avem deja un obiect care ne place foarte mult, ne putem ghida în funcție de el. Măsuța de mai sus are atât un element cald, blatul din stejar masiv, cât și elemente reci, adică cele două laterale din sticlă. Asta înseamnă că putem înclina balanța spre tonul care ne place mai mult, cu mențiunea că va trebui să aducem puțin echilibru printr-o piesă similară.

De exemplu în colajul de mai sus am ales să merg pe ton rece și am optat pentru imagine de ansamblu “all white”, cu marmură (pot fi draperii cu model de marmură), ghiveci alb la plante și tablouri cu fundal alb. Pentru echilibru cu tonul cald al lemnului mesei am adăugat un covor din bambus și rame aurii la tablouri.

mobelamadeus masa georgia L stejar masiv

2. Stabilim stilul (modern, tradițional, minimalist, retro etc.)

Cu masa din stejar masiv mă gândeam să merg spre modern, pe tonuri reci sau neutre (preferatele mele), dar am decis pe ultima sută de metri să merg în direcția total opusă și să optez pentru tradițional with a bit of twist. Ce-ar fi dacă în loc să punem o față de masă cu model tradițional, am lăsa masa la vedere și am face draperii cu imprimeu tradițional? Ce-ar fi dacă în loc de clasicele flori de câmp am adăuga puțină eleganță cu niște trandafiri galbeni? Dăm mușcatele pe un palmier, iar după toate schimbările păstrăm totuși pâinea proaspăt coaptă pe vatră, de nelipsit când e vorba de un cadru tradițional.

Cred că asta e una dintre cele mai bune variante de a pune în valoare o masă din stejar masiv. Dar nu exclud și alte variante.

mobelamadeus canapea si fotolii mobilier albastru

3. Stabilim tematica (acvatic, vacanță, cozy, pastel etc.)

Am găsit pe site-ul unei cunoștințe, Mobelamadeus.ro, alături de cele două mese de mai sus, și o canapea super albastră împreună cu fotolii din același registru. Ele pot fi luate separat, dar eu am decis să le pun împreună în colaj, să fie un boom de culoare, accentul să cadă fără niciun dubiu pe albastrul nebun și să mă îndrept spre o tematică acvatică – pe care o iubesc în ciuda faptului că nu mi-am permis să o adopt pentru locuința mea (deocamdată).

Mi-am imaginat draperii cu model de ocean, acel albastru marin care să mai domolească puțin albastrul mobilierului. Am adăugat un covor alb, un tablou care urmărește cromatica și tema, cât și puțin verde care să ne amintească de fauna bogată de pe insule nelocuite pe care le-am văzut până acum numai în fotografii. Maybe it’s time to wake up…

Îmi place să mă joc cu diferite obiecte și să-mi imaginez alte câteva în jurul lor. Cu atât mai mult îmi place să fac asta când găsesc câteva ceva care știu că mi se potrivește. Masa cu suport de susținere din sticlă îmi amintește de un birou pe care mi s-a pus pata chiar de curând, numai că materialele erau invers folosite, adică blatul biroului din sticlă și suportul de susținere din lemn. Cred că sticla și lemnul sunt o combinație grozavă de materiale, ca o fuziune între rece și cald, modern și tradițional.

Hope you are all fine!

Cheers!

2 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  04/06/2020

  Foarte frumos.

 • Reply

  Anca

  12/06/2020

  Sunt foarte utile astfel de trucuri si eu intotdeauna urmaresc cu placere astfel de articole. Chiar recent mi-am cumparat niste fotolii cu tapiterie mai colorata si o sa folosesc sfaturile tale pentru a le integra cat mai bine in design-ul living-ului. Multumesc pentru sfaturi.

Leave a Reply