Diverse

Cum să crești vizibilitatea firmei tale >> 4 idei practice

By | 14.03.2021 | 0 Comment

Iubim marketing-ul atunci când culegem roadele muncii, dar îl iubim și pe tot parcursul procesului până acolo. Pentru că, să recunoaștem, bucuria e cu atât mai mare atunci când ajutăm chiar noi la construirea brand-ului. Care noi? Eu și ceilalți pasionați de marketing, care nu păstrăm secretele ascunse sub cheie și le scriem din când în când pe hârtie (fie ea virtuală), împreună cu tine și ceilalți deținători de business-uri – care nu vă temeți să aplicați idei practice atunci când rezonați cu ele.

Uneori cel mai bun marketing este cel in-house, pentru că nimeni altcineva nu cunoaște un brand mai bine decât persoana care îl deține. În ideea aceasta, a marketing-ului făcut in-house, separat de firma cu care lucrezi în mod normal și care îți oferă un anumit pachet de servicii, poți implementa una sau mai multe idei de mai jos.

1. Activitate pe social media
Da. Am cam obosit să vorbesc despre importanța prezenței pe social media, dar în continuare sunt multe afaceri care NU există online sau care există însă nu au activitate. Primii pași sunt cei mai grei în social media, însă treptat lucrurile decurg de la sine. Faci azi poză unui produs și o pui pe facebook și instagram împreună cu 5-10 hashtag-uri relevante pentru afacerea ta (de exemplu numele afacerii, orasul în care îți desfășori activitatea, numele produsului fotografiat, culoarea lui și alte chestii relevante pentru acea poză). Faci mâine o fotografie cu sediul firmei văzut de afară, poimîine o poză de la interior, în ziua următoare un alt produs… și tot așa. Fii o prezență constantă în feed-ul de facebook și instagram al oamenilor din zona în care îți desfășori activitatea, iar unii dintre ei îți vor deveni clienți pe parcurs. Ajută-i să te descopere, arată-le ce produse comercializezi, ba chiar fii alături de comunitatea ta atunci când ai ocazia.

2. Proiectoare led la sediul firmei, pentru vizibilitate după lăsarea întunericului
Vara, plimbările la ceas de seară prin oraș, ori statul în trafic după lăsarea serii… sunt momente în care timpul ne permite să mai aruncăm un ochi în stânga și-n dreapta. Dacă bugetul nu îți permite să ai o siglă mare luminoasă, ia măcar 2-3 proiectoare led mici care să lumineze sigla actuală. Marketing-ul se face în funcție de buget. Singurul lucru care contează este să existe dorința de a face ceva pentru a crește treptat vizibilitatea.

3. Implicarea în probleme ale comunității locale
Îți desfășori activitatea într-o localitate mică, unde știi că școala are condiții precare sau, dacă școala e renovată corespunzător, atunci copiii provin majoritar din familii cu posibilități financiare reduse? Fă o campanie de strângere de fonduri în magazinul tău (sau orice tip de afacere desfășori) prin montarea unei cutii de donații. La finalul lunii pune câțiva bani și de la tine și cumpără câteva rechizite de bază (caiete, creioane), poate chiar să plusezi cu niște cărți de colorat sau jucarii copii, pe care ulterior să le oferi unei clase întregi de copii. Idiferent de problemele comunității în care îți desfășori activitatea, încearcă să identifici câteva dintre ele și să te implici oricât de puțin. Sunt eforturi pe care le faci și care îți aduc bucurie, dar totodată care aduc și vizibilitate pentru business-ul tău. În planurile de marketing pe care le realizez, recomand aproape de fiecare dată implicarea în problemele societății. Toate micile eforturi, adunate, înseamnă mult pentru oamenii mai puțin norocoși din țara asta.

4. Organizarea unui eveniment
În funcție de profilul afacerii tale, pune la cale un eveniment anual care să se adreseze fie clienților tăi, fie colegilor de breaslă, fie chiar ambelor categorii. De exemplu, dacă deții o patiserie, fă un eveniment de genul “Patiseri dâmbovițeni” sau, dacă vrei să sune mai sofisticat, “Pastry of Dâmbovița County”. Caută anual pe cineva care are un spațiu pe care îl poate oferi pentru desfășurarea evenimentului. Pregătește diplome și câteva premii, pune deoparte câțiva bani pentru niște platouri (să presupunem că ai resurse limitate, caz în care oferi doar gustări, iar invitații își vor achita singuri băuturile), dar nu în ultimul rând pune la cale un sistem de votare care să ofere șanse cât de cât egale tuturor. Poate un sistem online de votare, ca un chestionar pe platforma Google, rezultate pe care să le faci publice în ziua evenimentului, cu ocazia premierii celor mai buni patiseri.
Organizarea unui eveniment îți dă ocazia să comunici cu cei din același domeniu de activitate, să schimbați opinii, sfaturi, poate chiar să vă ajutați reciproc în activitatea de marketing. Organizarea unui eveniment te ajută și la construirea vizibilității, atât printre colegii de breaslă, cât și în localitatea în care activezi ca antreprenor.

În marketing cel mai important pas este să existe dorința de implicare, dorința de a face efectiv ceva, dar mai ales e importantă ziua în care începi să pui lucrurile în mișcare, urmată de toate zilele în care vei continua să faci marketing. Nu zice nimeni că este ușor, însă e suficient să începi. Pașii mici sunt infinit mai buni decât a nu face pași deloc.

Îți doresc multă răbdare pentru a te implica în activități de marketing care să crească vizibilitatea afacerii tale și implicit să crească profitul.
Cheers!

Leave a Reply