DIY

Cum să faceți plicuri 3D din hârtie

By | 16.05.2019 | 6 Comments

Sunt momente în care ne-ar fi utile niște plicuri în care să punem diverse chestii și să le oferim altor persoane, numai că plicurile pentru scrisori sunt bidimensionale și nu putem strecura în ele obiecte, astfel că avem nevoie de plicuri 3D. Și de unde le luăm? Când am avut nevoie, eu am găsit doar clasicele plicuri din hârtie maro, ceea ce mi-a displăcut, eu având nevoie de o versiune mai colorată, mai veselă, care să bucure de la prima privire, un plic căruia să-i pot atașa o panglică și care să arate ca un cadou în miniatură. Ei bine, așa m-am apucat să învăț să fac plicuri 3D din hârtie 😀 . Iar acum, după luni de când tot fac astfel de plicuri pentru un business prin intermediul căruia se vând produse micuțe și se dorește împachetarea lor frumoasă înainte de a fi expediate… după atâtea luni în care am făcut sute de plicuri m-am gândit să scriu pe blog cum anume se fac, pentru că s-ar putea să-i fie utile informațiile acestea cuiva, mai devreme sau mai târziu. Nici nu e nevoie să salvați articolul la bookmarks, căci sigur îl veți găsi la o simplă căutare pe Google.
I’m a SEO wizard 😀 .

Materiale necesare pentru confecționarea plicurilor 3D din hârtie:
hârtie multifuncțională în format A4 (albă sau colorată, după preferințe)
• lipici tip baton .

Materiale necesare pentru confecționarea plicurilor 3D din hârtie cu model:
• hârtie de împachetat cadourile (aveți o grămadă de modele la alegere);
• riglă
• creion
foarfecă
• lipici tip baton

Practic, hârtia multifuncțională (coala pe care o cunoaștem cu toții, cea de toate zilele) are deja forma utilă din care se poate face un plic 3D de dimensiuni aproximative 11x18x3 cm. Dacă însă vrem plicurile cu model, putem opta pentru hârtie de împachetat cadourile, numai că pe aceasta va trebui să o măsurăm noi, să trasăm linii cu creionul (ca să evităm urmele prea vizibile) și s-o secționăm în bucăți.

Acum să purcedem la treabă. Cu alte cuvinte să explic pas cu pas cum anume să tăiați, îndoiți și lipiți hârtiile astfel încât să rezulte niște plicuri frumoase și utile.

0. Aleg să notez la punctul zero pasul pe care trebuie să-l urmați dacă alegeți varianta plicurilor din hârtie cu model. Practic, aici puneți o coală de hârtie A4 pe hârtia de cadouri și trasați marginile ajutându-vă de o riglă și un creion. După ce ați desenat pe toată hârtia de cadouri numai dreptunghiuri cât coala A4 de mari, vă apucați să le decupați și apoi urmați pașii de mai jos.

Cum sa faci plicuri 3D din hartie pas cu pas

1. Prima oară se îndoaie latura lungă a hârtiei, astfel încât să rămână în capăt o margine cam de 1,5cm (vezi imaginile cu pașii numerotați pentru a înțelege mai ușor).

2. Marginea de 1,5cm se îndoaie, se dă cu lipici și se prinde deasupra ei coala, formându-se un fel de plic fără fund.

Cum sa faci plicuri 3D din hartie pas cu pas

Cum să faci plicuri 3D din hârtie pas cu pas

3. Se îndoaie partea de jos a plicului.

4. Se îndoaie colțurile părții de jos, formându-se două triunghiuri.

5. Se deschide toată partea de jos a plicului și se reașază folosindu-ne de liniile de la îndoiturile anterioare.

Cum să faci plicuri 3D din hârtie pas cu pas

6. Se suprapun cele două secțiuni ale părții de jos a plicului 3D din hârtie, formându-se astfel baza lui.

7. Se dă cu lipici una dintre secțiuni și apoi se prinde de cealaltă presând bine pentru a ne asigura că nu se vor desprinde pe viitor. După acest pas trebuie să așteptăm să se usuce bine zona lipită, iar apoi continuăm cu următorii pași.

Cum să faci plicuri 3D din hârtie pas cu pas

8. Se îndoaie părțile laterale. Pentru acest pas trebuie să oferim atenție bazei plicului, pentru că îndoirea lateralei plicului se face în funcție de cum se încadrează în partea de jos, rombul de pe fiecare parte fiind pliat și transformându-se în două triunghiuri mici.

9. Se deschide plicul și se așază baza lui, cât și părțile laterale, astfel încât îndoitura de pe mijloc a părților laterale să fie spre interior.

10. Opțional, plicului i se poate adăuga panglică din satin pentru a fi închis sau poate fi sigilat cu un sticker (există în comerț o mulțime de modele, unele chiar cu textul “Thank You”).

Cum să faci plicuri 3D din hârtie pas cu pas

Aceste plicuri 3D din hârtie sunt utile când vrem să oferim cadou obiecte mici și nu avem altă opțiune mică și drăguță de ambalare. În plicurile realizate după dimensiunile hârtiei A4 încap atât chestii foarte mici, precum agrafe de păr și cercei micuți cu șurub, cât și obiecte mai mari și mai voluminoase, precum broșe, brățări statement, rujuri, mascara și alte produse de machiaj & diverse accesorii. Ba chiar în astfel de plicuri putem strecura vouchere cadou, pentru cazurile în care trebuie să-i facem cuiva un cadou și nu prea știm exact ce își dorește. Sunt multe alte întrebuințări pentru plicuri 3D din hârtie. Eu v-am scris și arătat pas cu pas cum se fac, iar voi le puteți folosi pentru orice vă trece prin minte 😀 .

Cheers! 🌸

6 Comments

 • Reply

  ValeriacChertes

  16/05/2019

  Am sa incerc sa fac și eu.

  • Reply

   Ioana Radu

   16/05/2019

   Spor la treabă, Valeria! 😀

 • Reply

  Roman Nicoleta Ana Maria

  16/05/2019

  Multumim pentru prezentare,am sa fac cu fetita mea!

  • Reply

   Ioana Radu

   16/05/2019

   S-aveți spor și să vă distrați făcând acest proiect împreună! Vă pup!

 • Reply

  o femeie

  21/05/2019

  ia sa incerc sa fac si eu, ca tot plicuri maro am acasa 🙂

  • Reply

   Ioana Radu

   22/05/2019

   Spor la împachetat și lipit! 😀

Leave a Reply