Bijuteriile reprezintă o categorie specială de cadouri. Nu-s de oferit oricui, în stânga și-n dreapta. Persoana căreia i le oferim marchează mai degrabă un loc special în sufletul nostru și/sau în viața noastră. Bijuteriile sunt modul nostru de a-i arăta că o cunoaștem, că știm ce poartă, că am fost atenți la detalii și că o admirăm într-atât încât să investim în ceva ce poate purta cu ea ani de zile fără riscul de a se deteriora – la fel ca respectul nostru pentru ea (în cazul în care e o relație de afaceri) sau ca dragostea noastră pentru ea (dacă e vorba de iubită, mamă sau… amantă). Cam astea ar fi motivele pentru care oferim cadou bijuterii, respectul și/sau dragostea. În alte circumstanțe, după părerea mea umilă, bijuteriile nu prea se pretează.
Cum alegem bijuteriile?
Ei bine, lucrurile sunt destul de complicate aici, dar dacă suntem puțin atenți ecuația se simplifică. Atenția contează. Aș putea să dau și câteva exemple clare: 1. nu putem cumpăra cercei statement pentru o persoană care e mai degrabă adepta unor cercei din aur cu pietre prețioase; 2. nu-i putem cumpăra o brățară cuiva care nu poartă brățări; 3. nu-i putem cumpăra brățară din aur galben cuiva care poartă doar aur alb, argint ori alte metale de culoarea asta.
Așadar, modul în care alegem bijuteriile se rezumă la atenție. Dacă e șefa noastră și o admirăm pentru puterea și hotărârea cu care dirijează problemele și situațiile critice, atunci cu siguranță am observat deja ce poartă, dacă îi plac metalele aurii sau cele argintii, dacă poartă vreo brățară sau dacă e mai degrabă adepta lănțișoarelor cu pandantiv, dacă îi plac cerceii mici cu șurub sau dacă poartă alte modele de cercei.
Dacă e vorba de iubită sau de soție, aici cu atât mai mult e cazul să fi observat ce anume îi place să poarte 😀 . Deși, între noi fie vorba, uneori ținem atât de mult la cineva încât toate lucrurile materiale sunt doar zgomot de fundal. Dar, dacă sunt atâtea sentimente la mijloc, atunci se cade să fim atenți și la micile detalii, fie ele materiale. În fond, o persoană este suma tuturor lucrurilor care o alcătuiesc, deci inclusiv cele materiale.
Așadar, dacă ai ajuns în punctul în care vrei să-i dăruiești iubitei, soției, mamei sau șefei o bijuterie, ori chiar unei subalterne de la locul de muncă dacă îi apreciezi mult activitatea și nu ține de tine să fie promovată (în ultimele două situații se pretează un astfel de cadou doar de la femeie la femeie, zic eu, altfel capătă conotații deloc elegante), cu ceva atenție vei reuși să îți dai seama în ce să investești suma de bani propusă. Adică, în condițiile în care te uiți la pandantive cu diamante pe net sau într-un magazin fizic cu bijuterii, înainte de a face o astfel de investiție e cazul să știi dacă persoana X poartă lănțișor pe care să poată pune un pandantiv. În caz contrar pandantivul poate să nu părăsească micul cub din catifea în care e ambalat frumos. Bijuteria trebuie să i se potrivească persoanei care o primește și totodată să fie ceva ce ea obișnuiește să poarte.
De asta sunt bijuteriile atât de controversate, pentru că de multe ori degeaba sunt cadouri scumpe dacă ele nu sunt alese în funcție de persoana căreia îi sunt oferite.
Cum oferim bijuteriile?
Alegerea bijuteriilor nu înseamnă totul. Cred că am mai scris că astfel de cadouri înseamnă mult și aproape totul se rezumă la detalii. În cadrul acestor detalii se încadrează și modul în care ele sunt oferite. Elegant. Acesta e cuvântul cheie atunci când vine vorba de bijuterii. Ele ar trebui să fie oferite în mod elegant, eventual alături de câteva cuvinte care să justifice achiziția. De exemplu “Te admir pentru curajul tău și sper să fii mereu așa, să nu-l pierzi, să nu lași pe nimeni și nimic să te facă să-l pierzi. Ți-am luat ceva despre care eu sper să-ți fie aproape în multe din acele momente curajoase ale tale. E o brățară, pentru că am văzut că porți des brățări finuțe”. Aș putea să mai scornesc un mesaj… “Felicitări pentru promovarea obținută / lucrarea de licență / proiectul / campania la care ai muncit atât de mult și s-a concretizat în ceva frumos. Știu cât de mult ai muncit pentru asta și m-am gândit să-ți iau ceva care să marcheze momentul, ceva care să-ți amintească mereu de cât de muncitoare ești”.
Cam astea ar fi, în mare, chestiile pe care trebuie să le știm atunci când vrem să oferim bijuterii. Ele sunt cadouri potrivite doar pentru anumite categorii de persoane din viața noastră (personală sau profesională). Și obligatoriu aceste bijuterii trebuie să fie alese în funcție de preferințele celei care le va purta ♥.
Sper că ți-am fost de ajutor cu materialul de azi ^_^.
Este adevarat ca intentia conteaza, dar eu nu ii inteleg pe cei care aleg cadourile la intamplare, la modul iau prima pereche de cercei care imi iese in cale la oferta. Nu conteaza ca persoanei respective nu ii plac sau nu i se potrivesc. Important este sa scape cat mai repede de sarcina de a cumpara un cadou. Ar putea la fel de bine sa aduca o pereche de sosete purtate.
Mulțumim pentru sfaturi.