Diverse

Dantura perfectă – între mit și adevăr

By | 19.03.2019 | 2 Comments

dantura perfectă

La scurt timp după ce mi-am pus aparat dentar am început să primesc tot felul de întrebări de la diverse persoane. Pe de o parte era vorba de curiozități pe care și eu le aveam înainte să fac pasul acesta și mă pregăteam informativ pentru ceea ce avea să vină, pentru experiență în sine (de regulă întrebăriile fiind legate de suportabilitatea aparatului și îngrijirea specială pe care o implică), însă pe de altă parte am primit și câteva întrebări la care nu mă așteptam, una dintre acestea fiind “Ți l-ai pus pentru că aveai nevoie sau pentru că așa ai vrut tu?”. Pare o întrebare tricky, dar nu este. Ulterior am aflat că sunt persoane care își pun aparat dentar pentru un singur dinte, care abia dacă e un pic strâmb. Iar cei din jur spun despre ei că sunt oamenii care nu au nevoie de aparat dentar, dar și-l pun pentru că vor, pentru că aspiră la zâmbetul perfect, la dantura perfectă pe care o vedem în reviste.

Mit: Aparatul dentar este uneori doar un moft
Contrar multor păreri, aparatul dentar nu este niciodată doar un moft. Scopul lui nu este doar acela de a face dantura mai frumoasă din punct de vedere vizual, ci și acela de a o face sănătoasă pe termen lung. Este sănătos ca dinții de sus să vină fix pe dinții de jos în timpul masticației, astfel încât niciunul dintre ei să nu apese în gol, pentru că asta ar duce în timp la slăbirea lui. Totodată, un al doilea motiv pentru care purtarea aparatului dentar ajută la păstrarea sănătății dinților pe termen lung e faptul că periajul se realizează mult mai ușor și mai eficient pe dinții drepți. Asta înseamnă automat dinți curați, sănătoși și puternici pe termen lung. În mod evident aparatul dentar nu este un moft, nici măcar atunci când scopul lui este să îndrepte un singur dinte.

Adevăr: Periuța electrică este mai bună decât periuța de dinți clasică
Personal am folosit periuță de dinți clasică până la 28 de ani, adică până de curând. Nu eram tentată să încerc periuta electrica, în ciuda faptului că prietenul meu îmi sugera să fac asta. Acum însă mă aflu în punctul în care am investit bani în mai multe produse premium pentru igiena orală și, la sugestiile celor doi medici stomatologi ai mei, mă pregătesc să-mi iau și o periuță electrică. Periuța de dinți electrică este mai bună decât cea clasică pentru că datorită vitezei și a vibrațiilor ajută la o mai bună înlăturare a plăcii bacteriene, asigurând inclusiv gingii mai sănătoase.

Mit: E suficient să periem foarte bine dinții
Unul dintre cele mai nesănătoase mituri este chiar acesta. Adevărul este că NU e suficient să periem doar dinții, oricât de bine am face asta. Gingiile trebuie curățate și ele, prin periaj asigurându-se nu doar îndepărtarea bacteriilor ci și un ușor masaj, care le ajută să fie sănătoase pe termen lung. Obiceiul de a ne curăța foarte bine și gingiile în timpul periajului dentar este benefic inclusiv în prevenirea gingivitei și parodontozei, afecțiuni care în unele cazuri duc la pierderea dinților (deci clar vrem să le prevenim sau să nu le avem niciodată). Se recomandă totodată și curățarea interiorului obrajilor, cât și curățarea limbii, aceste zone adăpostind și ele bacterii.

Adevăr: Ața dentară e foarte importantă
Când vorbim de dantura perfectă și implicit de igiena danturii e imposibil să nu aducem în discuție și ața dentară. It works wonders! Ața dentară reușește să îndepărteze cu brio resturile de mâncare din spațiile interdentare, ceea ce înseamnă că vom avea mai puține depuneri de tartru și o respirație minunată timp îndelungat. Tartrul este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății orale pentru că el duce la slăbirea dinților și, aflat adesea la baza lor, în locul unde dintele se întâlnește cu gingia, poate pătrunde pe sub gingie și poate provoca gingivită ori parodontoză – și din nou aduc în discuție riscul pierderii dinților (pe care nimeni nu și-l dorește). Tartrul este uneori vinovat și de dureri dentare, cât și de respirația neplăcută. Iar dacă ața dentară reușește să curețe foarte bine spațiile interdentare și să prevină formarea tartrului, atunci clar este un aliat de nădejde al danturii perfecte.

Și mit, dar și adevăr: Albirea dentară afectează dinții
În primul rând e important să înțelegem că leacurile pe care le găsim pe internet nu sunt întotdeauna cele mai bune soluții. De exemplu se spune despre zeama de lămâie că ajută la albirea dinților, însă nu se spune și faptul că este foarte acidă și pe termen lung ea afectează smalțul dinților. În al doilea rând, de-a lungul timpului au apărut multe opțiuni și în cadrul cabinetelor dentare în ce privește albirea dinților. Unele opțiuni sunt ok, altele nu. Recomandarea mea este să discutați cu medicul vostru stomatolog înainte de a alege o anumită tehnică de albire dentara și eventual să îi cereți să vă îndrume către soluția cea mai blândă.

În concluzie, dantura perfectă este în primul rând sănătoasă. Periajul corect al cavității bucale, folosirea aței dentare, realizarea detartrajului la fiecare 6 luni – toate acestea contează destul de mult atunci când ne dorim să păstrăm dinții sănătoși pentru cât mai mult timp. Desigur, atunci când e vorba de apariția cariilor e de la sine înțeles că ele trebuie tratate cât mai repede, ca să nu se extindă și să ducă la probleme și mai mari. Dacă vă confruntați cu frica de dentist, mergeți în mai multe locuri până găsiți persoana care să vă ajute să țineți în frâu frica. De exemplu, medicul la care eu merg în prezent mi-a explicat că frica este normală, că poate în trecut m-a durut o intervenție dentară și acum creierul meu asociază durerea de atunci cu orice vizită la un cabinet stomatologic. Mi-a recomandat să îmi fac un playlist cu melodiile mele preferate pe telefon și să vin cu căști la mine de fiecare dată. Nu credeam că mă va ajuta muzica, dar a făcut minuni în cazul meu. Așadar vă recomand și vouă să găsiți medicul potrivit pentru voi și să nu lăsați frica să stea în calea danturii sănătoase.

2 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  19/03/2019

  Mulțumim pentru articol

  • Reply

   Ioana Radu

   21/03/2019

   Cu drag, Valeria! 😀

Leave a Reply