E genul de subiect pe baza căruia nu prea ne arde de paranteze lungi în introducere, oricât de drăguțe ar fi ele. Așa-i? În cazul acesta, se cade să spun deja că unul dintre detaliile care fac diferența între brand-uri este imaginea. Sunt o mulțime de firme care pornesc la fel și care, la un moment dat, merg pe drumuri diferite: unii pe primul drum, implicându-se extrem de mult pe partea de producție, realizând produse din ce în ce mai frumoase, mai practice, mai calitative… și așteptând să îi descopere clienții care să le aprecieze eforturile de producție; alții pe al doilea drum al bifurcației, împărțindu-se între producție și publicitate, fiind vizibili pentru target-ul lor de clienți.
Repet, sunt o mulțime de firme care pornesc la fel și care, la un moment dat, merg pe drumuri diferite. Unii aleg drumul cu denivelări, care-i duce mai greu la destinație, iar alții aleg drumul pe care se circulă în condiții optime. Primul drum e fără publicitate, al doilea cu publicitate. Chiar dacă, să zicem, două firme au produse similare ca aspect, calitate și preț, ceea ce le va diferenția cu timpul este publicitatea.
Deși greșit înțeleasă, publicitatea nu este întotdeauna unealta care strigă în stânga și-n dreapta cât de grozave sunt produsele și/sau serviciile brand-ului X. Publicitatea este și despre vizibilitatea brand-ului, imaginea brand-ului, implicarea brand-ului. Este exact ca în cazul oamenilor, când la prima întâlnire ne interesează dacă interlocutorul are ceva special, cât și modul în care se prezintă, bunul simț și valorile în care crede. Prin prisma acestor criterii sunt privite și brand-urile, fie ele mici sau mari. Are brand-ul ceva special? Cum se prezintă brand-ul? Își respectă clienții? În ce proiecte se implică brand-ul?
Dacă e să luăm întrebările de mai sus pe rând, ne dăm seama că:
1) Acel ceva special al brand-ului este de fapt mixul dintre calitatea produselor și creativitatea echipei de marketing.
2) Apoi, modul în care se prezintă nu e dat numai de locația în care se desfășoară activitatea (sediul firmei, magazinul, salonul etc.), ci și de standuri expozitionale, steaguri publicitare și alte astfel de elemente vizibile atunci când brand-ul participă la un eveniment.
3) Respectarea clienților se rezumă la modul în care brand-ul alege să comunice cu ei, fie în relația de zi cu zi, prin intermediul angajaților respectuoși și bine informați, fie în cazurile în care sunt probleme (un produs cu defect, de exemplu, trebuie schimbat fără discuții și oferindu-se scuze pentru inconvenient, ori chiar un discount pentru următoarea achiziție).
4) Totodată, proiectele în care brand-ul alege să se implice contribuie pe termen lung la imaginea lui, de exemplu decizia de a dona lunar 2% din profit sau decizia de a sponsoriza elevii care merg la olimpiade internaționale și ai căror părinți nu-și permit costurile aferente deplasării.
Per ansamblu, dacă e să tragem linie, ne dăm seama că vizibilitatea unui brand nu e dată numai de calitatea produselor și/sau serviciilor pe care le oferă. Da, oamenii recomandă ceva atunci când sunt mulțumiți, dar tipul acesta de publicitate funcționează lent. Vizibilitatea unui brand, în rândul clienților și al potențialilor clienți, este dată mai ales de imagine. Imaginea ca mod de prezentare (creativ și vizibil), cât și imaginea ca mod de comunicare (eficient), și nu în ultimul rând imaginea afectivă (valorile în care crede brand-ul și pe care le susține).
Cheers! Și mult succes cu planurile pe care le ai!
Mulțumim pentru informații.
Cu mare drag, Valeria!
In ziua de azi, brand-ul e cea mai puternica unealta pentru firme. Fara branding nu faci nicio vanzare.
Ai dreptate. Iar asta se întâmplă pentru că sunt foarte multe firme și concurența e destul de mare.