Women's World

De ce să alegem vopsea de păr profesională

By | 28.11.2019 | 2 Comments

Materialul de azi îl scriu din experiența personală, fiind un pic peste 10 ani de când am început să îmi vopsesc părul. Și am început și eu, ca mai toate dintre noi, cu vopsea de păr despre care nu știam nimic, urmând apoi o perioadă de câțiva ani de decolorant, alte vopsele de păr, tonere, măști hrănitoare, tratamente, serumuri și câte și mai câte… Una dintre sfaturile de bază pe care vi le pot da este să folosiți produse care să nu degradeze foarte mult părul, pentru că în timp părul poate deveni atât de aspru încât doar foarfeca îl mai poate “salva”. Mai bine să avem grijă de păr, decât să îi ascundem apoi gradul de degradare cu multe produse scumpe. Grija pentru podoaba capilară e cel mai bun sfat, așa cum sugerează și cei de la frezarie.ro, astfel că atunci când decideți să vopsiți părul, fie că este pentru prima oară sau pentru a 50-a oară, alegeți vopsea de păr profesională în detrimentul celei care se găsește-n supermarketuri.

Dar, mai exact și mai în detaliu, de ce să alegem vopsea de păr profesională? Pentru că…

1. ingredientele sunt mai bune și nu atacă firul de păr precum o vopsea obișnuită

Atunci când vorbim de vopsea de păr ne referim adesea la vopsea permanentă, adică nu luăm în calcul variantele de colorare pe termen scurt (până la prima spălare), care colorează doar cuticula firului de păr și au formule relativ blânde. Așadar, atunci când e vorba de vopsea de păr permanentă, care ne ține aproximativ 4-8 săptămâni, trebuie să luăm în calcul că pigmenții de colorare sunt amestecați cu ingrediente care permit pătrunderea în firul de păr, astfel încât culoarea să se fixeze în cortex (stratul de mijloc al firului de păr). Vopseaua de păr pe care o găsim peste tot prin comerț are ingrediente standard, printre cele mai ieftine care permit pătrunderea culorii în cortex, astfel că părul se degradează după primele vopsiri. Când e vorba de vopsea de păr profesională, ingredientele sunt mai calitative, mai blânde și prin urmare mai costisitoare pentru producător, motiv pentru care și prețul de vânzare al vopselelor profesionale este mai mare. Dar, pe termen lung, ele atacă părul într-un ritm mai lent.

vopsea de păr profesională

2. oferă acoperire mai bună și mai de durată a firelor albe de păr

Tot datorită ingredientelor de calitate superioară, o vopsea de par profesionala nu doar că deteriorează părul mai lent decât una obișnuită, dar poate acoperi firele albe de păr în procent de 100% și pentru mai mult timp. Poate că la 20-30 de ani aspectul acesta contează mai puțin, dar vine o vreme în care ne dorim o vopsea care să acopere bine firele albe și totodată să țină, să nu curgă de la primele spălări. Faptul că firele albe de păr sunt atât de controversate în privința colorării se datorează melaninei. Practic melanina este culoarea din firul de păr, cea care de-a lungul anilor e modificată de noi cu vopsea. Totodată, melanina se pierde cu trecerea timpului, fie că ne vopsim sau nu, astfel că ajungem să avem fire albe de păr, fire care se colorează mai greu cu vopsea și care întâmpină dificultăți în a păstra culoarea. Însă mare parte din vopseaua de păr profesională existentă în prezent rezolvă acestă problemă.

3. nu doar că e mai blândă, dar vopseaua de păr profesională poate să și trateze părul în timpul colorării

Există vopsea de păr profesională care are în compoziție ingrediente ce tratează probleme ale părului, majoritar ce țin de colorare. Adică vopsirea cu regularitate a părului poate duce treptat la uscarea lui, astfel că sunt vopsele care au în compoziție ingrediente pentru hidratare. Altele hrănesc părul în profunzime, iar altele îl tonifică și îi oferă strălucire. De regulă vopseaua care tratează pe parcursul colorării este și cea mai scumpă. Mai sunt, desigur, și creme care se amestecă cu vopseaua înainte de a fi aplicată pe păr, așa cum e cazul Olaplex, dar și în cazul acesta prețurile sunt mari. Riscul de deteriorare a firului de păr în timpul colorării este însă minim.

vopsea de păr profesională - black hair woman

4. este mai prietenoasă cu pielea

Pielea capului (scalpul) este adesea uitată în procesul de colorare a părului, însă e foarte importantă când vorbim de frumusețea podoabei capilare. Dacă pielea este agresată cu vopsele puternic iritante ea poate avea ulterior diferite probleme pentru care e nevoie de intervenția unui medic dermatolog. Dacă însă optăm pentru vopsea de păr profesională și alegem chiar una fără amoniac, atunci vorbim de mai puțini iritanți și prin urmare de un impact mai blând asupra pielii. De aceea vopseaua fără amoniac nu provoacă disconfort (mâncărimi sau usturime) în timpul colorării.

***

Oricâte motive pro utilizării de vopsea de păr profesională aș scrie, pe termen scurt s-ar putea să nu fie de interes. O spun pentru că am trecut prin asta, mi-am zis și eu că părul se regenerează, părul crește la loc, că oricât de mult l-aș degrada prin colorare și decolorare el va crește în doi ani la loc și va fi iar lung și sănătos. Ei bine, da, părul crește la loc, însă atunci când este atacat constant cu produse de slabă calitate, cu ingrediente cât mai ieftine astfel încât produsul/vopseaua să ajungă la vânzare cu preț mic, structura firului de păr se schimbă.

Poate că la 20 de ani nu ne interesează lucrurile astea, că părem să fim forever young și de neînvins. Însă cum orice vis frumos se termină, vine o vreme în care ne dorim să fi avut mai multă grijă de noi și implicit de podoaba capilară. Părul, indiferent în ce culoare îl vopsim, trebuie îngrijit pentru a arăta bine cât mai mulți ani. Măștile, fiolele și diferite alte tratamente care redau pe termen scurt frumusețea părului nu-l vor readuce însă la viață, iar din acest motiv e de datoria noastră să-l colorăm inteligent, cu vopsea de păr profesională, astfel încât și la 50 de ani să fim niște doamne cochete care încă au părul frumos.

Cheers! Pentru noi și pentru toate eforturile de a ne îngriji, fie că e vorba de păr, ten sau suflet. 🍸💐

2 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  01/12/2019

  Eu am evitat cat am putut să mă vopsesc foarte des .

  • Reply

   Ioana Radu

   15/12/2019

   E un lucru ce ține de preferințele fiecăreia în parte :D.

Leave a Reply